Museer på Åland

Välkommen ombord på ett härligt äventyr

Pappa och son ombord på segelfartyget Pommern.

Du behöver inte vara sjöfartsintresserad för att uppskatta ett besök vid Ålands sjöfartsmuseum och segelfartyget Pommern, men bli inte förvånad om du är det när du kliver iland igen!

I år fyller Pommern 120 år, hon sjösattes nämligen i Glasgow den 31 januari 1903. Några fler resor på haven blir det dock inte, numera ligger segelfartyget alldeles stilla vid kajen. I stället får du kliva ombord och följa med på en fiktiv 100-dagars seglats runt jorden på 1930-talet.

Börja på väderdäck där du får gå runt med en audioguide och tjuvlyssna på besättningen. Extra roligt är det att barn och vuxna kan gå upplevelsen tillsammans. Medan de vuxna lyssnar på sin audioguide får barnen göra samma äventyr med skeppsråttan Ruby som sällskap. Ruby och ljudspåren från avfärden är så verkliga att många små lyssnare varit övertygade om att fartyget faktiskt tänkt lämna kajen.

Under däck får du sedan uppleva resan på två nya sätt. Först genom att praktiskt testa och göra saker själv, sen väntar en mäktig väderupplevelse i form av en ljud- och ljusshow i lastrummet.

Ännu mer sjöfartshistoria

På samma biljett kan du också besöka Ålands sjöfartsmuseum, ett roligt museum för alla åldrar som uppmuntrar till att upptäcka och lära tillsammans. Barnen gillar specialutställningen Havsmonster, där de får hälsa på de lite läskiga men ganska snälla sjöodjuren. Omtyckt är också kuriosakabinettet, piratflaggan, skeppsråttan Rubys skattjakt och den magiska undervattensvärlden i lekrummet.

Sjöfartshistoria på Åland

Segelfartyget Pommern

Ålands sjöfartsmuseum

Äppelträd med röda äppel vid Grannas äppelodlingar på Åland.
Mat från Åland

Från vårsådd till höstskörd

Åland har ett gynnsamt klimat för spirande kreatörer och växande producenter. För det är inte bara i myllan det gror. Lika rikt som äpplen, lök och potatis frodas nya tankar och idéer.

Gult vetefält med skog, moln, blå himmel och ett rött hus i bakgrunden.
Mat från Åland

Axgan? Vad är det?

Axgan är ett helhetsbegrepp som beskriver en person som lever, äter och konsumerar åländska produkter och råvaror på Åland.

Skördefesten på Åland vid Bolstaholms gård.
Barnens Åland

Dags för skördefest på Åland – som vi har längtat!

Ät lokalt, drick lokalt och handla lokalt! Under Skördefesten på Åland den 22-24 september står åländska råvaror och produkter i fokus – och...

Provsmakning av vin och bubbel med smaktallrik i Vinsmedjan.
Mat från Åland

Smakrika upplevelser i Vinsmedjan

Fint värdskap och stor kunskap om mat och goda drycker hittar du hos Vinsmedjan i Kvarnbo, som delar gård med Kvarnbo Pensionat och Galleri...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy