Barnens Åland

Vad gömmer sig egentligen i havets djup?

Barn som ligger i famnen på en jättestor mjukisbläckfisk som tillhör utställningen Havsmonster vid Ålands sjöfartsmuseum.

Säg hej till jättebläckfisken, havsormen, blodhavskorven, medusan och andra fantasidjur när Ålands sjöfartsmuseum öppnar utställningen Havsmonster den 2 april.

En gång i tiden trodde man att världen var platt och att haven var fyllda av allehanda monster. Till exempel år 1539 när ärkebiskop Olaus Magnus ritade kartan Carta Marina över Norden och Baltikum, en karta som förutom öar och hav också visar både verkliga och imaginära djur. Den kartan ligger till grund för utställningen Havsmonster, som tar dig med på en upptäcktsresa bland alla sjöodjur i djupet.

Utställningen är producerad av Finlands sjöhistoriska museum, som är en del av Finlands nationalmuseum.

Spännande för alla

Tillsammans med dramatikern och barnboksförfattaren Laura Ruohonen och illustratören Erika Kallasmaa får du följa med på en hisnande resa till okända världar. Genom dikter och illustrationer lär du känna havets mytiska djur. Resultatet är en spännande utställning med enorma monster och roliga rim. Kittlande och alldeles lagom läskig. Du får läsa, lyssna, röra, ja till och med krama om du vågar!

Utställningen riktar sig till barn, men är så informativ att den passar hela familjen. Stora mjuka havsmonster varvas med fakta och förklaringar om den medeltida världsbilden.

Massor att upptäcka

Sevärd i sig är även Sjöfartsmuseets huvudutställning, nu med ett nyrenoverat kuriosakabinett fyllt med sjömanssouvenirer. Här finns också en unik sjörövarflagga, den ena av två äkta i hela världen. Barnen gillar lekrummet Ruby och Havet.

Maj till september kan du kliva ombord på segelfartyget Pommern och följa med på en fiktiv 100-dagars seglats runt jorden.

Slottsbanan vid Ålands Golfklubb med utsikt över Kastelholms slott.
Golf på Åland

Spela högklassig golf med havskontakt

Av spelarna får nya Slottbanan beröm för sin vackra sträckning längs Slottssundet, där du har utsikt över havsviken från alla 18 hål. Det är...

Två blåa BugNic Classic.
Evenemang

Verkligen en fullspäckad bil- och motorsommar!

Intresset för bilar och motorer är stort på Åland, det märks tydligt i evenemangskalendern. Här hittar du allt från hobbyfordonsträffar och...

Äppelblommor på en kvis med grönska i bakgrunden.
Sevärt

Åland grönskar under vårens mest upplevelserika helg

Upptäck den åländska landsbygden i blomstrande vårskrud under Åland Grönskar den 28-29 maj. På programmet står allt från ådvandring och...

Havets underligheter, en brosch av Annika Åkerfelt. Guldsmide i silver och nylon.
Sevärt

Formstarkt med metall i alla former

I sommar lyfter Eckerö post- och tullhus både ädla och oädla metaller i sin stora sommarutställning. Upplev samtida hantverk och design...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy