Barnens Åland

Vad gömmer sig egentligen i havets djup?

Barn som ligger i famnen på en jättestor mjukisbläckfisk som tillhör utställningen Havsmonster vid Ålands sjöfartsmuseum.

Säg hej till jättebläckfisken, havsormen, blodhavskorven, medusan och andra fantasidjur när Ålands sjöfartsmuseum öppnar utställningen Havsmonster den 2 april.

En gång i tiden trodde man att världen var platt och att haven var fyllda av allehanda monster. Till exempel år 1539 när ärkebiskop Olaus Magnus ritade kartan Carta Marina över Norden och Baltikum, en karta som förutom öar och hav också visar både verkliga och imaginära djur. Den kartan ligger till grund för utställningen Havsmonster, som tar dig med på en upptäcktsresa bland alla sjöodjur i djupet.

Utställningen är producerad av Finlands sjöhistoriska museum, som är en del av Finlands nationalmuseum.

Spännande för alla

Tillsammans med dramatikern och barnboksförfattaren Laura Ruohonen och illustratören Erika Kallasmaa får du följa med på en hisnande resa till okända världar. Genom dikter och illustrationer lär du känna havets mytiska djur. Resultatet är en spännande utställning med enorma monster och roliga rim. Kittlande och alldeles lagom läskig. Du får läsa, lyssna, röra, ja till och med krama om du vågar!

Utställningen riktar sig till barn, men är så informativ att den passar hela familjen. Stora mjuka havsmonster varvas med fakta och förklaringar om den medeltida världsbilden.

Massor att upptäcka

Sevärd i sig är även Sjöfartsmuseets huvudutställning, nu med ett nyrenoverat kuriosakabinett fyllt med sjömanssouvenirer. Här finns också en unik sjörövarflagga, den ena av två äkta i hela världen. Barnen gillar lekrummet Ruby och Havet.

Maj till september kan du kliva ombord på segelfartyget Pommern och följa med på en fiktiv 100-dagars seglats runt jorden.

Lanthandel, en illustration av Petri Allinen för utställningen Ålandsäventyret i Ålands kulturhistoriska museum.
Barnens Åland

Barnens eget äventyr genom Ålands historia

Lek står i fokus när Ålands kulturhistoriska museum öppnar sin nya barnutställning. Följ med på ett riktigt Ålandsäventyr och upptäck...

Kvinna med barn på julmarknad.
Se & Göra

Än glimrar Åland!

Den första av tre glimrande julstämningshelger har redan passerat – men vi har tur! Än har vi två härliga helger att se fram emot. Vårt tips...

Kvinna med barn i utställningen Havsmonster i Ålands sjöfartsmuseum.
Barnens Åland

Sjöfartsmuseet lockar med vinterskoj!

Massor med roligheter för hela familjen börjar bli en kär tradition när Ålands sjöfartsmuseum firar Finlands självständighetsdag den 6...

Massor med färgglatt glas, porslin, bestick och tallrikar på ett bord.
Shopping

Bästa julshoppingen är second hand

Återköp och återanvänd är smarta tips för en hållbar jul. Emmaus välkomnar dig med massor av fina fynd och julklappar för alla smaker i sina butiker.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy