Barnens Åland

Vad gömmer sig egentligen i havets djup?

Barn som ligger i famnen på en jättestor mjukisbläckfisk som tillhör utställningen Havsmonster vid Ålands sjöfartsmuseum.

Säg hej till jättebläckfisken, havsormen, blodhavskorven, medusan och andra fantasidjur när Ålands sjöfartsmuseum öppnar utställningen Havsmonster den 2 april.

En gång i tiden trodde man att världen var platt och att haven var fyllda av allehanda monster. Till exempel år 1539 när ärkebiskop Olaus Magnus ritade kartan Carta Marina över Norden och Baltikum, en karta som förutom öar och hav också visar både verkliga och imaginära djur. Den kartan ligger till grund för utställningen Havsmonster, som tar dig med på en upptäcktsresa bland alla sjöodjur i djupet.

Utställningen är producerad av Finlands sjöhistoriska museum, som är en del av Finlands nationalmuseum.

Spännande för alla

Tillsammans med dramatikern och barnboksförfattaren Laura Ruohonen och illustratören Erika Kallasmaa får du följa med på en hisnande resa till okända världar. Genom dikter och illustrationer lär du känna havets mytiska djur. Resultatet är en spännande utställning med enorma monster och roliga rim. Kittlande och alldeles lagom läskig. Du får läsa, lyssna, röra, ja till och med krama om du vågar!

Utställningen riktar sig till barn, men är så informativ att den passar hela familjen. Stora mjuka havsmonster varvas med fakta och förklaringar om den medeltida världsbilden.

Massor att upptäcka

Sevärd i sig är även Sjöfartsmuseets huvudutställning, nu med ett nyrenoverat kuriosakabinett fyllt med sjömanssouvenirer. Här finns också en unik sjörövarflagga, den ena av två äkta i hela världen. Barnen gillar lekrummet Ruby och Havet.

Maj till september kan du kliva ombord på segelfartyget Pommern och följa med på en fiktiv 100-dagars seglats runt jorden.

Ryggarna på ett sällskap som vandrar på Åland.
Aktiviteter

Vandra längs mångsidiga Lemlandsleden

Vill du vandra över berg, längs skogsstigar och genom byar med vackra gårdar? Vandra då längs Lemlandsleden som går mellan Lemströms kanal och Lumparsund.

Skärmbild från filmen om Stormskärs Maja.
Om Åland

Filmen om Stormskärs Maja - har du sett trailern?

I början av 2024 är det premiär för filmen om Stormskärs Maja med Amanda Jansson och Linus Troedsson i huvudrollerna som Maja och Janne...

Händer på två personer som håller hand på ett tröstfullt sätt.
Evenemang

Viktig dag med fokus på anhöriga och medberoende

Substansbruk påverkar inte bara den som missbrukar, det drabbar även de anhöriga. Därför arrangerar beroendemottagningen vid KST evenemanget...

Äppelträd med röda äppel vid Grannas äppelodlingar på Åland.
Mat från Åland

Från vårsådd till höstskörd

Åland har ett gynnsamt klimat för spirande kreatörer och växande producenter. För det är inte bara i myllan det gror. Lika rikt som äpplen, lök och potatis frodas nya tankar och idéer.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy