Sevärt

Upptäck sommarens ART PARK

Art Park: Konstverket Memento Mori av Tindra Svartström vid Åland Folkhögskola.

Tiden flyger på många kreativa sätt när eleverna vid Åland Folkhögskola bjuder in till Art Park för tionde året. Njut av en utomhusutställning fylld med intressanta tidsperspektiv och tolkningar av de 125 år som gått sedan skolan grundades.

Utställningen är öppen från maj till september och Ålands Folkhögskola välkomnar alla intresserade att besöka Art Park och njuta av det lummiga skolområdet. Kombinera gärna konstupplevelsen med den korta naturstigen som går runt hela skolan.

- Ta med pickkorg! tipsar Tanja Spormann-Karlsson, lärare i metall vid skolan. 
- Här finns också grillplats och bänkar.

Tidsperspektiv

Årets Art Park har temat Tiden flyger…..125 år! och består av verk av elever från tre av skolans linjer; Hantverkslinjen, Må Bra-linjen och NYAlinjen. Främst grupparbeten, men också några enskilda verk.
- Det är en kreativ process som börjat med möten, skisser och prototyper, säger Tanja Spormann-Karlsson. Dessutom ska verken stå utomhus, så det ställer vissa krav på materialet.

Flygande fisk av Intara Horanikom, Art Park.
Intara Horanikoms flygande fiskar sjunger om att klockan snart är slagen.

Resultatet är många finurliga perspektiv på tid. Från klockträd och teleträd till solur, timglas, klockugglor och flygande klockspelsfiskar som får symbolisera att klockan är slagen. På en av skolbyggnaderna hänger även en historik över skolan, som alltså firar imponerande 125 år.

Lek med tid

Lena Johansson, Sophia Sundelin, Alejandra Sanchez och Maria Nummelin går hantverkslinjen och har skapat Tiden är en illusion, ett interaktivt konstverk där du kan hoppa hage genom läsårets månader. När du landar på majmånad kan du stanna till och låta din skugga fungera som ett solur för dagsschemat. Är det lunchtid? Eller dags att gå till verkstaden?
- Tiden leker med oss och vi med den, förklarar Lena Johansson.

Materialvalen har varit nya för många och verket Förändringens timglas är materialen också många. Här låter Catja Barck, Mathilda Eriksson, Åsa Mansén och Julia Qvarnström trä, metall, keramik och textil möta murgröna och återbruk i ett annorlunda timglas.
- Tar tiden någonsin slut? För den rinner ju ur våra händer!

Dåtid och framtid

Tindra Svartström går NYAlinjen och deltar både med gruppkonstverket Klockträd och med det egna verket Memento Mori, ett huvud med två ansikten som känner av tidens tand (se bilden högst upp).
- Det är det första jag skulpterat så jag är stolt! säger hon. Tanken är att tiden går och det gäller att ta vara på tiden, för den går inte att stanna.

Tiden som går har även Lilian Abrahamsson, Philippa Dunderfelt, Therese Hjälmarstrand och Arlene Pipping fångat i en vävstol med tillhörande drömfångare i Drömmar i livets väv

Milstolpar i kvinnans historia i konstverket Drömmar i livets väv, Art Park.
Milstolpar invävda i kvinnans historia i konstverket Drömmar i livets väv.

- För 125 år sen var Ålands Folkhögskola en liten skola där även flickor hade möjlighet att studera. Sen dess har skolan genomgått många förändringar och under åren har vi passerat många milstolpar när det gäller kvinnors rättigheter, säger Therese Hjälmarstrand. Men trots tiden som gått är vävningen och vävstolen fortfarande den samma och vi kan fortfarande sitta och väva och drömma om framtiden.

Art Park 2021

Tiden flyger – Folkis 125 år
Utomhusutställning maj-september.
Ålands Folkhögskola
Folkhögskolevägen 41, Finström.
www.folkis.ax

Studera vid Ålands Folkhögskola 2021/2022: NYAlinjen, Hantverk, Hållbar naturturism, Naturfoto och Grundvux.
Läs mer om utbildningarna och anmälan på Folkis.ax

Glada kvinnor handlar på sommarloppis utomhus.
Samarbete

Välkommen till sommarens maritima folkfest i Mariehamn!

Sjöfartsstaden hissar sina segel extra stolt under den glada sommarfesten Sail Åland. Välkommen till Mariehamn den 22-25 juli! - Det blir...

Stenar på röd granit.
Samarbete Må bra

Njut mer av Åland - hitta sköna behandlingar här!

Lugnet i vår åländska skärgårdsnatur är magisk. Ta hjälp av lokala experter för att hitta sköna och rofyllda upplevelser! Yogainstruktörer...

Tjej som paddlar i röd kajak på Åland.
Hemester på Åland

Upplev mer av Åland - hitta aktiviteter här!

Vår åländska skärgårdsnatur är magisk. Ta hjälp av lokala experter för att hitta det du vill göra! Fiskeguider visar dig de bästa...

Collage med pärmbilder för turistbroschyren Åland Guide 2021.
Fakta om Åland

Åland Guide - din bästa följeslagare

Åland Guide är din bästa följeslagare när du vill upptäcka Åland! I broschyren hittar du tips på aktiviteter, evenemang och sevärdheter över...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy