Öar och skärgård

Upplev atmosfären på en enslig fyr-ö

Sälskärs fyr från ovan.

Kring Åland finns flera fyrar på ensliga öar som Sälskär, Lågskär och Märket. Företag, som erbjuder taxitjänster till sjöss, kan ta er till öarna.

Den vita och smäckra fyren på ön Sälskär norr om Åland tändes 1868. Fyren är drygt 30 meter hög. Det är 164 trappsteg upp i tornet och belöningen när man väl är uppe är en vidunderlig utsikt i alla väderstreck.

På ön fanns i tiden flera bostadshus med uthus för fyrmästarna och fyrvaktarna med familjer. Det var en utsatt miljö. När höst- och vinterstormarna härjade som värst sköljde havsvågorna över ön och en vandring från bostadshusen till fyren kunde vara livsfarlig.

Fyren automatiserades 1949. Fyrfolket flyttade från ön och husen revs. I dag kan man besöka Sälskär och försöka återskapa en bild av det dåtida livet på detta ensliga skär. 

Sälskär har en hel del att erbjuda även för de botaniskt intresserade. Växter som tistron (vilda svarta vinbär) och tranbär har rotat sig i klippskrevorna och på ön intill häckar tordmule.  

Flera öar att besöka

Det finns fler fyr-öar att besöka. Lågskär ligger ungefär halvvägs mellan Åland och Sveriges kust. 

Märket ligger nordväst om Åland och riksgränsen mellan Finland och Sverige går över ön. 

Utanför Mariehamn ligger lotsstationen Kobba Klintar som är ett mycket populärt utfärdsmål. Här finns service för besökare som en fin besökshamn och en servering. Lotsarnas bostadshus är öppet och i båken ordnas ibland utställningar och musik.

Tre kvinnor står med sina cyklar med vattnet i bakgrunden på Åland.
Aktiviteter

Cykla till vandring på Nåtö och Järsö

Söder om Mariehamn går vägen över ett pärlband av öar. Den uppskattas av cyklister som får uppleva skärgårdsnaturen på nära håll. Man kan också kombinera cykelturen med en vandring i en vacker löväng.

Garner i mängder i butiken Therese Broderi i Mariehamn.
Shopping

Garner, lädervaror och antika saker

Allt fler har stickat allt mer under pandemin. Om man vill köpa garn i Mariehamn går man till Therese Broderi o Garn. En mer välfylld...

Barn klättrar på äventyrsbanan Flow Park i Vårdö.
Barnens Åland

Äventyr, vandring och mat på Vårdö

På Vårdö finns aktiviteter för olika smaker. Äventyrsbanan Flow Park passar dem som gillar utmaningar uppe i luften, vandringsleden på Lövö dem som helst håller sig på marknivå.

Johanna Delfs bakom butiksdisken vid badhotellet Carlsro.
Mat från Åland

Badhotell Carlsro – ett utmärkt mål för utfärden

Insup en atmosfär av 1900-talet och en skön blandning av åländskt och danskt. Åk till Carlsro Badhotell – det nya landmärket i Degerby...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy