Interiör från Ålands jakt- och fiskemuseum.
Museer på Åland

Traditioner ur det åländska skärgårdslivet

Ålands jakt- och fiskemuseum vid det charmiga fiskeläget i Käringsund ser ut som en samling sjöbodar. Inuti väntar upplevelser om djur, natur och åländsk jakt- och fiskekultur – allt från säljakt till barnens strömmingsmarknad.

I år välkomnar museet sina besökare med tre nya utställningar. På tillfälligt besök är humoristiska och roliga familjefavoriten ”Bara bajs” med olika djurs avföring samt utställningen ”Kultändare” med fotografier av konstnären Kenneth Bamberg. I museet är Bambergs fotografier placerade på befintliga utställningsföremål, och när konstens och kulturarvets värld får mötas får utställningen ytterligare en dimension.

Säljakt möter Ai

Jakt- och fiskemuseets basutställning har fått tillökning med en ny utställning om säljakten. Följ med på en tur genom historien, från de första människorna som tog sig till Åland för att jaga just säl till dagens jakt. Men hjälp av både multimedia och AI-teknik har museet skapat en utställning som ger en fördjupad förståelse för ämnet. Svartvita bilder har färglagts för att ge en mer levande bild av hur livet såg ut för 100 år sedan.

Du får även lära dig mer om fiske, vårfågeljakt, olika båtar, vapen och troféer. Här finns mycket att upptäcka! Gå tipsrundor, spela spel, kolla in museishoppen och testa pärlutgrävningen.

Genom eld och is

Genom att följa den 350 meter långa geostigen utanför museet får du lära dig Ålands geologiska historia. Perfekt även för geocachare. Barnen gillar att klättra omkring på Laxbåten Svanö.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch