Odling och trädgård

Trädgårdsmästarens bästa tips för hösten

Händer på person som beskär buske med sekatör i trädgården på hösten.

Våren är inte den enda tiden att jobba i trädgården. Trädgårdsmästare Tove Jansson säger att det finns mycket att göra även under hösten.
– Hösten är enligt mig den bästa tiden att planera sin trädgård.

Det finns mycket att göra i trädgården under hösten för den som vill. Det är en tid på året när många växter mår bra, vilket man kan utnyttja i sitt trädgårdsarbete. Tove Jansson säger att det är en bra tid att beskära i princip alla vedartade träd och buskar nu, i de så kallade JAS-månaderna (juli, augusti och september).

– Vissa träd måste man beskära nu, eftersom de skulle förlora för mycket sav om man gjorde det på våren. Stenfrukter, som körsbär och plommon, är exempel på frukter vars träd ska beskäras nu. Eftersom det är varmt och torrt torkar såren ganska snabbt.

Om man vill ha fler växter i sin trädgård är även nu en bra tid att föröka sina perenner genom att dela dem.
– Speciellt vårblommande perenner är bra att dela på nu. Hur man gör varierar från blomma till blomma, och det är bra att kolla upp via internet vad som gäller för den växten man vill dela.

Vissa blommor kan man helt enkelt dela på mitten med en spade, men andra kräver mer noggrannhet.
– Till exempel pioner har en speciell rot. Det liknar en stor oregelbunden klump med ”ögon” på sig. Det är från ögonen som bladen kommer, och därför måste man kontrollera rotklumpen ordentligt innan man delar den så att det är tillräckligt många ögon på varje bit.

Om man vill flytta på någon växt i sin trädgård är det lämpligt att passa på nu.
– Under sommaren när det är torrt ska man helst inte omplantera. Då behöver man bevattna mycket, och växten blir lätt stressad i hettan. Nu när växterna har en säsong bakom sig är de starka. Om man har en buske eller någonting annat någonstans som inte passar är det bra tid att flytta på den.

Kan man plantera något nytt under hösten?
– Ja! Många tror kanske att våren är den enda bra tiden att plantera, men hösten är jättebra. Den optimala tiden för att plantera buskar, träd, och rosor är nu. Lökväxter, som tulpaner och krokusar ska planteras på hösten. Då kommer de fint fram på våren.

Hon säger att de kan planteras ganska långt fram på året utan problem.
– Just lökväxter kan man plantera ända fram tills att tjälen kommer.

Hur ska man ta hand om de växter man har i trädgården nu?
– Det är viktigt att vattna sina vintergröna växter, som rhododendron och barrväxter, ordentligt inför vintern. När vårsolen kommer dunstar de vätska, och har de inte tillräckligt med vatten lagrat riskerar de att torka. Hur mycket vatten man ska ge beror på väderleken, om det regnar mycket behöver man kanske inte vattna alls.

Mycket att göra

Om man vill rensa i sin trädgård under hösten är det en bra tid att ta bort ogräs för att spara arbete på våren. Och att ta bort fallfrukt är alltid bra.

– Om man har för mycket frukt i sin trädgård kan man tänka på att det finns mycket man kan göra av frukten, som chutneys och syltar. Om man inte blir av med allt ändå kan man alltid ge bort det.

Många brukar samla ihop och ta bort de löv som samlas på gräsmattan under hösten, Tove Jansson säger att det egentligen kan ha en bra effekt om man låter dem ligga kvar.
– Löven ger bra gödsel och skydd för växterna. Om man går med gräsklippare över dem faller de så småningom ner i jorden och blir näring åt gräsmattan. Många växter gillar att ha vissa typer av löv kring sig, som rhododendron.

Att klippa bort blommande växter i rabatterna inför vintern säger hon att inte är nödvändigt.
– Det finns två olika spår man kan ta. Antingen kan man klippa bort allt och ha det snyggt och rent, eller så lämnar man allt över vintern. Om man lämnar alla växtrester kanske det inte ser lika rent ut, men landen under blir mer skyddade. Man kan göra vilket som, men jag rekommenderar egentligen att lämna det och städa sin rabatt på våren i stället.

Finns det något annat man kan göra i trädgården under hösten?
– Det är en bra tid att planera sin trädgård, oavsett om man gör det själv eller med hjälp av en trädgårdsplanerare. På hösten kan man planera i lugn och ro. Om man gör klart sin planering under höst och vinter kan man börja förverkliga den genast när våren kommer.

– Det är bra att ha en färdig ritning på våren när man är ivrig att sätta i gång.

Vad ska man tänka på när man planerar sin trädgård?
– Det viktigaste är att visualisera hur den kommer se ut när den är klar. Om man planterar ett träd måste man ta i beaktande hur stort det kommer att bli. Sedan måste man tänka på när man är på sin gård. Om man åker till en stuga hela sommaren är det klokt att välja växter som har höjdpunkt i blomning på våren eller hösten. En annan sak som kan vara bra att tänka på är att inte ha för många olika växter, då kan det bli plottrigt. Samma växter får gärna finnas på fler olika ställen, det tycker jag att är harmoniskt.

Artikeln publiceras i samarbete med Åland Just Nu
Text: Tilda Lindén
Ålandstidningen

Toves trädgårdstips

Beskärning av äppelträd

Beskärning av äppelträd sker med fördel i de så kallade JAS-månaderna (juli, augusti, september). Man kan dock beskära i princip året om även om senhöst och tiden på våren då saven stiger och blad och blommor slår ut inte rekommenderas.

Ta bort grenar som:

 • växer rakt in i kronan. Man ska sträva efter att få ljus in  i kronan, och därför gallras dessa bort.
 • är döda och skadade.
 • är i vägen, till exempel lågt sittande grenar som stör när du klipper gräsmattan.
 • korsar varandra eller skaver mot varandra.

Tänk på att:

 • inte beskära för mycket vid ett och samma tillfälle. Gör man det bli trädet stressat och skickar en mäng vattenskott, vilket man vill undvika. Skynda i stället långsamt och ta lagom mycket varje gång. 
 • använda vassa och bra verktyg, en sekatör för mindre grenar och en grensåg för större. Lämna en så kallad krage kvar vid beskärningen, det innebär att man skär av grenen cirka en centimeter ut från stammen. Googla gärna om du är osäker!

Planering

Fundera på vad du vill kunna göra på din gård, och vilken stil du har. Tycker du till exempel om romantiska eller stilrena trädgårdar? Ska det finnas plats för lek, grillplats, bärbuskar?

 • Hur ser tomten och närmiljön ut? Finns det rådjur i området?
 • Visualisera hur gården blir om du följer din plan, tänk på att växterna blir större än de är när du planterar dem.
 • Fundera hur ni rör er på gården. Var passar gångar, sittytor, rabatter, et cetera?
 • Är ni intresserade av trädgårdarbete eller ska det vara så lättskött som möjligt?
 • Kom ihåg att välja växter som är härdiga och låt gärna samma perenner växa på flera platser i rabatten. Fundera bland annat på färgval, höjd och blomningstider.
 • En trädgård är ständigt levande, växter kan flyttas eller bytas ut. Var därför inte rädd att experimentera. Är du osäker, ta gärna hjälp av en trädgårdsplanerare som hjälper dig göra en planeringsskiss för din gård.
   
Ett färgglatt täcke av lönnlöv på marken.
Barnens Åland

Vad händer på höstlovet?

Nu är det dags för höstlov på Åland! Förutom att vara ledig och njuta av hösten är det roligt med olika aktiviteter. Här hittar du tips på saker att göra under höstlovet på hemmaplan!

Kvinna tittar på tavlor i konstutställningen "Havets humör".
Museer på Åland

Förhöj museiupplevelsen med en specialguidning

Ett besök vid något av Ålands fina museer är alltid uppskattat – men visste du att museerna regelbundet arrangerar specialguidningar av sina...

Pia Mattsson står på gata i New York.
Ålänningar i världen

Jag älskar New York, men återvänder alltid till Åland!

Åländska Pia Mattsson jobbar som advokat på Manhattan, men tillbringar gärna somrarna på Åland där hon gärna hjälper till vid...

 Timrade bodar på ön Klobben vid Silverskär Islands en stjärnklar och stilla natt.
Möten

Åland – en fridfull plats för effektiva möten

Åland är den fridfulla mötesplatsen. Ingen hets och inget jäkt. Inga långa transporter. Inga bilköer. Men mycket att göra på fritiden. Det...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy