Sevärt

Textilutställning i pampigt posthus

Utställning med textilt hantverk i Eckerö post- och tullhus.

En utställning om textilt hantverk på Åland visas i Eckerö post- och tullhus i sommar. Alster av närmare 30 hantverkare visas.

Ålands Museum har börjat samla in och dokumentera åländskt hantverk och åländsk design inom genren textil.

Alla hantverkare, som deltar med verk i utställningen, har anknytning till Åland. Verken, som visas, kan vara både formgivna och tillverkade av samma person. Det kan också vara industriellt framtagen textil som designats av en ålänning.

Utställningen visas från 15 maj till 19 september, alla dagar, och det är fri entré.

Mäktigt hus

Eckerö post- och tullhus är minsann värt ett besök även om den aktuella utställningen inte intresserar.

Det pampiga huset byggdes under den ryska tiden och stod klart 1828. Det ritades av arkitekten Carl Ludvig Engel, som också ritat en lång rad byggnader kring Senatstorget i Helsingfors. Huset är en av de bäst bevarade Engelsbyggnaderna  i Finland.

Det är en speciell stämning i huset som har tjocka stenväggar. Utsikten är Ålands hav från övre våningen är fin i alla väder.

Huset har en skyddad innergård som är perfekt för alla barn med spring i benen.

Kafé och butik

I en av flyglarna finns ett postrotemuseum, Kafé Kalesch och en museibutik. Där säljs bland annat en specialdesignad Eckerökruka, som görs av det åländska hantverksföretaget Lugnet Keramik.

Tre kvinnor står med sina cyklar med vattnet i bakgrunden på Åland.
Aktiviteter

Cykla till vandring på Nåtö och Järsö

Söder om Mariehamn går vägen över ett pärlband av öar. Den uppskattas av cyklister som får uppleva skärgårdsnaturen på nära håll. Man kan också kombinera cykelturen med en vandring i en vacker löväng.

Garner i mängder i butiken Therese Broderi i Mariehamn.
Shopping

Garner, lädervaror och antika saker

Allt fler har stickat allt mer under pandemin. Om man vill köpa garn i Mariehamn går man till Therese Broderi o Garn. En mer välfylld...

Barn klättrar på äventyrsbanan Flow Park i Vårdö.
Barnens Åland

Äventyr, vandring och mat på Vårdö

På Vårdö finns aktiviteter för olika smaker. Äventyrsbanan Flow Park passar dem som gillar utmaningar uppe i luften, vandringsleden på Lövö dem som helst håller sig på marknivå.

Johanna Delfs bakom butiksdisken vid badhotellet Carlsro.
Mat från Åland

Badhotell Carlsro – ett utmärkt mål för utfärden

Insup en atmosfär av 1900-talet och en skön blandning av åländskt och danskt. Åk till Carlsro Badhotell – det nya landmärket i Degerby...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy