Mat från Åland

Ta en paus mitt i en vacker äppelodling

Personal håller i produkter vid Snäckö Frukt.

Vid flera av Ålands äppelodlingar kan man dricka kaffe och äta ett bakverk nästan mitt bland träden som dignar av frukt mot höstkanten. Eller följa med på en guidad tur!

Åland är Finlands äppelträdgård. På norra Åland står äppelträden i täta rader. Det är en underbar syn på våren-försommaren när träden blommar. Det är absolut värt att pricka in ett besök då!

Gården Grannas i byn Västanträsk har en av Ålands största odlingar. Gården har också öppnat Grannas Bistro i en rustik lokal. Här serveras både salta och söta godsaker och från uteserveringen har man en fin utsikt över en äppelodling. 

Kafé vid bryggkanten

I grannkommunen Geta finns också flera äppelodlare. En av dem är Snäckö Frukt som öppnat ett kafé vid bryggkanten. Man sitter utomhus på en rejäl altan och kan förtöja vid bryggan om man kommer med egen båt. Här serveras lättare lunchrätter och bakverk. 

Om man inte smakat på Ålandspannkaka tidigare kan man passa på här. Drycken är given – must pressad av odlingens egna äpplen! 

Gården gör även egen chutney och eget äppelmos.

Safari bland träden

En tredje odling, Öfvergårds i byn Tjudö tar emot besökare på en guidad tur bland träden.

Gården gör också egen äppelmust och mustprovning ingår i besöket.

Också Grannas och Karls-Ers Frukt gör egen must som säljs i de flesta matvaruaffärer på Åland.

Besök en åländsk äppelodling

Grannas Bistro

Öfvergårds

Snäckö Frukt 

Tre kvinnor står med sina cyklar med vattnet i bakgrunden på Åland.
Aktiviteter

Cykla till vandring på Nåtö och Järsö

Söder om Mariehamn går vägen över ett pärlband av öar. Den uppskattas av cyklister som får uppleva skärgårdsnaturen på nära håll. Man kan också kombinera cykelturen med en vandring i en vacker löväng.

Garner i mängder i butiken Therese Broderi i Mariehamn.
Shopping

Garner, lädervaror och antika saker

Allt fler har stickat allt mer under pandemin. Om man vill köpa garn i Mariehamn går man till Therese Broderi o Garn. En mer välfylld...

Barn klättrar på äventyrsbanan Flow Park i Vårdö.
Barnens Åland

Äventyr, vandring och mat på Vårdö

På Vårdö finns aktiviteter för olika smaker. Äventyrsbanan Flow Park passar dem som gillar utmaningar uppe i luften, vandringsleden på Lövö dem som helst håller sig på marknivå.

Johanna Delfs bakom butiksdisken vid badhotellet Carlsro.
Mat från Åland

Badhotell Carlsro – ett utmärkt mål för utfärden

Insup en atmosfär av 1900-talet och en skön blandning av åländskt och danskt. Åk till Carlsro Badhotell – det nya landmärket i Degerby...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy