Mat från Åland

Styrka och smak i åländska drycker

Drink med havtorn och Åland Distillery i glaset.

Smakar det med ett glas Röd Granit? Eller föredrar du Päråla? På Åland tillverkas ädla drycker  i olika smaker.

Åland Distillery har flyttat med all sin spritbrännarutrustning till en byggnad som ligger intill Jan Karlsgården och restaurangen Smakbyn i Kastelholm.

Destilleriets dryck Röd Granit görs av körsbär, medan päron har gett både smak och namn åt Päråla. Appleaud i sin tur är en äppellikör. Företaget har också lanserat en åländsk gin med smak av bland annat enbär, rölleka, renfana och kummin.

Destilleriet tar emot besökare på guidning och smakprovning.

Ölbryggerier

På Åland finns två ölbryggerier – Stallhagen och Open Water Brewery – som gör öl på ett hantverksmässigt sätt.

Open Water Brewery startades av några kompisar, som som ville brygga öl som de själva gillade. De gör mindre satser av sorter med namn som Old & Bitter, Same Same och Farm House och utbudet kan variera. 

Kolla öppettiderna för bryggeriets shop på Facebook!

Egen gastropub

Stallhagen har flera olika sorter i sitt utbud. Många gillar honungsölet som är smaksatt med äkta åländsk honung. Bryggeriet gör även säsongsöl som Julbock.

Vid bryggeriet finns en butik, som säljer åländska delikatesser, och en pub som serverar erkänt god husmanskost. Givetvis säljs bryggeriets öl på fat i puben.

Stilleben med sax och textiler i olika färger och material.
Evenemang

Mat, mode och nya tankesätt – en kväll fylld av inspiration

Vad har kostym- och modedesignern Matilda Karlström, stylisten och modeskaparen Irina Fisun och restaurang Kvarter 5 egentligen gemensamt? Svaret är en kväll med cirkulärt tänk och fokus på hållbarhet.

Viking Lines passagerarfartyg och ett vindkraftverk på ö i havet.
Samarbete Resa till Åland

Viking Lines fortsätter sin miljöresa mot bättre hållbarhet

I sex decennier har Viking Lines rödvita kryssningsfartyg trafikerat på norra Östersjön. Nästan lika länge har koncernen varit aktiv i sitt hållbarhetsarbete.

Kvinna i lila skjorta kör skottkärra i Emmaus stadsodling.
Samarbete

Hjälp Emmaus hjälpa och få meningsfull fritid

Emmaus Åland välkomnar alla intresserade att vara med och hjälpa till inom den frivilliga verksamheten, som fokuserar på bistånd och social...

Händer på person som beskär buske med sekatör i trädgården på hösten.
Samarbete Odling och trädgård

Trädgårdsmästarens bästa tips för hösten

Våren är inte den enda tiden att jobba i trädgården. Trädgårdsmästare Tove Jansson säger att det finns mycket att göra även under hösten.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy