Shopping

Solglasögon skyddar dig och din omgivning

Par på röda granitklippor vid havet iklädda solglasögon.

När våren kommer och solen åter börjar stå högt på himlen kommer solglasögonen fram ur lådan. Men solglasögonen finns inte bara till för att vara en snygg accessoar utan har också viktiga skyddande egenskaper. Åland Just Nu har pratat med optikern Johan Wickström om just dessa.

Solglasögonen har med åren växt till att bli en integral del av modet under de ljusa årstiderna men grunden till varför vi använder dem är för att skydda ögonen från ultraviolett ljus, ofta kallat uv-ljus.

- Solglasögonens linser absorberar den skadliga uvstrålningen så att det inte går in i ögonen, förklarar Johan Wickström på Wickströms Optik.

- Sen finns det också sådana som använder solglasögon för att de helt enkelt är ljuskänsliga och tycker det är jobbigt med solens starka ljus. Vissa upplever att det behövs för det ändamålet medan vissa andra inte gör det, det är individuellt.

Bra kvalitet

När det kommer till att välja solglasögon för att skydda ögonen säger Johan Wickström att det säkraste kortet är att välja solglasögon av god kvalitet.

- Bra solglasögon tar bort uv-ljuset. När det är mörkt vidgas pupillerna och släpper på så vis in mer ljus för att man ska kunna se bättre, om solglasögonen då inte tar bort uv-ljuset gör det bara mer skada på ögonen.

- Vi själva jobbar bara med märkesglasögon som vi vet att uppfyller kriterierna för bra solglasögon, annars kan det vara svårt att veta vilka som är rätt och vilka som är fel. Det i solglasögonen som tar bort uv-strålningen är själva plastmaterialet i linserna, de filtrerar bort de ljusvåglängder som är skadliga för ögat och släpper in de som inte är det.

- Om uv-ljuset går in i ögonen ökar risken för gråstarr när man blir äldre, säger Johan Wickström.

Polariserat är poppis

Något som är populärt på Åland är polariserade solglasögon. Polarisering har inget med den farliga uv-strålningen att göra utan handlar i stället om att minska reflektioner från solen som kan uppkomma en solig dag på sjön eller vägen.

- Överlag säljer vi på Åland många fler polariserade solglasögon än uppe på land så att säga. Det är närheten till vattnet som gör att många ålänningar väljer polariserat, säger Johan Wickström.

Polariserade solglasögon har en viktig säkerhetsfunktion i och med att de minskar risken att man kör på en grynna i vattnet eller krockar på vägarna, men de kan också medföra vissa risker.

- Det kan vara en nackdel om man till exempel har en värmehärdad ruta i fritidsbåten, då ser man också själva värmehärdningen och får på så vis sämre sikt ändå. Även när man tittar på olika sorters displayer kan man få lite flimmer.

Att se om ett par solglasögon är polariserade går att göra genom ett lätt trick.
- De är bara polariserade på en sida så om man svänger på dem så får man bort reflexerna som reflekterar allt solljus.

I slutändan är det alltså viktigt att använda solglasögon både för att skydda sina egna ögon och sin omgivning.

- Det är många trafikolyckor som skett på ljusa morgnar på grund av avsaknad av solglasögon, säger Johan Wickström.

Artikeln publiceras i samarbete med Åland Just Nu
Text: Otto Johansson
Ålandstidningen

Hur väljer du rätt solglasögon?

Utgå från vad du behöver: ska du vara mycket på sjön, på jobb eller ska du sitta på en uteservering och äta glass? Som optiker Johan Wickström konstaterar bör man undvika att tumma på kvaliteten, för att verkligen skydda ögonen.

När det gäller det estetiska är det bara den egna smaken som sätter gränser, men en bra tumregel kan vara att utgå från ansiktsformen.

  • det ovala ansiktet är lyckligt lottat, då de flesta glasögonmodeller passar fint. Man kan dock undvika alltför smala bågar.
  • det rektangulära ansiktet kan behöva lite kraftigare bågar och runda former. Man bör undvika alltför kvadratiska glasögon då det kan bli allt för kantigt.
  • det hjärtformade ansiktet är också lyckligt lottat. De flesta modeller fungerar bra, extra bra brukar lite större modeller bli.
  • det runda ansiktet passar fint med mera kvadratiska former och gärna lite större varianter.
Flygfoto över växthuscaféet Humlan.
Mat från Åland

Goda smaker och fina upplevelser på Syskonhem i Norrby

Till släktgården Syskonhem i Norrby i Lemland välkomnar Malin och Matz Olsson alla som uppskattar god mat i lantlig miljö. På dagtid i...

trälåda öl
Mat från Åland

Närproducerat och alkoholfritt sommarens trender

Efter en vår där restauranger fått fokusera på take-away är sommaren är här och de åländska krogarna får öppna upp igen. Åland Just Nu ringde upp några åländska krogprofiler för att fråga vad sommarens trender kan tänkas bli.

Dejt
Hemester på Åland

Tre tips för den perfekta dejten

Pasta hemma vid köksbordet kan vara trevligt men på Sommaråland finns många romantiska platser att upptäcka. Här är tre exempel på hur man kan lyxa till det för en speciell dag eller helt vanlig måndag.

Linda Karlsson, Inger Nygård och Annika Åkerfelt i butiken Viktor Crafts & Design.
Shopping

Viktor, ett hantverkshus att upptäcka. Många gånger.

Viktor med café, konsthantverk, design och återbruk i trivsam blandning är en skattkista fylld med upplevelser för alla sinnen. När du rör...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy