Odling och trädgård

Släpp plantorna loss, det är vår!

Närbild på gröna plantor som är odlade i plastflaskor.

Varför är odling så roligt? Och var ska man börja om man knappt har odlat något tidigare? Aland.com har frågat Jenny Enbär, nybliven odlingsentusiast som började att testa sig fram för några år sedan.

- Jag är verkligen ingen expert, men har alltid haft ett intresse för både djur och natur. Jag växte upp på landet och lärde mig grunderna när jag höll på med 4H och när jag hjälpte mina föräldrar hemma. 

Som vuxen och med tillgång till en egen trädgård har Jennys odlingsintresse nu fått en nystart.
- Tidigare satte jag mest färdiga plantor, örter och sommarblommor, men de senaste åren har jag börjat odla för husbehov med lite mer ordning. Jag har använt våra köksfönster som förodlingsplats och så har jag gjort om och byggt ut där jag har mina små odlingar på gården.

Sparris är drömmen

Jenny bor på landet med sin familj och kompletterar gärna sitt stillasittande kontorsjobb med att vara utomhus så mycket som möjligt.
- Jag vill gärna ha något att göra och att hålla på med hobbyodling är ett sätt att få frisk luft samtidigt som du kan koppla bort hjärnan ett tag. Jag får fokusera på att arbeta med händerna och kroppen på ett helt annat sätt än vid datorn. Plus att jag ju får skörda godsakerna!

Fröpåsar.
Dags för inventering i frö-förrådet .

Just nu är planeringen av årets kommande odlingar i full gång.
- Jag har inventerat bland mina fröer och köpt en del nytt. Min favorit är nog morötterna, men jag sår också alltid sockerärter, olika sallader och spenat och en hel del örter. 

Nytt för i år är att Jenny prövar att så tomater och sötpaprika från färska frön.
- Det ska bli kul att se om de kommer upp, säger hon glatt. Om inte har jag vanliga fröer som jag kan så istället. Efter att jag sått dem läste jag nämligen att man inte ska förvänta sig frukt av plantorna, om de ens gror, eftersom de ofta är hybrider som är utvecklade för andra växtförhållanden än vårt kalla, korta nordiska klimat. Tre plantor av sötpaprika från färska frön har i alla fall kommit upp och dem ska jag försöka skola om och se om de bär frukt senare. Det var en ekologisk paprika från Europa, så där ger jag inte upp hoppet riktigt än!

Dessutom har hon försått chili för första gången och ska prova på broccoli. 
- Jag har länge funderat på sparris, men eftersom vi har gjort om odlingarna i etapper så väntar jag till de har sin egen yta att växa på.

Gurkan utmanar

En hel del missar och besvikelser har det förstås blivit under åren. Gurkor är ett exempel.
- Ja, jag sådde gurka inomhus för något år sen. De växte extremt bra och täckte till slut hela vårt köksfönster, det blev som en djungel. Men när jag flyttade ut dem på sommaren till vår altan i västerläge mådde de inte alls bra. 

Belöningen för all ansträngning blev till sist bara en enda ynklig gurka.
- Och den var oätlig, så det har jag inte provat igen sedan dess. Men i år har vi köpt växthus, så då öppnar sig möjligheten att prova så gurka igen. 

Grävskopa och pallkragar för odling.
Till vänster om odlingslådorna ska nya växthuset stå.

Istället för gurka tipsar Jenny om att så sallad, spenat och ärter. 
- Det är förmodligen något av det enklaste man kan odla och kräver väldigt lite skötsel.

Våga testa

Det blir heller inte alltid rätt på första försöket. Ibland behöver man tänka om och testa på nytt.
- Genom åren har jag hållit på och flyttat runt odlingarna på gården för att hitta den bästa platsen och nu de två senaste åren har jag äntligen fått till en bra yta som är under uppbyggnad. 

Jenny tycker också att det är förargligt när man får löss eller annan ohyra på plantorna som man vårdat och kämpat för i veckor. 
- Det saknar jag fortfarande, en kort snabbguide i olika växters tendenser att få ohyra, med bilder! Och framförallt vad man ska göra för att undvika ohyra eller hur man ska åtgärda när det väl hänt. Annars är odling engagerande och jag pratar ofta med grannarna och vi byter ibland lite plantor med varann. Min sambo och hans föräldrar är också jordbrukare sedan flera generationer så det finns alltid någon att fråga om hjälp.

- I fjol sådde jag ändå en hel påse bladsallat i en rad av bara farten och nästan allt hann gå i blom innan vi hann äta upp det. Men i år gör jag inte om samma misstag, säger Jenny glatt. Det är ju också lite av det fina, det kommer alltid en ny säsong när man får planera, fundera och prova nya saker!

Tomatplantor i ett fönster.
Det soliga köksfönstret är en perfekt plats för odling.

Jennys bästa tips till nybörjarodlaren

Håll det enkelt, börja smått och våga prova dig fram! 

Gör inte för stor sak av det. Våga testa och om det inte fungerar – prova igen eller testa en annan gröda. Det är ibland väldigt lätt och ibland väldigt svårt att få till odlingen på grund av allt från jordmån och fukt till ljus och ohyra. Så gör om och försök på nytt om det inte blir som du tänkt! 

Börja smått och ta det stegvis, det blir alltid mera plantor än man tror. Eller så blir det inga plantor alls, men då är det bara att så om!

Så inte en hel påse sallad direkt utan spara frön så att du kan så i omgångar.

Du behöver inte ha en massa tjusiga grejer, du kan till exempel börja odla ärtskott i plastlådan som blir kvar när du köper vindruvor i butiken. Den är perfekt som förodlingslåda!

Ha gärna en färdig plats utomhus där du vet att du vill ha dina plantor. Det mesta behöver du inte förså inomhus utan det går att så direkt ute på vilken liten jordplätt som helst senare under våren. 

Det finns extremt mycket information att hitta på nätet. Kanske för mycket. Så välj ut några inspirationskällor som passar dig fokusera på dem. Jenny följer själv Sara Bäckmo på Instagram för egen inspiration.

Enkelt att odla själv

Odla ärtskott i fönstret – så här gör du!

Skål med musslor från Smakbyn.
Mat från Åland

Smakbyn säsongsstartar med nybyggen och temahelger 

Musslor och öl, långkok, choklad, hållbarhet och Björklunds burgarbar är bara några exempel på vårens och försommarens temahelger vid...

Personal i klädbutiken Modex.
Shopping

Favoritkläder för vardag och fest

Modex i Maxinge lockar med ett stort utbud av mode och kläder för alla åldrar och smaker. Bland butikens kvalitetsmärken för damer, herrar och unga vuxna är det lätt att hitta nya favoriter.

Orientaliskt koncept för heminredning. Wabi sabi.
Shopping

Pandemin sätter trenderna för 2021

Nostalgi, lugn och en längtan bort. Inredningsexperten Eva-Jo Hancocks berättar om sina trendspaningar för 2021 i Åland Just Nu.

Vägen upp mot Borgboda fornborg.
Aktiviteter

Borgboda fornborg – en rolig vandring för hela familjen

På Borgberget låg under yngre järnåldern (400-1000 e Kr) en borg där bygdens invånare kunde söka skydd under oroliga tider. I dag kan du...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy