Mariehamn

Sköna dagar i semesterstaden Mariehamn

Mamma och son skålar med läsk vid strandbaren på Nabben i Mariehamn.

Mariehamn ligger på ett näs mellan två havsvikar och är därför omgivet att vatten i både öst och väst. Förutom fina vyer och promenadstråk bjuder stadens strandlinjer på dopp i havet, restaurangbesök, nöjen och sevärdheter.

Mariehamns östra sida lockar med sol och bad hela dagen. Här finns badstranden Nabben med långgrund sandstrand och härligt strandhäng. Familjevänlig är också Lilla holmens sandstrand med badbrygga, piratskepp, kaniner och påfåglar.

För dig som föredrar kaklad pool framför sand finns både badhus och hotellbassänger.

Sjökvarteret är en annan pärla. Bland de röda bodarna möts konstnärer, konsthantverkare, smeder, båtbyggare, yogainstruktörer och pizzabagare i en trivsam gemenskap. Vid kajen ligger M/S Sunnan II, en utfärdsbåt i gammal ångbåtsstil, redo att kasta loss. Njut av god mat ombord under en kryssning i skärgården.

Om du är ute efter nöjen och gott att äta ligger restaurangerna och serveringarna tätt. Vissa bjuder gärna upp sommardans medan andra lockar med äventyrsgolf.

Västerut

Två kilometer västerut, och en trevlig promenad genom Mariehamns lummiga lindallé, väntar stadens västra hamn med restauranger och uteserveringar i strålande kvällssol.

Ta strandpromenaden upp till badhusberget för att se Mariehamn från ovan. Eller spela en runda discgolf i Badhusparken. I västra hamnen ligger också stadens stolthet Pommern från 1903, som är det enda segelfartyget i världen som bevarats i ursprungligt skick. Kombinera gärna Pommern med sjöfartsmuseet för en djupare inblick i Ålands imponerande sjöfartshistoria.

Åda ruvar under skydd byggt av föreningen Ådans Vänner.
Aktiviteter

Följ med på ådsafari till Båtskären i Ålands skärgård

Varje vår och försommar erbjuder projektet Ådans Vänner guidade turer till sin ådkoloni på Båtskären söder om Mariehamn. Under ett ådsafari...

Målning av Guy Frisk: Längtan, 1973-75.
Evenemang

Guy Frisks färgstarka värld

Konstnären Guy Frisk (1943-2022) är huvudperson i Ålands konstmuseums sommarutställning. Frisk föddes i Lovisa, flyttade till Åland 1961 och...

Dukat fikabord med Ålandspannkaka.
Recept

Varsågod – smaka på Tinas Ålandspannkaka!

Alla caféer med minsta lilla självaktning serverar den och på marknader går den åt som smör i solsken. Nästan alla som kommer till Åland...

Tre kvinnor står med sina cyklar med vattnet i bakgrunden på Åland.
Aktiviteter

Cykla till vandring på Nåtö och Järsö

Söder om Mariehamn går vägen över ett pärlband av öar. Den uppskattas av cyklister som får uppleva skärgårdsnaturen på nära håll. Man kan också kombinera cykelturen med en vandring i en vacker löväng.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy