Shopping

Skomakeri med kärlek för läderdoft och gediget hantverk

Skomakare Alexandra Sten och Jessica Westerlund i STEN LUNDs skomakeri.

Kreativa duon Alexandra Sten och Jessica Westerlund bildar tillsammans STEN LUND Skomakeri, Ålands enda skomakeri. I verkstaden på Ålandsvägen 32 arbetar de med reparationer och underhåll av skor samt tillverkning av egna produkter i läder.

Vägen mot ett eget skomakeri började när Alexandra Sten plötsligt fick ett infall och bestämde sig för att bli skomakare. Då var tanken en utbildning i Tavastehus, men planerna ändrade efter en semesterresa till Åland.
- Det slutade med att jag och min sambo flyttade hit och att jag gick min utbildning i Stockholm medan jag gjorde min praktik som lärling hos Ingmar Nylund i Godby.

Trivs tillsammans

När Ingmar sedan gick i pension flyttade Alexandra skomakeriet till Mariehamn. Tanken var att starta i liten skala, men sen hon öppnade i augusti 2019 har det varit full fart i lokalen på Ålandsvägen.
- Redan från början var det en enorm efterfrågan och jag hann inte alls med. Jag behövde hjälp, och det slutade med att jag anställde Jessica. Ganska snart erbjöd jag henne att också bli delägare.

Då var Jessica Westerlund egentligen på väg att flytta till Helsingfors, men skomakeriet fick henne stanna kvar på Åland.
- Jag kunde inte motstå chansen – så nu är jag här! säger hon glatt samtidigt som hon arbetar vidare med att skära ut läder till en av skomakeriets egendesignade flugsmällor. 

Collage med axelremsväska i läder med plats för pass, tidning, solglasögon och smycken.
Axelremsväska i läder med plats för alla nödvändigheter.

Och samarbetet fungerar fint.
- Vi har samma stil på det vi vill skapa och utveckla, men i övrigt kompletterar vi varandra, säger Jessica, som är utbildad inom hantverks- och konstindustrin.
- Jag är en idéperson som gärna tar fram nya koncept och står för piffet och de sista detaljerna medan Alexandra står för det praktiska och konkretiserar mina idéer genom siffror och mönsterkonstruktion.

Produkter i läder

Under butikens öppettider står reparationer och lagningar i fokus medan kvällar och helger tillägnas egen tillverkning och kreativa projekt. Och en hel del familjepussel.
- Det är mycket jobb, men det är värt det när du jobbar för dig själv, säger Jessica. Du får en helt annan drivkraft – och så är det roligt!

Läderväskor i egen design vid STEN LUND skomakeri i Mariehamn.
Axelremsväska, tote bag och datorfodral i STEN LUNDs egen tidlösa design.

Målet är att skapa enkla, klassiska och tidlösa produkter i bra material som håller länge och går att reparera.
- Vi vill göra en miljögärning och komma bort från allt slit och släng, säger Alexandra. Därför tar vi också in vårt vegetabiliskt garvade läder från ett garveri i Österbotten för att hålla det så närproducerat som möjligt.

- Läder är också ett ljuvligt material att jobba med, säger Jessica. Det är vackert och stadigt men blir mjukare med tiden – och så luktar det så gott!

Idéerna föds ofta ur Alexandras och Jessicas egna behov men också på förfrågan från kunderna.
- Det ska vara användbart och funktionellt, så det blir mycket tester och anpassningar innan vi är nöjda. Till exempel behöver remmarna på en axelväska ha rätt längd, annars fastnar armbågen, men det ska också gå att slänga den över axeln med bara en hand när du håller i något med den andra.

Fodral för laptop- eller tablet i läder.
Fodral för bärbar dator eller läsplatta i inhemskt, vegetabiliskt garvat läder.

Skovård och reparationer

Jobben som kommer in till skomakeriet varierar under året och kan gälla allt från lappning och sulning till klackning och lagning av skor som läcker. Det är också många väskor som får nytt liv i händerna på Alexandra och Jessica.

Här är väntetiden för enklare lagningar som klackningar och sulningar några dagar medan projekt som kräver mer tid och research kan ta en till två månader.
- Vi vill att kunderna ska vara nöjda med vårt jobb och hålla hög kvalitet och då kan det ta lite längre tid ibland – men alltid enligt överenskommelse med kunderna!

I butiken hittar du också läderfett, minkolja, impregneringsolja och andra skovårdsprodukter samt skosnören, sulor, inlägg och annat du behöver till skorna.
- Om det är något du saknar är det bara att säga till, vi tar gärna in nya produkter, säger Alexandra och avslutar med att tipsa om att lämna in skor som behöver lagning när säsongen är slut.

- Om du lämnar in sommarskorna direkt istället för att sätta in dem i garderoben är de garanterat redo till nästa sommar!

Dags att köpa nya skor? 

Skomakare Alexandra Sten ger sina bästa tips och råd inför skoköpet:

  • Välj alltid bekväma skor!
  • Våga investera i kvalitet. Tänk på att läderskor har längre livslängd.
  • Ta hand om dina skor. Vårda dem med skokräm om de är av läder och använd impregneringsspray, som håller borta smuts och fukt. Repetera gärna en gång i månaden.
  • Ha gärna två par skor som du växlar mellan. Skorna mår bättre om de får vila en dag mellan varje användning.

STEN LUND Skomakeri
Ålandsvägen 32, Mariehamn.
Telefon +358 40 5140032

Läs mer om STEN LUND på Facebook

Följ STEN LUND på instagram

Basutställningen vid Ålands kulturhistoriska museum i Mariehamn
Museer på Åland

Ett år av museiupplevelser med museikortet

Ge dig själv det bästa museiåret genom att köpa Ålands museums årskort. I det personliga kortet ingår fri entré till utställningar och...

Närbild på vågor och blått vatten.
Evenemang

Sjömanshustrun intar scenen – äntligen är hon tillbaka!

En monolog med kvinna som vågar tala ut om livet som sjömanshustru, ackompanjerad av musikerna Ella Grüssner Cromwell-Morgan och Kristoffer...

Tallrik med sushi från Sara och Jans delikatesser i Mariebar i Mariehamn.
Mat från Åland

Mariebar gör det enkelt att upptäcka nya smaker

Krögarparet Sara Bergman och Jan Plonczak låter världens smaker möta åländska råvaror och nordiska mattraditioner vid Mariebar i Mariehamn...

Kvinnor på skogsyoga med Caroline Henriksson i den åländska skärgårdsskogen.
Må bra

Skogsyoga – lugn återhämtning för kropp och själ

På Föglö i den åländska skärgården väntar yogaläraren Caroline Henriksson på att få ta dig med på skogsyoga, en kombination av japanskt...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy