En monolog med kvinna som vågar tala ut om livet som sjömanshustru, ackompanjerad av musikerna Ella Grüssner Cromwell-Morgan och Kristoffer Gottberg. Nu har succéföreställningen Mina två halva liv med Annie Lahti nypremiär!
- Det har varit en mycket omtyckt föreställning och kommer att bli en intim upplevelse du inte vill missa, säger Johan Karrento vid Teaterföreningen i Mariehamn.
- Jag ser fram emot en föreställning som är nära och mysig. Att se Annie Lahti göra en seriös men ändå rolig monolog, och musiken till. Vi i Teaterföreningen gillar verkligen den här typen av samarbeten och har jobbat hårt för att få till det här. Vi är jätteglada över att regissören Isabella Grüssner-Sarling ville göra den på Stadshuset.
När Mina två halva liv spelades första gången hösten 2019 och vintern 2020 i Ålands sjöfartsmuseum var det många som inte fick plats. Dessutom blev det senaste speltillfället inställt på grund av corona.
- Passa på nu, det här är sista tillfället!
Böner och balansakter
Föreställningen spelas i halv sal i stadshuset och bjuder på en rolig och gripande monolog med levande musik i två akter utan paus. I rollen som sjömanshustrun ser du Annie Lahti.
- Hon är en ganska typisk åländsk kvinna som blir kvar på Åland varje gång maken åker till sjöss. Det var kanske ett vanligare liv tidigare, men definitivt något många känner igen.
Det är också en tematik som Johan Karrento tror att ligger många ålänningar varmt om hjärtat.
- Jag har själv inte sett Mina två halva liv, bara läst den, men en monolog har alltid en speciell intimitet och jag tror att samarbetet i arbetsgruppen är väldigt nära och genuint. Allt det tillsammans gör föreställningen speciell.
Två sidor
Johan Karrento rekommenderar monologen för alla nyfikna mellan 15 och 105 år.
- Annie är mickad så även om du hör väldigt dåligt ska det inte vara något problem.
Under föreställningens 85 minuter får du uppleva sjömanslivet ur perspektivet hos den som som inte åker ut på havet. I första akten när maken är till sjöss, i andra när han kommer hem igen.
- Vi får höra hur det går när han är borta, men också när han är hemma. Ibland kan det till exempel vara skönt att mannen är borta, och det är heller inte alltid så rosigt när han är hemma. Det är både salt och sött!