Evenemang

Sjömanshustrun intar scenen – äntligen är hon tillbaka!

Närbild på vågor och blått vatten.

En monolog med kvinna som vågar tala ut om livet som sjömanshustru, ackompanjerad av musikerna Ella Grüssner Cromwell-Morgan och Kristoffer Gottberg. Nu har succéföreställningen Mina två halva liv med Annie Lahti nypremiär!

- Det har varit en mycket omtyckt föreställning och kommer att bli en intim upplevelse du inte vill missa, säger Johan Karrento vid Teaterföreningen i Mariehamn.

- Jag ser fram emot en föreställning som är nära och mysig. Att se Annie Lahti göra en seriös men ändå rolig monolog, och musiken till. Vi i Teaterföreningen gillar verkligen den här typen av samarbeten och har jobbat hårt för att få till det här. Vi är jätteglada över att regissören Isabella Grüssner-Sarling ville göra den på Stadshuset.

När Mina två halva liv spelades första gången hösten 2019 och vintern 2020 i Ålands sjöfartsmuseum var det många som inte fick plats. Dessutom blev det senaste speltillfället inställt på grund av corona.

- Passa på nu, det här är sista tillfället!

Böner och balansakter

Föreställningen spelas i halv sal i stadshuset och bjuder på en rolig och gripande monolog med levande musik i två akter utan paus. I rollen som sjömanshustrun ser du Annie Lahti.

- Hon är en ganska typisk åländsk kvinna som blir kvar på Åland varje gång maken åker till sjöss. Det var kanske ett vanligare liv tidigare, men definitivt något många känner igen.

Det är också en tematik som Johan Karrento tror att ligger många ålänningar varmt om hjärtat.
- Jag har själv inte sett Mina två halva liv, bara läst den, men en monolog har alltid en speciell intimitet och jag tror att samarbetet i arbetsgruppen är väldigt nära och genuint. Allt det tillsammans gör föreställningen speciell.

Två sidor

Johan Karrento rekommenderar monologen för alla nyfikna mellan 15 och 105 år.

- Annie är mickad så även om du hör väldigt dåligt ska det inte vara något problem.

Under föreställningens 85 minuter får du uppleva sjömanslivet ur perspektivet hos den som som inte åker ut på havet. I första akten när maken är till sjöss, i andra när han kommer hem igen.

- Vi får höra hur det går när han är borta, men också när han är hemma. Ibland kan det till exempel vara skönt att mannen är borta, och det är heller inte alltid så rosigt när han är hemma. Det är både salt och sött!

Mina två halva liv

Föreställningar den 4-9 februari

En sjömanshustrus böner och balansakter i Mariehamns stadshus.
En rolig och gripande monolog med levande musik i två akter utan paus.
Speltid cirka 85 minuter.

Köp biljetter till monologen Mina två halva liv den 4-9.2 via Biletto.fi

Vi får följa en åländsk sjömanshustrus innersta tankegångar från det att mannen åkt ut på långfart till dess han kommer hem – och sedan åker iväg igen. Föreställningen binds ihop med livemusik av Ella Grüssner Cromwell-Morgan på violin och Kristoffer Gottberg på kontrabas.

Pjäsen är baserad på Hanna Hagmarks forskning om den åländska sjömanshustrun. Alla de sjömansfruar som intervjuats har sin egen unika livsberättelse som på många sätt skiljer sig från de andras, men det de har gemensamt är upplevelsen att leva två separata liv, ett då maken är till sjöss och ett då han är hemma.

Skådespelare: Annie Lahti

Manus & regi: Isabella Grüssner-Sarling

Livemusik: Ella Grüssner Cromwell-Morgan & Kristoffer Gottberg

Scenografi & ljus: Nicklas Lantz

Dräkter: Gunilla Nilsson

Teknik: Casper Lindroos

Foto & bildspel: Marcus Boman

Forskning: Hanna Hagmark

Produktion: Teaterföreningen i Mariehamn.

Läs om Mina två halva liv på Facebook

Basutställningen vid Ålands kulturhistoriska museum i Mariehamn
Museer på Åland

Ett år av museiupplevelser med museikortet

Ge dig själv det bästa museiåret genom att köpa Ålands museums årskort. I det personliga kortet ingår fri entré till utställningar och...

Tallrik med sushi från Sara och Jans delikatesser i Mariebar i Mariehamn.
Mat från Åland

Mariebar gör det enkelt att upptäcka nya smaker

Krögarparet Sara Bergman och Jan Plonczak låter världens smaker möta åländska råvaror och nordiska mattraditioner vid Mariebar i Mariehamn...

Kvinnor på skogsyoga med Caroline Henriksson i den åländska skärgårdsskogen.
Må bra

Skogsyoga – lugn återhämtning för kropp och själ

På Föglö i den åländska skärgården väntar yogaläraren Caroline Henriksson på att få ta dig med på skogsyoga, en kombination av japanskt...

Kvinna skidar på golfbanan med Kastelholms slott i bakgrunden.
Aktiviteter

Höj pulsen i vinterlandskapet

Åland har ett gynnsamt klimat för aktiviteter på snö och is. När naturen går in i vintervila fylls skidspår, slalombackar och blanka isar av...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy