Sevärt

Segeljakten Alanta sjösätts under Sail Åland

Segeljakten Alanta byggs i Sjökvarteret i Mariehamn

Segeljakten Alanta, som byggts i Sjökvarteret i Mariehamn, sjösätts som en programpunkt under Sail Åland, Mariehamn 2021.

Bygget av segeljakten Alanta har pågått i många år och nu är det dags för en efterlängtad sjösättning.

Den sker lördagen den 25 juli klockan 15 i Sjökvarteret. Initiativtagarna och byggarna hoppas givetvis att så många som möjligt – alla är välkomna - är på plats för att bevittna detta speciella ögonblick. 

En rekonstruktion

Alanta är en rekonstruktion av en segeljakt, som var en vanlig båttyp i vattnen kring Åland i början av 1800-talet. Den har ett skrov som en storbåt men är större och mer sjöduglig, något som blev nödvändigt när båtfärderna blev allt längre.

Entusiasterna bakom bygget har skapat Alanta utgående från de uppgifter om båttypen som man kunnat gräva fram ur bevarade dokument.

Någon exakt ritning har man inte haft till sitt förfogande.

Flera sjösättningar

Flera skutor, som byggts i modern tid, har sjösatts i Sjökvarteret, som ligger längs strandkanten på Mariehamns östra sida och på gångavstånd från stadens centrum.

1988 sjösattes galeasen Albanus, som med åren blivit en fin symbol för skut-Åland. Hon seglar fortfarande och har sin hemmahamn i kvarteret. Albanus har också vunnit flera priser i seglingstävlingen The Tall Ships Races.

Sail Åland 22-25 juli

Upplev maritim stämning under fyra dagar i sommar, från 22 till 25 juli! I gästhamnen i Västra hamnen ligger båtar förtöjda och i Engelska parken, området intill Ålands sjöfartsmuseum, byggs en scen upp och här avlöser programpunkterna varandra.

Upplev Sail Åland i Mariehamn

Tre kvinnor står med sina cyklar med vattnet i bakgrunden på Åland.
Aktiviteter

Cykla till vandring på Nåtö och Järsö

Söder om Mariehamn går vägen över ett pärlband av öar. Den uppskattas av cyklister som får uppleva skärgårdsnaturen på nära håll. Man kan också kombinera cykelturen med en vandring i en vacker löväng.

Garner i mängder i butiken Therese Broderi i Mariehamn.
Shopping

Garner, lädervaror och antika saker

Allt fler har stickat allt mer under pandemin. Om man vill köpa garn i Mariehamn går man till Therese Broderi o Garn. En mer välfylld...

Barn klättrar på äventyrsbanan Flow Park i Vårdö.
Barnens Åland

Äventyr, vandring och mat på Vårdö

På Vårdö finns aktiviteter för olika smaker. Äventyrsbanan Flow Park passar dem som gillar utmaningar uppe i luften, vandringsleden på Lövö dem som helst håller sig på marknivå.

Johanna Delfs bakom butiksdisken vid badhotellet Carlsro.
Mat från Åland

Badhotell Carlsro – ett utmärkt mål för utfärden

Insup en atmosfär av 1900-talet och en skön blandning av åländskt och danskt. Åk till Carlsro Badhotell – det nya landmärket i Degerby...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy