Mat från Åland

Rawfoodcafé med fokus på hälsa och välmående

Emelie och Victor Börman i köket vid sitt café Leva BörMan

Ingredienser som är hälsosamma och välgörande för både kropp och själ hittar du hos Leva BörMan, ett café med yogastudio som fokuserar på rawfood, coachning och återhämtning i sina lokaler på Askuddsvägen 28 i Mariehamn.

Bakom företaget står Victor och Emelie Börman, som förutom att vara utbildade rawfood-kockar även har kompetens inom yoga, löpcoaching och individuellt anpassade stödsamtal.

- Vi erbjuder ett helhetskoncept inom hälsa och välmående – från mat till personlig utveckling, säger Emelie som är utbildad socionom och yogainstruktör medan Victor fokuserar på löpning och coachande samtal.

Växtbaserad matlagning

I sitt café serverar paret Börman växtbaserad mat som är fylld med näring, enzymer, antioxidanter och annat som kroppen behöver. Till exempel för att motverka inflammationer och förbättra immunförsvaret. Inom rawfood upphettas råvarorna heller inte över 48 grader för att hålla kvar alla näringsämnen.

- För oss är det ett sätt att leva, ett livsstilskoncept, som vi gärna delar med oss av till andra, men utan pekpinnar, säger Victor som själv använder växtbaserad kost för att lindra sina reumatiska problem.

Välkomnande hälsokostrestaurang

Atmosfären i caféet är varm och trivsam och för tankarna till en nordisk version av ett avslappnat surfcafé. När vi besöker Leva BörMan är det lunchtid och gästerna trillar in i en jämn ström. Några slår sig ner bland borden med sin mat medan andra tar take away.

Från det öppna köket har Victor och Emelie nära kontakt med alla besökare.
- Det är perfekt för oss som vill umgås och småprata med våra gäster. Vi vill att de ska känna sig välkomna och sedda, säger Emelie .

På menyn samsas smoothie bowls med rawfood-rätter, chiapuddingar och rawfoodbollar. Allt är glutenfritt, växtbaserat och väldigt vackert.
- Vi äter med ögonen så det är viktigt att det är estetiskt fint och ser aptitligt ut, säger Emelie och tipsar om Leva BörMans fruktbaserade smoothie bowl om du vill ha en lättare lunch.
- Den serverar vi i kokosnötter som vi själva tagit med oss hem från Bali.

Färgglatt och näringstätt

Alla rätter tillagas på plats. Medan Emelie mixar avokado, banan, spenat, spirulina och andra godsaker till en smoothie bowl blandar Victor marinerade zucchini- och morotsnudlar i het sås till en färgsprakande ”Pad Thai”, som är veckans rawfood-rätt.
- Jag gillar kryddor och smaker – gärna asiatiskt med chili, koriander och lime – det ska kännas matig och man ska bli mätt.  

En lunch på Leva Börman är med andra ord perfekt för dig som vill få in mer frukt och grönt i vardagen. Ett annat tips är att göra som Emelie och grodda bönor hemma.
- Mungbönor till exempel! När du groddar ökar näringen och du får väldigt mycket för en liten insats. Dessutom kan du grodda hemma året om.

Löpning och yoga

Förutom växtbaserad mat erbjuder Leva BörMan även coachning inom både löpning och personlig utveckling. En trappa ner från caféet ligger företagets yogastudio, där Emelie håller klasser i Mediyoga och Kundaliniyoga innan eller efter öppettiderna.

- Det är lugn och kravlös yoga, som meditation i rörelse, som skapar en härlig känsla i kroppen, lockar hon som avslutning.

Barn med tomteluvor på torget i Mariehamn.
Shopping

Besök en julmarknad!

Upplev den varma stämningen och julens alla välbekanta dofter och smaker. På julens marknader hittar du allt som hör julen till - och lite till!

Besökare och sjörövarflagga vid Ålands sjöfartsmuseum.
Museer på Åland

Decemberskoj i sjöfartsmuseet!

Det är full fart i Ålands sjöfartsmuseum under december. Lagom till årets familjedag öppnar kuriosakabinettet äntligen upp igen. Dessutom är det sista månaden med utställningen Hildas doft.

Person sitter på huk och knyter träningsskor en solig höst eller vinterdag.
Aktiviteter

Nyårsruset jubilerar – tänker du delta?

Åland Just Nu har träffat Mona-Lisa Wasström, verksamhetsledare för Ålands motionsförbund och arrangör för nyårsruset den 31 december.

Bestick och servett i julinspirerad dukning i guld.
Mat från Åland

Boka julbord på Åland

Julen närmar sig och de åländska restaurangerna är redo att duka upp sina dignande julbord. Ta med dig familjen, vännerna eller...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy