Må bra

Positiv förlossning med hjälp av hypnobirthing

Kvinna efter förlossning med sin nyfödda bebis i famnen.

Nu är det möjligt för gravida att gå en kurs i hypnobirthing tillsammans med sin partner även på Åland. Kursledare är Sarah Mazzone som själv har haft stor nytta av metoden.

- Jag lär ut avslappningstekniker som hjälper kvinnor att föda lugnare och med mer kunskap. Hypnobirthing hjälper dig att ta de bästa besluten för dig, din kropp och ditt barn, säger hon.

- Innehållet i kursen kan bokstavligen förändra hela din syn på förlossningar. Teknikerna och lektionerna är fantastiska och så enkla. Du går tillbaka till grunderna och omformulerar allt du tror dig veta om födseln.

Partnerns roll

Unikt med kursen är att den också har ett fokus på partnern, som får en roll och inte bara är med som stöd.
- Många partners känner sig obekväma och ibland lite vilsna under förlossningen. Den här kursen definierar tydligt partnerns roll och ger dem bättre förståelse för vad som händer och varför så att de lättare kan stödja sin partner och kan föra hennes talan. Då kan den gravida istället fokusera på sin kropp och på barnet utan att bli avbruten eller distraherad, säger Sarah och tillägger: 

- Jag älskar att stärka gravida kvinnor genom födseln, men det är också väldigt tillfredsställande att vinna över en skeptisk partner och ge de verktyg hen behöver för sin mycket viktiga roll i vad som borde vara en fantastisk upplevelse i livet.

Lugnande tekniker

Skotska Sarah flyttade till Åland våren 2019 tillsammans med sin man och familjens två barn. Innan dess bodde familjen på Malta där Sarah också höll kurser i hypnobirthing. Sen flytten till Åland har familjen fått ett tredje barn.

Sarah kom själv i kontakt med hypnobirthing under sin första graviditet.
- Jag dammsög internet en natt efter lugnande tekniker som jag kunde använda när det var dags för mig att föda. Jag var ute efter något som kunde hjälpa mig att sova, eftersom jag blev galen av att tänka på vad jag hade framför mig.

Då hittade hon hypnobirthing.
- Det var en riktig aha-upplevelse och perfekt för mig. Från och med den dagen tog jag kontrollen och slutade lyssna på negativa berättelser om förlossningar. Istället tränade jag lugnande tekniker varje dag med min partner.

Nytta i övriga livet

Sarah berättar att hypnobirthing-metoden leder till en lugnare och mer kontrollerad och njutbar förlossningsupplevelse som också hjälper till att stärka bandet mellan dig och din baby.

- Det är en naturlig, skonsam och effektiv form av förlossning, där du och din partner får de verktyg ni behöver för att ha full kontroll över ert medicinska team och för att få en positiv förlossning.

Sarah har haft hjälp av teknikerna även efter förlossningarna.
- Jag fick postpartum anxiety efter förlossningen och allt kändes övermäktigt. Moderskapet tog över och jag glömde helt bort mina hypnobirthing-tekniker.

När äldsta sonen var fyra månader gammal åkte Sarah hem till Glasgow för att hälsa på sin mamma. 
- Då fick jag lite klarhet och började fokusera på vad som var viktigt. Jag återtog också mina hypnobirthing-tekniker och allt blev enklare, tydligare och mer positivt. Jag kunde andas ordentligt igen och få lite perspektiv.

Efter det bestämde Sarah sig för att själv utbilda sig inom hypnobirthing.
- Jag utbildade mig till lärare 2017 hos KG Hypnobirthing och undervisade sen deltid i två år på Malta.

I vinter är turen kommen till Åland. Via företaget The Positive Birth Group leder Sarah både onlinekurser och kurser på plats i Zandras yogastudio i Sjökvarteret. Undervisningsspråket är engelska.

Fakta om The Positive Birth Group

Thepositivebirthgroup.com
hello@thepositivebirthgroup.com
Telefon +358 40 3706 273.

Sarah Mazzones erbjuder heltäckande förlossningskurser inom hypnobirthing där föräldrar får lära sig om födelsepartnerns roll samt graviditetens anatomi, hormonernas roll, smärtlindring, gental c-section (kejsarsnitt), vem som är vem från det medicinska teamet, tidslinjer, fakta och siffror.

I kursen ingår det även:

  • andningstekniker
  • guidad avkoppling
  • tre MP3-filer med guidade avslappningar
  • massagetekniker
  • visualiseringstekniker
  • affirmationskort för graviditet att ladda ner
  • en träningsarbetsbok som ges ut i början av kursen.
Skål med musslor från Smakbyn.
Mat från Åland

Smakbyn säsongsstartar med nybyggen och temahelger 

Musslor och öl, långkok, choklad, hållbarhet och Björklunds burgarbar är bara några exempel på vårens och försommarens temahelger vid...

Personal i klädbutiken Modex.
Shopping

Favoritkläder för vardag och fest

Modex i Maxinge lockar med ett stort utbud av mode och kläder för alla åldrar och smaker. Bland butikens kvalitetsmärken för damer, herrar och unga vuxna är det lätt att hitta nya favoriter.

Orientaliskt koncept för heminredning. Wabi sabi.
Shopping

Pandemin sätter trenderna för 2021

Nostalgi, lugn och en längtan bort. Inredningsexperten Eva-Jo Hancocks berättar om sina trendspaningar för 2021 i Åland Just Nu.

Vägen upp mot Borgboda fornborg.
Aktiviteter

Borgboda fornborg – en rolig vandring för hela familjen

På Borgberget låg under yngre järnåldern (400-1000 e Kr) en borg där bygdens invånare kunde söka skydd under oroliga tider. I dag kan du...

Mer intressant läsning

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy