Sevärt

Pommern – ett äventyr på havet, men tryggt vid kajen!

Barn lyssnar på ljudspåret på väderdäck ombord på fartyget Pommern.

Det är en upplevelse i sig att se snart 120-åriga Pommern ligga där vid kaj, omgiven av moderna kryssningsfärjor och fritidsbåtar. Att sen få kliva ombord och följa med på en 100-dagars seglats runt jorden är som att få en guldbiljett till ett otroligt äventyr!

Besöksupplevelsen Pommern – 100 dagar under segel är utformad kring en fiktiv resa på 30-talet som låter besökaren segla vetetraden från Mariehamn till Australien, runt Kap Horn och tillbaka igen. Även om personerna i besättningen är påhittade har alla händelser verkligen ägt rum ombord på Pommern, men inte under en och samma resa. 

Familj lyssnar på audiospåret ombord på Pommern.
Hela familjen kan följa audiospåret ombord på Pommern.

- Vi har delat in upplevelsen på tre däck så du får göra resan tre gånger, men på olika sätt. Först får du gå runt och lyssna och iaktta på väderdäck, sen får du praktiskt testa och göra själv nere på däck 2 innan du avslutar längst ner i lastutrymmet med en riktigt mäktig väderupplevelse i form av en ljud- och ljusshow, berättar Heidi Viktorsson, intendent vid Ålands sjöfartsmuseum.

Tidsresa bakåt

Pommern-upplevelsen börjar alltså utomhus på väderdäck, där du går runt och tjuvlyssnar på besättningen med hjälp av en audioguide. Genom 11 stationer får du följa med och uppleva vad som händer under Pommerns 100 dagar långa resa. Från avgången i Mariehamn till dans i London, stiltje vid ekvatorn, lastning i Port Victoria och storm vid Kap Horn. Du får också gå in och se dig omkring i skansen, byssan och kaptenssalongen.

Barn spelar dansspelet på däck 2 ombord på Pommern.
Dans är en av alla roliga uppdrag du möter ombord på Pommerns andra däck.

Extra roligt är det att barn och vuxna kan gå upplevelsen tillsammans. Medan de vuxna lyssnar på sin audioguide får barnen göra samma äventyr med skeppsråttan Ruby som sällskap.
- Ruby och ljudspåren från avfärden är så verkliga att flera förskoleklasser på besök har varit övertygade om att fartyget faktiskt tänkt lämna kajen.

Mäktig final

Annars vill Heidi särskilt lyfta steg 3 i besöksupplevelsen, som utspelar sig längst ner i fartyget.
- Det är en fem minuter lång ljud- och ljusupplevelse som spelas fyra gånger varje timme. Allra bäst blir upplevelsen om du inte står stilla utan rör dig över hela fartyget. Det är väldigt starkt!

Ljus- och ljudshowen i Pommerns lastutrymmen är en upplevelse för alla sinnen.
Ljus- och ljudshowen i Pommerns lastutrymmen är en upplevelse för alla sinnen.

Föreställningarna startar prick, kvart över, halv och kvart i varje timme. De följs sen av en paus på tio minuter så att du kan gå runt och upptäcka lastrummet. I golvet finns glaspartier där du ser hela vägen ner till kölen.
- Det är också en upplevelse att ta in hela utrymmet när det är tyst och stilla, du ser verkligen hur stort fartyget egentligen är. I dag är det väldigt stort och tomt, men när Pommern seglade hade hon så mycket som 50.000 säckar med vete i lastrummet!

Besök Pommern och Ålands sjöfartsmuseum

Hamngatan 2, Västra hamnen, Mariehamn
Telefon +358 18 19 930
E-post: info@sjofartsmuseum.ax
www.pommern.ax
www.sjofartsmuseum.ax

Öppettider

Ålands sjöfartsmuseum har öppet året om medan Pommern är öppet dagligen under perioden maj-september:

Maj 11-16
Juni-augusti 10-17
September 11-16

Sista ombordstigning är 1 timme innan stängning. 

Tips!
Ha inte bråttom när du besöker Pommern, utan reservera gärna 90 minuter ombord. I din biljett dessutom ingår två besök och du väljer själv om du går båda gånger till Pommern eller om du reserverar besök nummer två för Ålands sjöfartsmuseum.

Obs! Biljetter köps i receptionen på Ålands sjöfartsmuseum.

Oktober till april har Ålands sjöfartsmuseum öppet dagligen klockan 11-16.

Konstnären Minna Öberg vid havet.
Evenemang

Delta digitalt i skaparprocessen

Konstnären Minna Öberg öppnar dörren till sitt skapande i samarbete med NIPÅ lördagen den 15 maj klockan 15-17. Följ livesändningen på...

Lummig vårbild från Ramsholmen med vitsippor och hassel.
Sjukvård och hälsa

Bra att veta om fästingar

Marika Nordberg, infektionsläkare vid ÅHS, ger sina bästa råd för att handskas med de små krypen till tidningen Åland Just Nu. Åland är ett...

Vy med Kastelholms slott i bakgrunden från golfbana vid Ålands golfklubb.
Aktiviteter

Har du testat nya Slottsbanan?

Slottsbanan vid Ålands Golfklubb har byggts om rejält och nyöppnade för spel sommaren 2020. Välkommen till en helt ny golfupplevelse på...

Flyfoto över Kastelholms slott med Kasteholms gästhamn i bakgrunden.
Sevärt

Upplev mångsidiga Kastelholm

Kastelholm är en naturskön och historisk bygd. Hit kan du komma sjövägen med egen båt eller landvägen och njuta av god mat, härlig golf och...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy