Shopping

Pandemin sätter trenderna för 2021

Orientaliskt koncept för heminredning. Wabi sabi.

Nostalgi, lugn och en längtan bort. Inredningsexperten Eva-Jo Hancocks trendspaningar för 2021 är kraftigt influerade av pandemiåret som varit och det nya som nu pågår. 

Eva-Jo Hancock har just kommit hem från Stockholm där hon blivit klar med inredningen i en ny restaurang som ska öppna när tidningen Åland Just Nu når henne för att få höra om vad hon tror att blir de övergripande trenderna under inredningsåret 2021.

När det gäller trender är det svårt att inte se just pandemin som ett genomgående tema.
- Den första trenden jag ser kommer sig av att vi fått använda hemmet på ett helt annat sätt 2020. Hemmet fick bli en arbetsplats på ett annat sätt än tidigare och då behöver vi ett hem som är lugnt, som andas trygghet och en stillhet som inte behövts när vi bara kommer hem ett par timmar på kvällen.

Jordnära och japanskt

Detta behov av att hitta lugnet i hemmet tar sig enligt Eva-Jo Hancock uttryck på flera sätt och kan ses tydligt i så väl material som färger.
- Det är trä, sten och andra naturmaterial. Förra året var det mycket beige och grått och en blandning som fått namnet greige. Sen kan vi även se bambu som träslag, puts, kalkfärg och färger som är eller ser ut som kalkfärg.

- Formerna är runda och organiska, trygga och mjuka,

Längtan bort

Även om den första trenden visar på att människor accepterat och anpassat sig till hemmets nya roll under pandemin betyder det inte att vi inte längtar bort från våra egna fyra väggar. 
- Den andra trenden jag ser är en ganska rolig och knasig medelhavstrend. Tänk dig Van Goghs solrosor! 

- Det är mycket en reaktion på att vi knappt fått resa någonstans det senaste året, knappt ens till Norrtälje, skrattar Eva-Jo Hancock.

Trenden tar sig uttryck i solgula, petroleumblåa och kallgröna kulörer. Även guld och keramik är inslag i medelhavstrenden.

Nostalgiska ögon på 70-talet

Årtionden kommer och går i inredningstrender och Eva-Jo Hancock ser med en skräckblandad förtjusning över det årtionde hon ser att gör storslagen comeback under 2021 – 1970-talet.

Med 70-talet tillbaka på tapeten kommer bland annat manchestertyger, rotting och keramik.
– Det är bulliga och grova former. Lampan Bumling är en typisk 70-talsgrej och, ve och fasa, furu. Det har varit ett riktigt fulmaterial som nu blivit lite av ett finmaterial.

Trots att trenderna kan vara trevliga som inspiration tror Eva-Jo Hancock inte på att haka upp sig för mycket på dem.
- Det är spännande att hålla koll på trenderna men hugger man för hårt och tänker “Nu ska det bli Medelhav!” så är risken väldigt stor att det känns väldigt förra året redan 2022.

- Mina projekt ska hålla länge, jag tänker 15 år när jag jobbar med offentliga miljöer och då får det inte kännas så tydligt.

Artikeln publiceras i samarbete med Åland Just Nu
Text: Otto Johansson
Ålandstidningen

Några bubblare på trendlistan:

Uppsving för det taktila

- I dag jobbar man mycket med matta ytor, en kalkfeeling, och leker med de olika effekterna. Man kan köra matta väggar och glansiga snickerier och har man en kulör på väggen kan man köra samma kulör på snickerierna. 

Statement möbeln

- Många jobbar återvunnet och miljömedvetet och en lyxvariant är en statement möbel. En dyr stol från 60-talet man köpt på auktion eller kanske något fint från en second hand-butik som man behandlar mer som en tavla.

Köket - det nya vardagsrummet

- Tidigare lagade man bara mat i köket. Nu lagar man mat, umgås, träffas, äter och lagar maten tillsammans. Köksföretagen berättar att de får förfrågningar om sittytor som bänkar och soffor till köket. 

Grått är det nya vita

- Färgföretaget Pantone valde “ultimate grey” som en av sina få färger för 2021.
Det är inte alls självklart att man målar vitt på väggarna längre, man vågar köra både ljusgrått och mörkgrått. 

Uteplatsen viktig

- Vi går på vandringsleder, ut i parken och springer i skogen som aldrig förr. För första gången på länge flyttar till exempel fler stockholmare ut till landet än tvärtom. Har man en liten uteplats eller balkong så har den blivit ett nytt vardagsrum.

Glad flicka tillsammans med Smart Parks maskot Sparks.
Barnens Åland

Roliga äventyr på Smart Park 

Familjeparken Smart Park välkomnar alla besökare till en glad sommar bland alla roliga utomhusattraktioner samt inomhusaktiviteterna Spark...

Aland.com sommartävling logo.
Tävla med Aland.com

Delta i Aland.com’s sommartävling och vinn ett veckoslut med vildmarksbad!

Från 3 juni till 1 juli kan du delta i vår festliga sommartävling på Aland.com. Varje vecka presenterar vi en ny tävling där du kan vinna presentkort på allt från teater till restaurangbesök.

Arlene Pipping, Therese Hjälmarstrand, Lilian Abrahamsson och Philippa Dunderfelt.
Samarbete Må bra

Lärorika månader och en chans att byta riktning i livet!

Ålands Folkhögskola avslutar traditionsenligt året med utomhusutställningen Art Park. Hela gården bubblar av sommarlovsyra efter ett givande...

Fotografi av Lars Lerin.
Museer på Åland

Lars Lerin delar sina ögonblick på Ålands konstmuseum

Akvareller av välkände konstnären Lars Lerin fyller hela Ålands konstmuseum i sommar. Njut av tre salar med verk att upptäcka om och om igen.

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy