Paddling i solnedgången på Åland.
Aktiviteter

Paddling i alla väderstreck

Åland har fina förutsättningar för paddling. Inte bara sommartid, även våren och hösten är suveräna. Här finns öar i parti och minut. Stora och små. Obebodda och bebodda.

I kajaken är det vattnet som visar vägen och bland alla tusentals öar är möjligheterna oändliga. Här finns allt från lugna nybörjarvikar till utmanande paddling i ytterskären med massor av tillfällen att göra egna strandhugg för svalkande dopp.

Norrhavet utmanar

För dig som söker utmaningar är Norrhavsrutten ett tips. Hela rutten sträcker sig från Käringsund i väster till Jurmo i öster. Norrhavsrutten är inget för nybörjare, men du kan välja att paddla bara delar av den. Eller ta hjälp av en guide. Du kan också transportera kajaken med hjälp av skärgårdsfärjorna över tuffa partier. Annars är det viktigt att du har god kajakvana och klarar både oskyddat vatten och sjögång.

För sträckan mellan Skarpnåtö och Hamnsundet finns två ruttförslag. Den yttre för proffsen som klarar ytterskärgård och Norrhavets utmaningar. Den inre är lugnare men kräver i sin tur att du bär kajaken några hundra meter till och från Tjudö träsk.

För nybörjare

En trevlig tur på cirka tre timmar får du om du startar i Käringsund i Eckerö och paddlar runt Främstön och Mellanön och sen tillbaka genom Bredsund. På vägen finns obebodda områden där du kan pausa.

Kajaken kan du hyra på Åland. Kajakerna kan köras till önskad startplats och hämtas där du avslutar paddlingen så länge det finns bilväg.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch