Aktiviteter

Paddling i alla väderstreck

Paddling i solnedgången på Åland.

Åland har fina förutsättningar för paddling. Inte bara sommartid, även våren och hösten är suveräna. Här finns öar i parti och minut. Stora och små. Obebodda och bebodda.

I kajaken är det vattnet som visar vägen och bland alla tusentals öar är möjligheterna oändliga. Här finns allt från lugna nybörjarvikar till utmanande paddling i ytterskären med massor av tillfällen att göra egna strandhugg för svalkande dopp.

Norrhavet utmanar

För dig som söker utmaningar är Norrhavsrutten ett tips. Hela rutten sträcker sig från Käringsund i väster till Jurmo i öster. Norrhavsrutten är inget för nybörjare, men du kan välja att paddla bara delar av den. Eller ta hjälp av en guide. Du kan också transportera kajaken med hjälp av skärgårdsfärjorna över tuffa partier. Annars är det viktigt att du har god kajakvana och klarar både oskyddat vatten och sjögång.

För sträckan mellan Skarpnåtö och Hamnsundet finns två ruttförslag. Den yttre för proffsen som klarar ytterskärgård och Norrhavets utmaningar. Den inre är lugnare men kräver i sin tur att du bär kajaken några hundra meter till och från Tjudö träsk.

För nybörjare

En trevlig tur på cirka tre timmar får du om du startar i Käringsund i Eckerö och paddlar runt Främstön och Mellanön och sen tillbaka genom Bredsund. På vägen finns obebodda områden där du kan pausa.

Kajaken kan du hyra på Åland. Kajakerna kan köras till önskad startplats och hämtas där du avslutar paddlingen så länge det finns bilväg.

Anna och Obi Marquardt vid Ålands Karamelleriet.
Barnens Åland

Visste du att Åland smakar smultron?

Åtminstone när godistillverkaren Ålands Karamelleriet i Smakbyn fångar smaken av Åland i sina handgjorda karameller. Testa en Ålands Flagga...

Ön Klobben med sina sjöbodsliknande stugor och havet i horisonten.
Öar och skärgård

Klobben lockar med öppen ö

Verksamheten vid Silverskär Islands riktar sig vanligtvis bara till grupper, men den 14-15 juli har du möjlighet att besöka ön Klobben även...

Aland.com sommartävling logo.
Tävla med Aland.com

Delta i Aland.com's sommartävling och vinn ett veckoslut med vildmarksbad!

Från 16 juni till 13 juli kan du delta i vår fina sommartävling på Aland.com. Varje vecka presenterar vi en ny tävling där du kan vinna presentkort på allt från teater och Rockoffpass till restaurangbesök.

Skylt med alla sevärdheter vid fiskeläget i Käringsund.
Sevärt

I Eckerö finns något för alla

Konst, kultur, historia, mat och aktiviteter. Vad väljer du? I Eckerö tillbringar du lätt hela dagen. Pampigast i Eckerö är det gula post-...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy