Aktiviteter

Paddling i alla väderstreck

Paddling i solnedgången på Åland.

Åland har fina förutsättningar för paddling. Inte bara sommartid, även våren och hösten är suveräna. Här finns öar i parti och minut. Stora och små. Obebodda och bebodda.

I kajaken är det vattnet som visar vägen och bland alla tusentals öar är möjligheterna oändliga. Här finns allt från lugna nybörjarvikar till utmanande paddling i ytterskären med massor av tillfällen att göra egna strandhugg för svalkande dopp.

Norrhavet utmanar

För dig som söker utmaningar är Norrhavsrutten ett tips. Hela rutten sträcker sig från Käringsund i väster till Jurmo i öster. Norrhavsrutten är inget för nybörjare, men du kan välja att paddla bara delar av den. Eller ta hjälp av en guide. Du kan också transportera kajaken med hjälp av skärgårdsfärjorna över tuffa partier. Annars är det viktigt att du har god kajakvana och klarar både oskyddat vatten och sjögång.

För sträckan mellan Skarpnåtö och Hamnsundet finns två ruttförslag. Den yttre för proffsen som klarar ytterskärgård och Norrhavets utmaningar. Den inre är lugnare men kräver i sin tur att du bär kajaken några hundra meter till och från Tjudö träsk.

För nybörjare

En trevlig tur på cirka tre timmar får du om du startar i Käringsund i Eckerö och paddlar runt Främstön och Mellanön och sen tillbaka genom Bredsund. På vägen finns obebodda områden där du kan pausa.

Kajaken kan du hyra på Åland. Kajakerna kan köras till önskad startplats och hämtas där du avslutar paddlingen så länge det finns bilväg.

Isfiskare på Åland har paus med grillning ute på isen.
Shopping

Bästa utrustningen för aktivt friluftsliv

Jakt- och fiskebutiken Äventyret har allt för jägaren, fiskaren och friluftsmänniskan. Här hittar du både utrustningen du behöver och tillbehören du inte visste att du saknade.

Tom Yum Goong, thaimat med räkor i skår omgiven av lök, lime, ingefära och chili.
Mat från Åland

Det är lätt att älska thaimat! 

Det thailändska köket är gott, kryddigt, smakrikt och går att variera i oändlighet. Vad är du sugen på idag? Friterat, wokat, ris, nudlar...

Orienteringskontroll i skogen.
Aktiviteter

Hittar du alla 50 kontroller i Jomala-skogen i september?

Vill du testa på orientering i din egen takt? Eller få en rolig anledning att gå ut i skog och mark? Då är ”Skogsråddet” något för dig!

Jon Henriksen och Niklas Häggblom i rollerna som Carl Björkman och Julius Sundblom i föreställningen Ålandskungen.
Evenemang

Ålandskungen – en viktig historielektion i lättsamt format

Musikalen Ålandskungen är en humoristisk berättelse om Ålands självstyrelse som lyfter händelserna och personerna kring Ålandsfrågan år 1917-1921.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy