Aktiviteter

Paddla 28 kilometer runt Kumlinge

Två personer som paddlar på Åland.

Upplev Kumlinge från vattnet. Paddla runt hela ön! På land finns också en hel del att göra.

Åland är som gjort för paddling. Här finns öar i parti och minut. Stora och små. Obebodda och bebodda. Här finns öppet hav om man vill vill smaka på högre vågor och smalare havsvikar.

Kommunen Kumlinge, som ligger öster om den åländska huvudön, har flera byar som ligger på egna öar som Enklinge och Seglinge. 

Hit kommer man med landskapets färjor längs den Norra linjen. Färjorna tar bilar och plats för dem bör förhandsbokas. Man kan också lämna bilen i Långnäs hamn och bära kajaken ombord.

I vattnen kring kommunen finns många alternativ till trevliga dagsturer med kajak. Testa till exempel en tur på 28 kilometer runt ön som heter som kommunen – Kumlinge. Man kan starta och sluta vid färjfästet eller gästhamnen.

Olle Persson, författare till boken Åland – vandra, cykla, paddla – beskriver rutten som ”en medelsvår och lagom dagstur” där man får uppleva både öppnare vatten och mer skyddad övärld.

Extra slinga

Vill man kan man ta en avstickare till ön Enklinge där man kan besöka Hermas museigård och/eller till Bärö där det finns restaurang och övernattningsrum.

Stanna gärna en natt eller flera på Kumlinge. Missa inte den medeltida stenkyrkan som har fina muralmålningar!

Om tiden medger kan man även paddla runt Snäckö och Seglinge.   

Kajakutflykt till Kumlinge

Nimix, kanotuthyrning, www.nimix.ax 

Paddelboden, kanotuthyrning, www.paddelboden.com 

Ålandstrafiken, tidtabeller för landskapets färjor, www.alandstrafiken.ax

Kumlinge kommun, www.kumlinge.ax

Tre kvinnor står med sina cyklar med vattnet i bakgrunden på Åland.
Aktiviteter

Cykla till vandring på Nåtö och Järsö

Söder om Mariehamn går vägen över ett pärlband av öar. Den uppskattas av cyklister som får uppleva skärgårdsnaturen på nära håll. Man kan också kombinera cykelturen med en vandring i en vacker löväng.

Garner i mängder i butiken Therese Broderi i Mariehamn.
Shopping

Garner, lädervaror och antika saker

Allt fler har stickat allt mer under pandemin. Om man vill köpa garn i Mariehamn går man till Therese Broderi o Garn. En mer välfylld...

Barn klättrar på äventyrsbanan Flow Park i Vårdö.
Barnens Åland

Äventyr, vandring och mat på Vårdö

På Vårdö finns aktiviteter för olika smaker. Äventyrsbanan Flow Park passar dem som gillar utmaningar uppe i luften, vandringsleden på Lövö dem som helst håller sig på marknivå.

Johanna Delfs bakom butiksdisken vid badhotellet Carlsro.
Mat från Åland

Badhotell Carlsro – ett utmärkt mål för utfärden

Insup en atmosfär av 1900-talet och en skön blandning av åländskt och danskt. Åk till Carlsro Badhotell – det nya landmärket i Degerby...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy