Just nu pågår en tävling på vår Facebooksida där du kan vinna ett presentkort. Ta del i vår tävling du också! 

Sevärt

Njut av en heldag på Föglö

Kvinna och barn som vandrar på naturstig på Föglö.

Satsa på heldag i Föglö som har mycket att erbjuda. Ät lunch eller middag på Carlsro Badhotell – det nya landmärket i Degerby – och vandra runt i den vackra byn.

Föglö passar utmärkt för en heldagsutflykt. Färjan från den åländska huvudön går många turer per dag enligt turlista från Svinö. Vill man enbart promenera i Degerby kan man lämna bilen i Svinö.

I Degerby har paret Johanna och Ebbe Delfs – hon med rötter på Åland och han i Danmark – blåst nytt liv i den ståtliga gården Carlsro. Restaurangen och baren är inrymda i vackra rum i nedre våningen. Om vädret tillåter kan man sitta på generösa uteserveringar.

Exteriör Carlsro Badhotell i Degerby.
Carlsros ståtliga badhotell är ett omtyckt besöksmål.

Smörrebröd i dansk stil med i huvudsak åländska råvaror är en av husets specialiteter. Ryktet har snabbt spridit sig om ställets speciella atmosfär så boka bord på förhand för att säkert få plats!

Vacker bymiljö

Före eller efter maten kan man ströva runt i Degerby  och titta på alla vackra hus som finns här.

Den så kallade Tulludden är en välbevarad enhet med bland annat tullpackhuset från 1820-talet och tullvaktmästarens bostadshus, i dag bibliotek, från samma tid.

Enigheten

Mycket sevärd är också gården Enigheten, som energiska Föglöbor räddat från förfall. Den gamla tings- och gästgivargården har anor från 1500-talet. Här får man också något gott att äta eller till kaffet och här kan man även hyra rum för natten.

Badstranden Sinting i Degerby.
Roliga badupplevelser för alla smaker vid badstranden Sinting. Här finns till och med klippbad.

Sinting badstrand

Sinting badstrand i Degerby är en liten pärla. Följ grusvägen från bykärnan mot Lumparlut. Stranden ligger naturskönt vid ett smalt sund. Här finns en skön sandstrand som uppskattas av de yngsta i familjen och här finns även ett hopptorn för dem som gillar att kasta sig i havet från högre höjder.

Kyrka och museigård

Föglö kyrka, som är värd ett besök, ligger cirka 4 km från Degerby.

I byn Hummersö finns museigården Matsmårs där man ser spår från hela 1900-talet. Konstnären Kjell Ekströms galleri Berghäll ligger i samma by.

Han har också anlagt Näsets skogstig som går i vacker terräng. Före eller efter vandringen kan man hämta andan i hans speciella bokpaviljong.

Vandra i Föglö-naturen

På Föglö finns två utprickade vandringsleder om man vill se mer av skärgårdsnaturen. 

Leden på Jyddö är cirka 7 km och går i varierad terräng. Längs leden finns rastplatser och ett fågeltorn.
Leden i Hastersboda är cirka 4 km. Längs den finns skyltar som berättar om det gångna livet i skärgården. Här finns också en discgolfbana.

Vy från slutet av backen vid Germundö Alpin en solig dag.
Aktiviteter

Utförsåkning vid Germundö Alpin

Ålands eget utförsåkningscentrum Germundö Alpin lockar både slalom- och snowboardåkare till backen i Saltvik.

Sportfiskeguiden håller upp 7 kilos gädda efter isfiske på isen.
Fiske på Åland

Uppfriskande med isfiske 

Vinter med kyla och starka isar öppnar upp för efterlängtat isfiske, där du borrar eller hugger upp ett hål i isen för att fiska. En rolig...

Isfiskare på Åland har paus med grillning ute på isen.

Bästa utrustningen för aktivt friluftsliv

Jakt- och fiskebutiken Äventyret har allt för jägaren, fiskaren och friluftsmänniskan. Här hittar du både utrustningen du behöver och tillbehören du inte visste att du saknade.

Tre kvinnor sitter på badhusberget i Mariehamn och njuter av utsikten vintertid.
Resa till Åland

Flygresor till Åland – nu fler turer

Mariehamns flygplats inleder det nya året med nya tidtabeller och fler flygturer från Stockholm, Åbo och Helsingfors. Perfekt för dig som vill uppleva vintern på Åland!

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy