Sportig ö

Naturens eget utegym – en utmaning med naturliga hinder

Blöt deltagare i Swim Run på Åland springer upp för klippa.

Välj Åland för träning eller tävling och kör ett pass med vatten och vind som tufft motstånd. Det är roligt och beroendeframkallande att testa sina gränser mot naturens krafter.

Säsongen är lång, träna utomhus kan du göra året om. Från vintersport till semesterlopp, det är bara vädret och underlaget som varierar. All träning behöver däremot inte vara en kamp, det får också vara roligt. Vi rekommenderar Åland för utomhusträning från krispig vår till den sena höstens klara luft.

Utmana dig med en tävling

Under året arrangeras flera motionslopp med klasser för både elit och glada motionärer. För dig som gillar löpning är välgörenhetsloppet Mercy Ship Race ett tips, det är garanterat endorfinhöjande att springa för en god sak!

Klassiska Kanonloppet bjuder på en större utmaning med sina 22 kilometer i varierad terräng. Du kan också välja kortare sträckor eller delta i vandringsloppet Ålandsmarschen där du promenerar samma sträcka.

Om du gillar att crawla och springa ska du delta i Åland Swimrun, som använder skärgården som sin evenemangsarena. Banorna går över öar och öppet vatten i en terräng som bjuder på allt från vågor och hala klippor. En riktig utmaning även för erfarna idrottare. Tur nog finns det också klasser för vanliga motionärer. Men låt dig inte luras, inte ens en kortare bana med lägre svårighetsgrad är så snäll som den låter.

Många uppskattar att motionsevenemangen är små och välordnade. Stämningen är familjär och alla blir sedda. Deltagare på skilda nivåer kan delta i samma lopp tack vare stor bredd bland klasser och distanser. Möjligheten att kombinera träning och lopp med familjesemester är också omtyckt. Medan atleterna gör sitt kan livsnjutarna leva semesterliv med sol, bad och sevärdheter. På sidorna 52 till 55 hittar du fler tips på familjeaktiviteter.

Upptäck Åland

Landsvägscyklister kallar Åland för Nordens Mallorca, fast bättre! Detta tack vare lite trafik i kombination med suveräna vägar och vacker natur. Sammanlagt 1.100 kilometer allmänna vägar och över 150 kilometer cykelvägar är perfekt för cykelträning.

På Facebook finns flera åländska grupper där du kan få kontakt med andra träningsintresserade inom olika grenar. De välkomnar ofta andra entusiaster till sina träningar och tävlingar. Sök till exempel efter Ålandscyklisterna, Åland Springer eller Skidspår på Åland.

Ta sedan hand om din trötta kropp genom att mjuka upp musklerna med ett avkopplande bastubad.

Vinterbakgrund med snö och grangrenar.
Evenemang

Åland Glimrar - andra helgen!

Nu är det dags för den andra av tre glimrande julstämningshelger. Vilken härlig andra advents- och decemberhelg den 9-10 december vi har att...

Sportfiske i solnedgången på Åland
Aktiviteter

Räkna med napp på Fiske-Åland!

Fiske-Åland har öppet dygnet runt, året runt. Fångstmetoderna kan variera, fisken likaså. Ibland är det högsäsong för öring, ibland för lax...

Vinprovning av rödvin tillsammans med vänner.
Mat från Åland

Ett sätt att umgås kring vin tillsammans med likasinnade

Gillar du vin så mycket att du gärna träffar andra för att provsmaka och prata om just vin? Då är Vinföreningen Munskänkarna på Åland en...

Potatis och lök i korgar på Åland.
Mat från Åland

Tänk axgant – närodlat och härproducerat!

Många små producenter och en stor bredd! Lokalproducerat på Åland betyder allt från frukt och grönt till havtorn och honung. I skördetider...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy