Sportig ö

Naturens eget utegym – en utmaning med naturliga hinder

Blöt deltagare i Swim Run på Åland springer upp för klippa.

Välj Åland för träning eller tävling och kör ett pass med vatten och vind som tufft motstånd. Det är roligt och beroendeframkallande att testa sina gränser mot naturens krafter.

Säsongen är lång, träna utomhus kan du göra året om. Från vintersport till semesterlopp, det är bara vädret och underlaget som varierar. All träning behöver däremot inte vara en kamp, det får också vara roligt. Vi rekommenderar Åland för utomhusträning från krispig vår till den sena höstens klara luft.

Utmana dig med en tävling

Under året arrangeras flera motionslopp med klasser för både elit och glada motionärer. För dig som gillar löpning är välgörenhetsloppet Mercy Ship Race ett tips, det är garanterat endorfinhöjande att springa för en god sak!

Klassiska Kanonloppet bjuder på en större utmaning med sina 22 kilometer i varierad terräng. Du kan också välja kortare sträckor eller delta i vandringsloppet Ålandsmarschen där du promenerar samma sträcka.

Om du gillar att crawla och springa ska du delta i Åland Swimrun, som använder skärgården som sin evenemangsarena. Banorna går över öar och öppet vatten i en terräng som bjuder på allt från vågor och hala klippor. En riktig utmaning även för erfarna idrottare. Tur nog finns det också klasser för vanliga motionärer. Men låt dig inte luras, inte ens en kortare bana med lägre svårighetsgrad är så snäll som den låter.

Många uppskattar att motionsevenemangen är små och välordnade. Stämningen är familjär och alla blir sedda. Deltagare på skilda nivåer kan delta i samma lopp tack vare stor bredd bland klasser och distanser. Möjligheten att kombinera träning och lopp med familjesemester är också omtyckt. Medan atleterna gör sitt kan livsnjutarna leva semesterliv med sol, bad och sevärdheter. På sidorna 52 till 55 hittar du fler tips på familjeaktiviteter.

Upptäck Åland

Landsvägscyklister kallar Åland för Nordens Mallorca, fast bättre! Detta tack vare lite trafik i kombination med suveräna vägar och vacker natur. Sammanlagt 1.100 kilometer allmänna vägar och över 150 kilometer cykelvägar är perfekt för cykelträning.

På Facebook finns flera åländska grupper där du kan få kontakt med andra träningsintresserade inom olika grenar. De välkomnar ofta andra entusiaster till sina träningar och tävlingar. Sök till exempel efter Ålandscyklisterna, Åland Springer eller Skidspår på Åland.

Ta sedan hand om din trötta kropp genom att mjuka upp musklerna med ett avkopplande bastubad.

Skärmbild från digitala utställningen ”Små föremål – stora berättelser” vid Ålands sjöfartsmuseum.
Museer på Åland

Ålands sjöfartsmuseum lockar med digitala pärlor

Utställningen ”Små föremål – stora berättelser” kan du besöka när du vill, oavsett var du befinner dig. Utställningen är nämligen en digital...

Illustration med Fristad som är temat för Mariehamns litteraturdagar 2023.
Evenemang

Mariehamns litteraturdagar 2023 – en fristad för litteraturälskare!

Äntligen är det dags för Mariehamns Litteraturdagar 2023! Njut av intressanta samtal och författarmöten den 23-26 mars i stadsbiblioteket...

Soljus in genom ett fönster vid Kastelholms slott på Åland.

Kastelholms slott i mars betyder viktiga samtal om fred

Välkommen till Kastelholmssamtalen 2023 den 30 mars med temat ”Fred, krig och pengar, pengar, pengar” där Ålands fredsinstitut fortsätter...

Marie Backman-Thors och tre andra kvinnor visar färgglada kläder i stora storlekar från klädmärke Dress like Marie.
Samarbete Shopping

Marie startade klädbutiken hon själv saknade

Marie Backman-Thors har alltid älskat att klä sig i både färg och mönster och gillar kläder så mycket att hon till och med skapat ett eget klädmärke, Dress like Marie.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy