Mat från Åland

Närproducerat och alkoholfritt sommarens trender

trälåda öl

Efter en vår där restauranger fått fokusera på take-away är sommaren är här och de åländska krogarna får öppna upp igen. Åland Just Nu ringde upp några åländska krogprofiler för att fråga vad sommarens trender kan tänkas bli.

Joel Lindholm, bartender på Indigo
– När det gäller sommarens dryckestrender så tror jag att rosévinerna fortsättningsvis kommer att drickas både här och var. Aperol Spritz trenden håller i sig ännu i år men  andra typer av Spritz och läskande cocktails får ett uppsving. Alkoholfria cocktails kommer att fortsätta öka och de görs också med mer kärlek.  Sist men inte minst tror jag att vi kommer att dricka mer lokalt tillverkad dryck och få upp ögonen för det rika utbud vi har på Åland

Adrian Bäckman, krögare Nautical
– Som det har sett ut under många år så kommer självklart lokalt och närproducerat både på dryckes- och matfronten vara i stort fokus. På dryckessidan tror jag vi kommer att få se mer och mer produkter av både frukt och bär som tas tillvara och förädlas till både alkoholhaltiga drycker samt mycket även utan alkohol. Man har fått mer förståelse för att ta tillvara på det mesta, och tillverka ekologiska närproducerade drycker. Det går en stor trend i Norden om att äta mycket mera nyttigt, och samtidigt dricka alkoholfritt, så att man kan gå på fest och äta och dricka gott, men samtidigt ta en löprunda tidigt dagen efter. På samma sätt som med dryckerna så är det självfallet ekologisk, närproducerad mat som även i år och många år framöver står i fokus. Här kommer nog många ta ut svängarna när det gäller att odla vissa typer av grönsaker, spannmål och så vidare som vi kanske inte är så vana att se i Norden. 

Julius Pettersson, barchef Boquerian 
– Hittills i sommar har vi sett att det är mycket klassiker som hänger kvar från tidigare år som sangria och Aperol spritz, det har vi sålt mycket av här åtminstone. Sedan går det lokala utbudet bra också, turisterna vill testa på åländsk öl från Open Water Brewery och Stallhagen men också alkoholfri äppelmust och läsk från våra åländska producenter. Överlag märker man att fler frågar efter alkoholfria drinkar eller annat så det blir en del sånt. Själv är jag ölmänniska och dricker mest hantverksöl.

Michele Ferrari, krögare Nonna Rina
– Jag tror att som vi sett de senaste åren kommer lokalproducerat och närproducerat hålla i sig och öka som trend. Folk vill vara medvetna om att det är kvalitetsråvaror de får och det är något som dessutom ökat sedan man införde ursprungsmärkning av kött. Det är jättebra för de som satsar, för det är faktiskt inte så mycket dyrare. Samtidigt har det under våren varit bara take-away och det är något som verkar hålla i sig för vår del. Trots att vi bara har en liten andel av de turister som vi brukar ha så har det varit mer take-away än vanligt under sommarens början.

Artikeln publiceras i samarbete med Åland Just Nu
Text: Otto Johansson
Ålandstidningen

Foto: Visit Åland/Stallhagen/Marcus Boman

Pressbild av Cecilia Zilliacus, konstnärlig ledare vid Katrina kammarmusik.
Evenemang

En härlig vecka kammarmusik med Katrina

Musik från 20-talen och inblickar i olika århundraden får du uppleva när Kulturföreningen Katrina bjuder in till kammarmusikfestival den 11...

Pressbild av Glitterfittan, band från Sverige.
Evenemang

Solidaritet, miljö och människor under Emmausfestivalen

Under två sköna augustikvällar får du uppleva allt från tantkraftcafé till musik och väggmålning när årets Emmausfestival arrangeras den 13...

Leende och glad tjej står bakom cafédisken vid Kafé Kalesch.
Sevärt

Färg, form och fika vid post- och tullhuset

Konsthantverksutställningen Festival och nyöppnade Kafé Kalesch vid Eckerö post- och tullhus är en fin kombination för alla utflyktssugna...

Allt om Åland - banner för sommartävlingar på Aland.com.
Tävla med Aland.com

Kan du ditt Åland? Nu startar tävling nummer 6!

Hela sommaren från 1 juli till 19 augusti kan du delta i vår festliga sommartävling ALLT OM ÅLAND. Varje vecka presenterar vi en ny tävling där du kan vinna allt från flygbiljetter och restaurangbesök till choklad och äventyr.

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy