Barnens Åland

Mötesplats för pappor och barn

Liten pojke som spelar frisbeegolf.

Folkhälsans pappacafé är ett avslappnat tillfälle där pappor kan träffas, umgås med sina barn och samtidigt diskutera föräldrarollen ur ett pappa-perspektiv. Nästa tillfälle är den 3 december.

Simon Nurme, inflyttad till Åland, har deltagit i två av höstens träffar tillsammans med sonen Caspian 4 år. 
- Hittills har vi grillat och testat frisbeegolf, säger Simon.

Han har tidigare deltagit i liknande aktiviteter i Sverige och tycker det är bra för barnen att få pröva på olika saker och träffa andra barn.
- Det är en jättebra grej! Det är skön stämning och ett avslappnat och trevligt sätt att träffa andra pappor.

Fokus på uteaktiviteter

Sandra Jourdan, enhetsledare vid Folkhälsans Livsstilsenhet, berättar att pappa-och partnergrupper har ordnats i Folkhälsans regi i flera år. 
- Tidigare var upplägget mer likt mammagrupperna, det vill säga pappor eller partners skulle ses en gång i månaden under barnets första halvår. 

Då var pappagruppen också mer av en samtalsgrupp eller forum med speciella teman för de olika träffarna. Från väntans tider och jämställt föräldraskap till respekt. 
- Men erfarenheterna av de pappa-partnerträffarna var att det var svårt att locka pappor att komma, säkert beroende på att papporna jobbade och kanske inte hade behov av att träffa andra på samma sätt som mammorna som var hemma. 

Därför har Folkhälsan valt att ändra lite på konceptet.
- Numera satsar vi mer på uteaktiviteter för pappor och barn och de goda samtal kommer naturligt då man gör en aktivitet.

Knyta nya kontakter

Folkhälsan tycker det är värdefullt att ordna ett forum för pappor där de kan ses, skapa nätverk och diskutera föräldraskapet med andra. 
- Jag tror att papporna kommer av två orsaker, säger Sandra Jourdan. För det första för att skapa bättre relationsband mellan sig och barnet och för det andra för den sociala gemenskapen och möjligheten att diskutera frågor som berör pappor.

I år arrangerar Folkhälsan pappacafé tillsammans med En säker hamn, ett projekt för att utveckla samarbetet vid flyktingmottagning och integration på Åland. Målet är att försöka locka fler inflyttade pappor till caféet och ge dem möjlighet att hitta nya sociala kontakter, som de kanske inte har möjlighet att knyta via jobb eller studier. 
- Ledare för pappacaféet är Dan Sundqvist, som arbetar på En säker hamn, tillsammans med en av våra anställda vid Folkhälsan.

Caféet riktar sig till pappor som har barn i åldern 0-10 år. Det är gratis men alla pappor som vill delta behöver anmäla sig innan. Man behöver inte vara Folkhälsanmedlem för att delta. 
- De flesta pappor kommer med sina barn, men det är självklart ok att komma utan barn om man känner för det. Hittills har barnen varit mellan 2-5 år, men vi har även haft barn som är några månader till äldre barn. 

Delta i Folkhälsans pappacafé  

Sista tillfället för terminen är torsdag 3 december klockan 18.30-20. Då blir det fika + fri lek i Folkhälsans allaktivitetshus. 

Anmälan och mer info kommer inom kort på Folkhalsan.ax

Vill du veta mer om En säker hamn?

Läs mer om projektet En säker hamn på Integration.ax

Barn som tittar i en skattkista i lekrummet vid Ålands sjöfartsmuseum.
Barnens Åland

Fira Finland med skeppsråttan Ruby

Familjedag på Ålands sjöfartsmuseum den 6 december är numera en kär tradition, så även i år. På självständighetsdagen är du välkommen på en...

Julig stämningsbild med glögg, pepparkakor, kanel och pynt.
Hemester på Åland

Hitta julstämningen på Åland

Njut av julens många höjdpunkter på Åland. Bland trivsamma marknader och dukade julbord tar det inte länge innan julstämningen infinner sig...

Anders Widesköld och Fredrik Lind vid WL Profile.

Anlita proffsen när du behöver hjälp med företagsprofileringen

Anders Widesköld och Fredrik Lind vid WL Profile har lång erfarenhet av profilreklambranschen och hjälper företag och föreningar att stärka...

Händer som håller i mobiltelefoner.
Om Aland.com

Snabbkoll på nyhetsflödet – det har aldrig varit enklare! 

När är den efterfrågade mediasidan på Aland.com tillbaka! Här har vi samlat det senaste i nyhetsflödet så att du enkelt kan hänga med i vad...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy