Museer på Åland

Möt naturen på ett annorlunda sätt på Kulturhistoriska

Strimlus, foto Patrik Almblad.

Utställningen ”Bland antenner och pistiller” presenterar världen som vi känner den ur ett perspektiv som nästan gör den overklig. Genom makrofotografering av växter och insekter får vi komma riktigt nära. Det är som att besöka en fantasivärld.

- Min vision är att du ska stiga in i utställningen och känna dig som Alice i Underlandet. Du får gärna känna dig liten i en tvärtom-verklighet, säger intendent Cia Haldin vid Ålands kulturhistoriska museum.

Annorlunda perspektiv

Närbilderna och förstoringarna låter dig ta del av alla detaljer hos insekterna och växterna. Ibland vill du gå nära, ibland behöver du backa lite för att verkligen se.

- Du ser hur vackra de är, och hittar former och strukturer som ibland överraskar. Som bilden på större timmerman, den tycker jag att är häftig. I vanliga fall är jag lite rädd för dem, men i närbild får den en karaktär och är nästan lite gullig.

Större timmerman fotograferad med makroobjektiv av Patrik Almblad.
Större Timmerman får ett helt annat utseende i närbild. Det är nästan så att man förväntar sig att den ska säga Hej! Foto: Patrik Almblad.

Makroformatet låter besökaren uppleva naturen på ett annat sätt. Allt är uppförstorat och du står öga mot öga med naturen. Det finns mycket att upptäcka bland bilder, vepor och bilder i den stämningsskapande ljussättningen.

- Vår utställningsassistent Margareta Husell har ljussatt och skapat en effekt som verkligen gör det lilla extra. En eloge också till fotograferna i Fotoklubben Obscura som lyckats ta alla bilder, särskilt på insekterna som ju inte sitter stilla.

Exotiskt och fascinerande

Bakom utställningen står Ålands kulturhistoriska museum i samarbete med Miljöbyrån och Fotoklubben Obscura.
- Det är roligt kunna lyfta Ålands natur och smådjur nu i samband med Åland 100. David Abrahamsson på Miljöbyrån har hjälpt oss att välja ut arter som är viktiga pollinerare eller på annat sätt skyddsvärda, som ängsnätsfjärilen som börjar försvinna. Vi vill lyfta Ålands biodiversitet och arter som är hotade på grund av människans förehavanden, och på så sätt hjälpa till att öppna ögonen på våra besökare.

Sileshår fotad med makroobjektiv av Jan Andersson.
Sileshår äter insekter och trivs på mossar och andra väta kalk- och näringsfattiga marker. Foto: Jan Andersson.

Utvald för sina speciella särdrag är till exempel den köttätande växten sileshår. Spektakulär är också den rödsvart-randiga strimlusen (på bild högst upp. Foto: Patrik Almblad). Fästingen är däremot en outsider i sammanhanget.
- Den är inte hotad och heller ingen insekt, utan ett kvalster har jag fått lära mig. Den är vårt svarta får, men får  ändå vara med eftersom den har så stark Ålandskoppling, mycket tack vare all forskning som gjorts om fästingar på Åland.

- Jag hoppas utställningen ska locka och tilltala alla åldrar. Visuellt händer det mycket och det är roligt att studera alla detaljer.

Besök Bland antenner och pistiller i Ålands kulturhistoriska museum

Storagatan 1, Mariehamn.
Telefon +358 18 25426
www.kulturhistoriska.ax

Bland antenner och pistiller visas 6.6–29.8.2021

Glada kvinnor handlar på sommarloppis utomhus.
Samarbete

Välkommen till sommarens maritima folkfest i Mariehamn!

Sjöfartsstaden hissar sina segel extra stolt under den glada sommarfesten Sail Åland. Välkommen till Mariehamn den 22-25 juli! - Det blir...

Stenar på röd granit.
Samarbete Må bra

Njut mer av Åland - hitta sköna behandlingar här!

Lugnet i vår åländska skärgårdsnatur är magisk. Ta hjälp av lokala experter för att hitta sköna och rofyllda upplevelser! Yogainstruktörer...

Tjej som paddlar i röd kajak på Åland.
Hemester på Åland

Upplev mer av Åland - hitta aktiviteter här!

Vår åländska skärgårdsnatur är magisk. Ta hjälp av lokala experter för att hitta det du vill göra! Fiskeguider visar dig de bästa...

Collage med pärmbilder för turistbroschyren Åland Guide 2021.
Fakta om Åland

Åland Guide - din bästa följeslagare

Åland Guide är din bästa följeslagare när du vill upptäcka Åland! I broschyren hittar du tips på aktiviteter, evenemang och sevärdheter över...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy