Museer på Åland

Med segelfartyg till Australien

Fören på segelfartyget Pommern i Mariehamn.

Hur upplevde kocken på segelfartyget Pommern en långresa till Australien? Hur skulle han proviantera så att maten räckte? Lyssna till hans funderingar ombordI

Ljudberättelsen ”100 dagar under segel” är en del av upplevelsen ombord på segelfartyget Pommern. Låna hörlurar och vandra från station till station där olika besättningsmän berättar om livet ombord under en resa från Åland till Port Victoria i Australien och hem igen. En bland flera är den unga ålänningen Johan, 16 år, som gör sin allra första långresa till sjöss.

Besättningsmännens berättelser är baserade på autentiska brev och loggboks- och dagboksanteckningar som skrevs ombord.

Pommern, en fyrmastad bark, ägdes i tiden av ålänningen Gustaf Erikson, och seglade med spannmål i lasten mellan Australien och Europa.

Pommern besöks via Ålands Sjöfartsmuseum som har en förnäm samling av föremål från segelfartygsepoken och avdelningar för maskinsjöfart och sjösäkerhet.

Under 7500 år

Hur livet på Åland har tett sig under 7.500 år visas i Ålands Kulturhistoriska Museum som delar byggnad med Ålands Konstmuseum. 

Basutställningen börjar med de första invånarna som kom till några ensliga öar i ett vidsträckt hav för att jaga och fiska. 

Den fortsätter genom medeltiden, stormaktstiden under Sveriges uppgång och fall, den ryska tiden från 1809 till 1917 till dagens självstyrda Åland. 

Stilleben med sax och textiler i olika färger och material.
Evenemang

Mat, mode och nya tankesätt – en kväll fylld av inspiration

Vad har kostym- och modedesignern Matilda Karlström, stylisten och modeskaparen Irina Fisun och restaurang Kvarter 5 egentligen gemensamt? Svaret är en kväll med cirkulärt tänk och fokus på hållbarhet.

Viking Lines passagerarfartyg och ett vindkraftverk på ö i havet.
Samarbete Resa till Åland

Viking Lines fortsätter sin miljöresa mot bättre hållbarhet

I sex decennier har Viking Lines rödvita kryssningsfartyg trafikerat på norra Östersjön. Nästan lika länge har koncernen varit aktiv i sitt hållbarhetsarbete.

Kvinna i lila skjorta kör skottkärra i Emmaus stadsodling.
Samarbete

Hjälp Emmaus hjälpa och få meningsfull fritid

Emmaus Åland välkomnar alla intresserade att vara med och hjälpa till inom den frivilliga verksamheten, som fokuserar på bistånd och social...

Händer på person som beskär buske med sekatör i trädgården på hösten.
Samarbete Odling och trädgård

Trädgårdsmästarens bästa tips för hösten

Våren är inte den enda tiden att jobba i trädgården. Trädgårdsmästare Tove Jansson säger att det finns mycket att göra även under hösten.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy