Morgondis över Kastelholms slott.

Massor av spännande historia på liten yta

Upptäck de välbevarade ruinerna från ett medeltida slott, ett fängelsemuseum med avskräckande historier och hur en bondgård på Åland såg ut förr i tiden.

Kastelholms slott hade sin storhetstid under Vasatiden på 1500-talet när Åland var ett slottslän i Sverige och Gustav Vasa och hans söner regerade. Ett besök i dagens slottsruiner bjuder på ett brett urval ur Ålands historia med många kontraster. I flera hundra år var slottet Ålands administrativa centrum och både kungligheter och annat fint folk passerade. Det firades med fantastiska festmiddagar, där man kalasade på fint viltkött och hundratals liter öl. Å andra sidan satt även de kvinnor som anklagades för häxeri i den största häxprocessen i Finlands historia fängslade i slottet. Berättelserna väcks till liv av slottets museivärdar och guider, som levandegör minnen i de historiska miljöerna.

Bakom slottet ligger Jan Karlsgårdens friluftsmuseum, Ålands Skansen med äldre byggnader från 1800-talet och ännu fler berättelser om gamla tider. Till exempel fähus, oxstall, smedja, rökbastu och bostadshus. Byggnaderna är öppna och du kan gå in i dem. Här arrangeras även olika evenemang, som midsommarfirande och den traditionella lillajulmarknaden. I juli ordnas aktiviteter för barn.

Spännande fängelsemuseum

Mitt emot Jan Karlsgården ligger fängelsemuseet Vita Björn. Det byggdes 1784 och är den äldsta bevarade fängelsebyggnaden i Finland.

På området finns även en omtyckt discgolfbana.