Resa till Åland

Mariehamns flygplats 2.0

Finklädd flicka med rullväska på landningsbanan vid Mariehamns flyplats.

Det är full fart i flygtrafiken vid Mariehamns flygplats som förutom koldioxidneutralitet i verksamheten numera stoltserar med en nyrenoverad landningsbana.

- I sommar har vi välkomnat en hel del privata resenärer och turister till Åland med flygen från Helsingfors och Åbo, säger Tanja Sabel, Airport Manager vid Mariehamns flygplats. 
- Det är Air Leap som flyger till Mariehamn från Åbo på vardagar och från Stockholm både vardagar och söndagar. Dessutom flyger Finnair till Mariehamn från Helsingfors fyra dagar i veckan. 
 
Under sensommaren har flygplatsen även tagit emot en hel del charterflyg till Åland. 
- Det har bland annat varit fotbollslaget Åland Uniteds motståndarlag i Champions League som flög in från Schweiz och Irland och så har vi tagit emot gästgrupper till Åland100-jubileet. 

Enligt Tanja Sabel är Åland även en populär destination att flyga till med privat- och allmänflyg.

Fokus på hållbarhet

Mariehamns flygplats och hela Finavias flygplatsnätverk i Finland uppnådde koldioxidneutralitet i sin verksamhet redan 2019. Tanja Sabel berättar man numera arbetar vidare för att uppnå ett netto på noll utsläpp från flygplatsverksamheten. 

- Därför tog vi hållbarhetsaspekter starkt i beaktande när vi nyligen genomförde nödvändigt underhåll på Mariehamns flygplats. Vi tog stora steg för att uppnå vår målsättning, noll utsläpp, genom förbättringar av landningsbanan, elförsörjningen och speciellt i och med förnyelsen av banbelysningen. 

Flygplatsens landningsbana var sliten i ytan och behövde ny ytbeläggning för att kunna ta emot flyg på ett säkert sätt framöver.
- Landningsbanan slits rätt hårt i användningen. Speciellt vintervädret utmanar ytskiktet eftersom vi borstar banan maskinellt för att få bort väta och snö som annars kan bli halt. Det är ett bra och kemikaliefritt sätt att sköta vinterunderhåll, men det tär på landningsbanan. 

Framtidens el

Efter renoveringen är landningsbanans storlek och funktionalitet samma som tidigare.  
 - Största uppgraderingen i totalrenoveringen var förnyandet av all el. Vi förnyade elcentralen och lät dra in nya elkablar till hela flygplatsområdet. 

Det betyder att all teknik och belysning längs landningsbanan nu har förnyad elförsörjning.
- Och den dagen det finns behov av att serva elflyg på Mariehamns flygplats har vi med relativt enkla medel möjlighet att tillhandahålla den elen. 

Finavia passade även på att byta ut all belysning längsmed landningsbanan. 
- Nu har vi LED lampor längsmed hela landningsbanan, det är unikt och dessa LED lampor förbrukar endast 30 procent av vad de tidigare halogenlamporna gjorde.    

Dessutom finns numera fyra laddningsplatser för elbilar på flygplatsparkeringen. 

Nytt ytskikt

I det årliga underhållet vid flygplatsen ingår det att täta sprickor som uppstått i landningsbanan under vintern på grund av väta som fryser och skapar sprickor, men med jämna mellanrum måste landningsbanan också få helt ny yta. 

- I år förnyades ytan helt på hela landningsbanan samt på delar av rullvägen och stationsplattan. Samtidigt rätade man ut de svackor och sättningar som uppstått under åren på landningsbanan för att undvika att pölar kan bildas på landningsbanan. 
Vi förväntar oss att ytan nu ska hålla med hjälp av mindre underhåll i 15 år tills det är dags att förnya igen. 

Foto: Niclas Nordlund Photography

Stilleben med sax och textiler i olika färger och material.
Evenemang

Mat, mode och nya tankesätt – en kväll fylld av inspiration

Vad har kostym- och modedesignern Matilda Karlström, stylisten och modeskaparen Irina Fisun och restaurang Kvarter 5 egentligen gemensamt? Svaret är en kväll med cirkulärt tänk och fokus på hållbarhet.

Viking Lines passagerarfartyg och ett vindkraftverk på ö i havet.
Samarbete Resa till Åland

Viking Lines fortsätter sin miljöresa mot bättre hållbarhet

I sex decennier har Viking Lines rödvita kryssningsfartyg trafikerat på norra Östersjön. Nästan lika länge har koncernen varit aktiv i sitt hållbarhetsarbete.

Kvinna i lila skjorta kör skottkärra i Emmaus stadsodling.
Samarbete

Hjälp Emmaus hjälpa och få meningsfull fritid

Emmaus Åland välkomnar alla intresserade att vara med och hjälpa till inom den frivilliga verksamheten, som fokuserar på bistånd och social...

Händer på person som beskär buske med sekatör i trädgården på hösten.
Samarbete Odling och trädgård

Trädgårdsmästarens bästa tips för hösten

Våren är inte den enda tiden att jobba i trädgården. Trädgårdsmästare Tove Jansson säger att det finns mycket att göra även under hösten.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy