Museer på Åland

Många upplevelser i årets konstkalender

Vy över konstutställning med skulpturer och tavlor i Ålands konstmuseum.

I vår lockar Ålands konstmuseum med allt från Lars Lerin och ny basutställning till fotokonst och Sixten Janssons minnesutställning.

- Utifrån antalet förfrågningar kan jag redan nu se att intresset för vår stora sommarutställning med Lars Lerin är stort, säger Heidi Berthén, vikarierande konstintendent vid Ålands konstmuseum. Det är många som ser fram emot att stiga in i hans fantastiska akvarellvärld, så även vi! 

I övrigt bjuder vårens konstutställningar på verk av två fotografer, Niclas Warius och Markus Boman. Traditionsenligt blir det även en utställning med verk skapade av kreativa elever från Ålands lyceum. Dessutom har konstmuseet en ny basutställning för året.

- I basutställningen lyfter vi fram konstmuseets samling ur lite olika perspektiv, bland annat med fokus på Sigrid Granfelt, nyinköp och guldramar. Så även den är värt ett besök, tipsar Heidi Berthén.

Utställningar att upptäcka

SIXTEN JANSSON, 21.1-7.3, QBEN
I utställningen visas Sixten Janssons lekfulla, färggranna och gränslösa värld. I hans konst fick allt och alla rum – han såg vardagsmagi i stort som smått.
 
NICLAS WARIUS, VANITAS ALANDIA, 5.2-4.4
Fotokonstnären Niclas Warius har byggt och fotograferat stilleben på unika ställen på Åland, såsom Ålands lyceums vind och Jan Karlsgården. Han har fördjupat sig i den valda platsens karaktär och låtit känsla och fantasi flöda. 
 
MARCUS BOMAN, I AM., 20.3- 9.5, QBEN
Fotograf Marcus Boman har sökt människogestalter och symboler i naturen samt omvänt, naturens gestalter i människokroppen för att förtydliga och understryka alltings enhet och beroende av varandra.
 
HEMBYGD med Ålands lyceum, 16.4-19.5
För att uppmärksamma Åland 100 år har Ålands lyceums studerande lagt fokus på vår gemensamma byggda miljö; arkitekturen. Via olika material och tekniker har bildkonsten utforskat den omgivning som vi lever och verkar i.
 
LARS LERIN, 3.6-5.9
Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellkonstnär och har ställt ut världen över. Hans akvareller skildrar ofta miljöer och landskap från hans resor, men till motiven hör även människor och djur.

Besök Ålands konstmuseum

Storagatan 1, Mariehamn
Telefon +358 18 25426
www.konstmuseum.ax

Under Åland100 och jubileumsfirandet år 2021 och 2022 är det gratis inträde för alla barn och ungdomar i åldern noll till sjutton år i Ålands konstmuseum och Ålands kulturhistoriska museum.

Konstnären Minna Öberg vid havet.
Evenemang

Delta digitalt i skaparprocessen

Konstnären Minna Öberg öppnar dörren till sitt skapande i samarbete med NIPÅ lördagen den 15 maj klockan 15-17. Följ livesändningen på...

Lummig vårbild från Ramsholmen med vitsippor och hassel.
Sjukvård och hälsa

Bra att veta om fästingar

Marika Nordberg, infektionsläkare vid ÅHS, ger sina bästa råd för att handskas med de små krypen till tidningen Åland Just Nu. Åland är ett...

Vy med Kastelholms slott i bakgrunden från golfbana vid Ålands golfklubb.
Aktiviteter

Har du testat nya Slottsbanan?

Slottsbanan vid Ålands Golfklubb har byggts om rejält och nyöppnade för spel sommaren 2020. Välkommen till en helt ny golfupplevelse på...

Flyfoto över Kastelholms slott med Kasteholms gästhamn i bakgrunden.
Sevärt

Upplev mångsidiga Kastelholm

Kastelholm är en naturskön och historisk bygd. Hit kan du komma sjövägen med egen båt eller landvägen och njuta av god mat, härlig golf och...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy