Museer på Åland

Många upplevelser i årets konstkalender

Vy över konstutställning med skulpturer och tavlor i Ålands konstmuseum.

I vår lockar Ålands konstmuseum med allt från Lars Lerin och ny basutställning till fotokonst och Sixten Janssons minnesutställning.

- Utifrån antalet förfrågningar kan jag redan nu se att intresset för vår stora sommarutställning med Lars Lerin är stort, säger Heidi Berthén, vikarierande konstintendent vid Ålands konstmuseum. Det är många som ser fram emot att stiga in i hans fantastiska akvarellvärld, så även vi! 

I övrigt bjuder vårens konstutställningar på verk av två fotografer, Niclas Warius och Markus Boman. Traditionsenligt blir det även en utställning med verk skapade av kreativa elever från Ålands lyceum. Dessutom har konstmuseet en ny basutställning för året.

- I basutställningen lyfter vi fram konstmuseets samling ur lite olika perspektiv, bland annat med fokus på Sigrid Granfelt, nyinköp och guldramar. Så även den är värt ett besök, tipsar Heidi Berthén.

Utställningar att upptäcka

SIXTEN JANSSON, 21.1-7.3, QBEN
I utställningen visas Sixten Janssons lekfulla, färggranna och gränslösa värld. I hans konst fick allt och alla rum – han såg vardagsmagi i stort som smått.
 
NICLAS WARIUS, VANITAS ALANDIA, 5.2-4.4
Fotokonstnären Niclas Warius har byggt och fotograferat stilleben på unika ställen på Åland, såsom Ålands lyceums vind och Jan Karlsgården. Han har fördjupat sig i den valda platsens karaktär och låtit känsla och fantasi flöda. 
 
MARCUS BOMAN, I AM., 20.3- 9.5, QBEN
Fotograf Marcus Boman har sökt människogestalter och symboler i naturen samt omvänt, naturens gestalter i människokroppen för att förtydliga och understryka alltings enhet och beroende av varandra.
 
HEMBYGD med Ålands lyceum, 16.4-19.5
För att uppmärksamma Åland 100 år har Ålands lyceums studerande lagt fokus på vår gemensamma byggda miljö; arkitekturen. Via olika material och tekniker har bildkonsten utforskat den omgivning som vi lever och verkar i.
 
LARS LERIN, 3.6-5.9
Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellkonstnär och har ställt ut världen över. Hans akvareller skildrar ofta miljöer och landskap från hans resor, men till motiven hör även människor och djur.

Besök Ålands konstmuseum

Storagatan 1, Mariehamn
Telefon +358 18 25426
www.konstmuseum.ax

Under Åland100 och jubileumsfirandet år 2021 och 2022 är det gratis inträde för alla barn och ungdomar i åldern noll till sjutton år i Ålands konstmuseum och Ålands kulturhistoriska museum.

Två barn som tittar på miniatyrhusen i museet för modellstaden Mariehamn.
Barnens Åland

Vilket blir barnens favoritmuseum?

På Åland finns många museer som satsar på roliga aktiviteter för barnen. Ta med familjen du också och satsa på ett spännande museibesök...

Busig liten kille i snön med mössan över ögonen.
Barnens Åland

Sportlovskul på Åland

Under vecka 8 den 22-28 februari är det sportlovsvecka på Åland. Vi har samlat tips på roliga sportlovsaktiviteter i vår evenemangskalender...

Segelfartyget Pommern i Mariehamn.
Museer på Åland

Pommern – finalist i Årets museum i Finland  

Andra har insett det vi redan vet, nämligen hur stolt Åland kan vara över att segelfartyget Pommern pryder Mariehamns västra hamn med sina...

Kvinnohänder som håller fram en presentask.
Samarbete

Gå bort-presenten: ett personligt presentkort 

Restaurang- och nöjesbranschen går ännu på knäna och den som kan borde verkligen stötta våra lokala aktörer - för att se till att de lever...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy