Museer på Åland

Lyfter stenåldersboplats och 200-årig bondedagbok

Stor väggmonter vid Ålands kulturhistoriska museum.

På Ålands kulturhistoriska museum finns det alltid något nytt att upptäcka för både stora och små. Givetvis i den omtyckta basutställningen men också genom tidsbundna specialutställningar, temaguidningar och andra aktiviteter.

Tack vare Åland 100 är det dessutom gratis inträde för barn och unga under de kommande två åren.
- Vi är väldigt glada att vi under jubileumsåren 2021 och 2022 kan erbjuda alla barn och ungdomar i åldern noll till sjutton år gratis inträde som en del av Åland 100-firandet, säger Cia Haldin, vikarierande intendent vid Åland kulturhistoriska museum. 

-Eftersom jubileumsfirandet även ska blicka mot framtiden tycker vi att det är extra passande att satsa på just barn och unga genom att erbjuda dem en kostnadsfri möjlighet att ta del av vårt utbud och kulturarv.

Från stenålder till sportlov

Just nu pågår arbetet med att sammanställa vårens program. 
- Programmet kommer att innehålla allt från föreläsningar och workshops till våra populära temaguidningar. Under sportlovet planerar vi workshops för skolbarn där man får göra sin egen käpphäst eller vapensköld. Vi kommer också att hålla en speciell guidning som är riktad till barnfamiljer.
 
Vinterns stora utställningssatsning är utställningen ”Jettböle – Stenålder i förändring”, som är producerad i samarbete med professor Jan Storå och FM Jenni Lucenius.

- Utställningen visas 30 januari till 11 april och handlar om stenåldersboplatsen Jettböle i Jomala. Jettböle är den stenåldersboplats som först upptäcktes på Åland, redan 1905 började man göra utgrävningar där. 

Cia Haldin säger att utställningen både berättar om själva boplatsen och om den arkeologiska forskning som fortfarande bedrivs på fyndmaterialet från utgrävningen.
- Det är lite annorlunda eftersom besökaren får veta vad den senaste forskningen kommit fram till om Jettböle och stenåldern på Åland, men också om själva forskningsmetoderna, det vill säga hur man kunnat få fram olika fakta från utgrävningsfynden. 

Unika dagsboksanteckningar

I Kulturhistoriskas permanenta utställning finns en ny skärmutställning om Svensböle dagbok och Svensböle gård. I år firar dagboken nämligen 200 år.

- Svensböle dagbok är en bondedagbok som skrev av häradsdomaren och bonden Johan Erik Lindström under åren 1821-1846, förklarar Cia Haldin. Dagboken innehåller anteckningar om livet på Svensböle gård och ger en unik inblick i livet på Åland under 1800-talet. 

Själva dagboken har tidigare visast i den permanenta utställningen, men i den nya utställningen får besökaren också veta mer om gården som skildras i dagboken och om släkten Lindström. 

- I museibutiken säljer vi den renskrivna versionen av dagboken. 

Ljud och bild

Cia tipsar också gärna om en annan och relativt ny favorit i den permanenta utställningen, nämligen modellen av Bogskärs fyr. 
- Modellen visar inte bara hur fyren såg ut utvändigt utan man kan även kika in i den och se hur den ser ut invändigt. 

Många stannar också till en stund i inledningsrummet innan de går vidare i utställningarna. Här tar stora videoinstallationer dig med på en tur genom årstidernas växlingar i den åländska naturen.

- Du kan blicka ut över sommarhavet och höra vågskvalpet mot strandklipporna eller befinna dig mitt i en vitsippsäng!

Perfekt för alla som längtar efter våren och sommaren!

Två barn som tittar på miniatyrhusen i museet för modellstaden Mariehamn.
Barnens Åland

Vilket blir barnens favoritmuseum?

På Åland finns många museer som satsar på roliga aktiviteter för barnen. Ta med familjen du också och satsa på ett spännande museibesök...

Busig liten kille i snön med mössan över ögonen.
Barnens Åland

Sportlovskul på Åland

Under vecka 8 den 22-28 februari är det sportlovsvecka på Åland. Vi har samlat tips på roliga sportlovsaktiviteter i vår evenemangskalender...

Segelfartyget Pommern i Mariehamn.
Museer på Åland

Pommern – finalist i Årets museum i Finland  

Andra har insett det vi redan vet, nämligen hur stolt Åland kan vara över att segelfartyget Pommern pryder Mariehamns västra hamn med sina...

Kvinnohänder som håller fram en presentask.
Samarbete

Gå bort-presenten: ett personligt presentkort 

Restaurang- och nöjesbranschen går ännu på knäna och den som kan borde verkligen stötta våra lokala aktörer - för att se till att de lever...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy