På Ålands kulturhistoriska museum finns det alltid något nytt att upptäcka för både stora och små. Givetvis i den omtyckta basutställningen men också genom tidsbundna specialutställningar, temaguidningar och andra aktiviteter.
Tack vare Åland 100 är det dessutom gratis inträde för barn och unga under de kommande två åren.
- Vi är väldigt glada att vi under jubileumsåren 2021 och 2022 kan erbjuda alla barn och ungdomar i åldern noll till sjutton år gratis inträde som en del av Åland 100-firandet, säger Cia Haldin, vikarierande intendent vid Åland kulturhistoriska museum.
-Eftersom jubileumsfirandet även ska blicka mot framtiden tycker vi att det är extra passande att satsa på just barn och unga genom att erbjuda dem en kostnadsfri möjlighet att ta del av vårt utbud och kulturarv.
Från stenålder till sportlov
Just nu pågår arbetet med att sammanställa vårens program.
- Programmet kommer att innehålla allt från föreläsningar och workshops till våra populära temaguidningar. Under sportlovet planerar vi workshops för skolbarn där man får göra sin egen käpphäst eller vapensköld. Vi kommer också att hålla en speciell guidning som är riktad till barnfamiljer.
Vinterns stora utställningssatsning är utställningen ”Jettböle – Stenålder i förändring”, som är producerad i samarbete med professor Jan Storå och FM Jenni Lucenius.
- Utställningen visas 30 januari till 11 april och handlar om stenåldersboplatsen Jettböle i Jomala. Jettböle är den stenåldersboplats som först upptäcktes på Åland, redan 1905 började man göra utgrävningar där.
Cia Haldin säger att utställningen både berättar om själva boplatsen och om den arkeologiska forskning som fortfarande bedrivs på fyndmaterialet från utgrävningen.
- Det är lite annorlunda eftersom besökaren får veta vad den senaste forskningen kommit fram till om Jettböle och stenåldern på Åland, men också om själva forskningsmetoderna, det vill säga hur man kunnat få fram olika fakta från utgrävningsfynden.
Unika dagsboksanteckningar
I Kulturhistoriskas permanenta utställning finns en ny skärmutställning om Svensböle dagbok och Svensböle gård. I år firar dagboken nämligen 200 år.
- Svensböle dagbok är en bondedagbok som skrev av häradsdomaren och bonden Johan Erik Lindström under åren 1821-1846, förklarar Cia Haldin. Dagboken innehåller anteckningar om livet på Svensböle gård och ger en unik inblick i livet på Åland under 1800-talet.
Själva dagboken har tidigare visast i den permanenta utställningen, men i den nya utställningen får besökaren också veta mer om gården som skildras i dagboken och om släkten Lindström.
- I museibutiken säljer vi den renskrivna versionen av dagboken.
Ljud och bild
Cia tipsar också gärna om en annan och relativt ny favorit i den permanenta utställningen, nämligen modellen av Bogskärs fyr.
- Modellen visar inte bara hur fyren såg ut utvändigt utan man kan även kika in i den och se hur den ser ut invändigt.
Många stannar också till en stund i inledningsrummet innan de går vidare i utställningarna. Här tar stora videoinstallationer dig med på en tur genom årstidernas växlingar i den åländska naturen.
- Du kan blicka ut över sommarhavet och höra vågskvalpet mot strandklipporna eller befinna dig mitt i en vitsippsäng!
Perfekt för alla som längtar efter våren och sommaren!