Museer på Åland

Livet till sjöss och på land i två välfyllda museer

Collage med segelfartyget Pommern och interiör från Ålands kulturhistoriska museum.

Livet på Åland under 7.500 år i Ålands kulturhistoriska museum. Segelfartygshistoria ombord på Pommern – vad väljer du först?

I Mariehamn finns flera välfyllda upplevelser som passar för hela familjen. I Västra hamnen ligger segelfartyget Pommern som en symbol för Ålands stolta sjöfartshistoria.

Välkommen ombord!

Pommern, som byggdes 1903, ägdes i tiden av den åländska storredaren Gustaf Erikson och seglade bland annat mellan Australien och Europa med vete i lasten.

Ombord kan du låna en audioguide och lyssna till besättningens berättelser och upplevelser under en lång resa. Gå omkring och se hur besättningen bodde – kaptenen hade till och med ett badkar!

Barnen kan följa skeppsråttan Rubys äventyr ombord.

Åländsk sjöfartshistoria

Pommern besöker du via Ålands sjöfartsmuseum, som också är en av Ålands främsta sevärdheter. Museet har en förnäm samling från segelfartygsepoken och avdelningar för maskinsjöfart och skeppsbyggnad.

Museet är familjevänligt. För de yngre finns rör- och gör-aktiviteter och barnrummet ”Ruby och havet”.

Började med säljakt

Hur har livet på Åland tett sig under 7500 år? Från forntiden – när de första ålänningarna kom till ensliga öar i ett vidsträckt hav för att fiska och jaga säl – genom medeltiden, via stormaktstiden under Sveriges uppgång och fall samt under den ryska tiden från 1809 till 1917. Svaret hittar du vid Ålands kulturhistoriska museum.

Basutställningen handlar både om dramatiska händelser och om vardagslivet. En utställning om ålänningens slit för brödfödan under olika århundraden. Museet delar byggnad med Ålands konstmuseum som du kan besöka samtidigt på samma biljett.

Museer att upptäcka

ÅLANDS SJÖFARTSMUSEUM/POMMERN
Hamngatan 2, Mariehamn.
Museet är öppet året runt, Pommern är öppen dagligen från maj till och med september.
Tel. + 358 18 19930 
www.sjofartsmuseum.ax
www.pommern.ax

ÅLANDS KULTURHISTORISKA MUSEUM och ÅLANDS KONSTMUSEUM
Storagatan 1, Mariehamn.
Öppet året runt, dagligen förutom vissa helgdagar.
Tel. + 358 18 25000
www.museum.ax

Skådespelaren Matts Stenlund med en bukett med rosor.
Evenemang

Åländsk stand up med Matts Stenlund

Skådespelaren Matts Stenlund går från teater till stand up-show i helgens två föreställningar av ”Singelolycka på Tinder – en renodlad...

Mezzosopranen Jenny Carlstedt tolkar tyska kompositören Clara Schumann.
Evenemang

En konsert i ord och toner när Jenny tolkar Clara

Tyska Clara Schumann var en av 1800-talets mest berömda pianister och kompositörer. Under konserten ”Clara Schumann eftersom det handlar om ett verk av en kvinna” ger mezzosopranen Jenny Carlstedt sin tolkning av Claras intressanta levnadsöde.

Interiör från Compagniet restaurang och bar i Mariehamn med indisk touch.
Mat från Åland

Compagniet – en touch av Indien mitt i Mariehamn

Hotell Arkipelag välkomnar hösten med invigning av Compagniet, hotellets nya restaurang och bar med en känsla av orienten. En given...

Sovrum vid Klintvägen Apartments i Mariehamn.
Bo på Åland

Moderna och nymöblerade semesterlägenheter på Åland

Vill du bo bekvämt i en ljus och modern lägenhet under din semester på Åland? Klintvägen Apartments erbjuder flera barnvänliga, nymöblerade...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy