Shopping

Liva upp vardagen med färgglada möbler

Annika och Ulf Donner i sin ateljé och butik Doneriet.

Måla om en stol, förgylla en skåpdetalj eller varför inte måla om en hel vägg? Att fräscha upp hemmet behöver inte vara svårt eller omständligt, och man kan jobba mycket med de möbler man redan har hemma. Följ med när tidningen Åland Just Nu träffar Doneriet.

Strax förbi Lemlands kyrka hittar man Ulf och Annika Donner. Vid garagehörnet ser man en dörr och en skylt som säger ”Doneriet”. Väl inne i den lilla byggnaden hittar man en uppsjö av färger och kreativa projekt. Här är det bara fantasin som sätter gränser och man återanvänder gärna.

I hörnet står en pinnstol omklädd i ett Marimekko-tyg, det finns små handgjorda prydnadsfigurer och på en hylla står ett lite slitet, men vackert gammalt skåp. Man skulle kunna kalla Doneriet en mysig hantverksstudio, kombinerat med en gårdsbutik med inriktning på detsamma.

Chalk paint

Det är för paret Donner en dröm som blivit verklighet. Huvudfokus i hantverket och i butiken ligger på en färg som heter ”Chalk Paint” utvecklad av Annie Sloan, en världskänd färgexpert.

- Annie Sloans verksamhet föddes då hon ville pyssla med något som gick snabbt, men hittade ingen färg som motsvarade hennes krav. Därför skapade hon en egen dekorativ färg, berättar Ulf Donner.

Paret Donners verksamhet har nu funnits några år, men parets gemensamma hantverksintresse har funnits hela livet.
- Doneriet är som vårt fjärde barn. Det är vår chans att ta vår passion för skapandet och med det skapa ett utrymme där även andra får finna samma glädje, säger Annika.

Vad är det som fått er att fastna för just Chalk Paint?
- Färgen är väldigt lätt att använda. Färgen andas, så det går att använda på golv, på kakel, på trä, på järn, på betong och det ska också gå på plast, men det har vi inte vågat oss på att testa ännu, säger Annika Donner.

Miljövänlig färg

Paret var på besök till importören i Helsingfors och fastnade för färgen och dess användningsområden direkt.
- Färgen är miljövänlig och går att använda på de flesta material utan märkbart förarbete, säger Ulf.

Hur fräschar man lättast upp sitt hem?
- Man ska inte krångla till det så mycket. Vi försöker skapa stilrena saker och saker som faller oss i smaken. Det viktigaste är att man själv ska få tänka vad man vill ha och omge sig av, säger Ulf Donner.

Finns det något speciellt som passar nybörjaren som vill testa att göra om något i sitt hem?
- Många gör så att de börjar att pröva på en stol eller någon Ikeamöbel, och sedan kanske testar att måla om en byrå och på det viset växer det fram. Man kan också testa att guldförgylla detaljer på någon möbel i hemmet, tipsar Annika Donner.

Kursverksamhet

Paret håller även kurser där deltagarna får testa att renovera och måla om sina gamla möbler med olika tekniker. Det behövs inget speciellt för att jobba med färgen, man kan använda svampar, penslar, det finns många tekniker.

Efter att man målat med färgen kan man även välja att vaxa möbeln för att få en mer hållbar yta och med vaxets hjälp kan man också skapa olika sorters effekter. 

Artikeln publiceras i samarbete med Åland Just Nu
Text: Alexandra Gäddnäs
Foto: Hülya Tokur-Ehres
Ålandstidningen

Besök butiken

DONERIET
Brovägen 5, Lemland
www.doneriet.ax

Mezzosopranen Jenny Carlstedt tolkar tyska kompositören Clara Schumann.
Evenemang

En konsert i ord och toner när Jenny tolkar Clara

Tyska Clara Schumann var en av 1800-talets mest berömda pianister och kompositörer. Under konserten ”Clara Schumann eftersom det handlar om ett verk av en kvinna” ger mezzosopranen Jenny Carlstedt sin tolkning av Claras intressanta levnadsöde.

Interiör från Compagniet restaurang och bar i Mariehamn med indisk touch.
Mat från Åland

Compagniet – en touch av Indien mitt i Mariehamn

Hotell Arkipelag välkomnar hösten med invigning av Compagniet, hotellets nya restaurang och bar med en känsla av orienten. En given...

Sovrum vid Klintvägen Apartments i Mariehamn.
Bo på Åland

Moderna och nymöblerade semesterlägenheter på Åland

Vill du bo bekvämt i en ljus och modern lägenhet under din semester på Åland? Klintvägen Apartments erbjuder flera barnvänliga, nymöblerade...

Dukat i kammaren vid restaurangen Mormors Gröna Hus.
Mat från Åland

Middagsidyll vid Mormors Gröna Hus

Till släktgården Syskonhem i Norrby i Lemland välkomnar Malin och Matz Olsson alla som uppskattar god mat i lantlig miljö till sin...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy