Museer på Åland

Lars Lerin delar sina ögonblick på Ålands konstmuseum

Fotografi av Lars Lerin.

Akvareller av välkände konstnären Lars Lerin fyller hela Ålands konstmuseum i sommar. Njut av tre salar med verk att upptäcka om och om igen.

Ålands konstmuseum har verkligen gjort det igen. Ifjol var det Ernst Billgren som lockade konstintresserade till Åland i gott sällskap med åländske konstnären Jonas Wilén. Och i år heter dragplåstret Lars Lerin, en av världens skickligaste akvarellister. 

Konstmuseets överintendent Susanne Procopé Ilmonen skriver i utställningskatalogens förord:
- Lars Lerins konstnärskap är något alldeles enastående. Med sin bildvärld och skrifter fascinerar och fängslar han oss, ger oss ett ögonblick av förnimmelser och tid att begrunda.

Många miljöer

Till utställningen har Lars Lerin valt ut 36 verk i både äldre och nyare produktion. 
- Han har gått på sin magkänsla och valt ut de teman och stilar han varit sugen på till en helhet. Sen har vi fått fria händer att hänga dem, säger konstintendent Heidi Berthén och tillägger att Lars Lerin har sett bilder från utställningen och gett sitt godkännande.

Vy från Lars Lerins utställning vid Ålands konstmuseum.
Ålands konstmuseums presentation av Lars Lerins verk har verkligen en lugnande effekt.

Resultatet är tre salar fyllda med akvareller som med sin färgsättning binds samman till en helhet. Vyerna rymmer allt från Syrien och Irak till Lofoten och interiörer från både hemmet och kontoret. Här finns persiska mattor, kupoler, kontorspärmar, fåtöljer, fiskar, höghus, hav, fartyg och fiskehamnar. 

- Det är en blandad kompott som bjuder på bredden i Lars Lerins konstnärskap. Många av verken är inspirerade av resor med fiskar och exotiska djur så du får också resa genom konsten.

Ljus och svärta

Atmosfären i salarna sprider en känsla av stillhet och harmoni. Du blir nästan lite andäktig. Eftersom ingen av tavlorna är inglasade så kommer du också riktigt nära, och slipper blänk och reflektioner. Det är lätt att sugas in i miljöerna och förundras över tekniken. 
- Han hittar skönheten i allt. Svärtan är otrolig och han är proffs på ljuset, säger Susanne Procopé Ilmonen.

"Många ögonblick" av Lars Lerin.
Verket "Många ögonblick" med mängder av detaljer och små berättelser.

Detaljrikedomen är hög och det är lätt att fastna, särskilt framför det stora verket ”Många ögonblick” som låter dig kika in genom fönstren i ett höghus och ta del av andras ögonblick. Här finns alla möjliga berättelser, och mycket kärlek. Du får en inblick i folks liv, från bröllopsparet som kommer hem till det äldre paret framför TV:n.
- Han sägs vara inspirerad av Hitchcocks film ”Fönstret åt gården”.

Kärlek för havet

De nyaste verken är från Lofoten 2020. Här bodde Lars Lerin i början av 2000-talet och målningarna är påverkade av tiden han tillbringade där. Själv säger han att han alltid saknar havet, tången och dofterna.

- Jag förstår inte hur han får färgerna på plats och får dem att lyda honom!

Heidi Berthén och Susanne Procopé Ilmonen hoppas också att det är möjligt för Lars Lerin att personligen besöka saltstänkta Åland och utställningen i augusti.

Besök Lars Lerin i Ålands konstmuseum

Storagatan 1, Mariehamn.
Telefon +358 18 25426
www.konstmuseum.ax

Lars Lerin visas 3.6–5.9.2021

Visning i Lars Lerins sommarutställning på torsdagar klockan 13 på svenska och klockan 15 på engelska i juni. I juli klockan 15 på engelska eller finska.

Glada kvinnor handlar på sommarloppis utomhus.
Samarbete

Välkommen till sommarens maritima folkfest i Mariehamn!

Sjöfartsstaden hissar sina segel extra stolt under den glada sommarfesten Sail Åland. Välkommen till Mariehamn den 22-25 juli! - Det blir...

Stenar på röd granit.
Samarbete Må bra

Njut mer av Åland - hitta sköna behandlingar här!

Lugnet i vår åländska skärgårdsnatur är magisk. Ta hjälp av lokala experter för att hitta sköna och rofyllda upplevelser! Yogainstruktörer...

Tjej som paddlar i röd kajak på Åland.
Hemester på Åland

Upplev mer av Åland - hitta aktiviteter här!

Vår åländska skärgårdsnatur är magisk. Ta hjälp av lokala experter för att hitta det du vill göra! Fiskeguider visar dig de bästa...

Collage med pärmbilder för turistbroschyren Åland Guide 2021.
Fakta om Åland

Åland Guide - din bästa följeslagare

Åland Guide är din bästa följeslagare när du vill upptäcka Åland! I broschyren hittar du tips på aktiviteter, evenemang och sevärdheter över...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy