Må bra

Lärorika månader och en chans att byta riktning i livet!

Arlene Pipping, Therese Hjälmarstrand, Lilian Abrahamsson och Philippa Dunderfelt.

Ålands Folkhögskola avslutar traditionsenligt året med utomhusutställningen Art Park. Hela gården bubblar av sommarlovsyra efter ett givande läsår som nu närmar sig sitt slut. Aland.com har träffat några av skolans studerande.

Lena Johansson har snart gått klart sitt första år på hantverkslinjen.
- Alla borde få går här! Det här är en så fin skola, en riktig pärla. Det är otroligt att den finns på Åland med så bra lärare och verkstäder och så fin omgivning. Hantverk är underbart och för mig har utbildningen varit en nystart.

Therese Hjälmarstrand (andra från vänster i bilden), som också studerar vid hantverkslinjen, berättar att hon till och med flyttat till Åland för att få gå utbildningen.
- Jag följde min dröm, säger hon och tillägger; det bästa betyget är egentligen att alla i vår klass har valt att fortsätta i höst med ett frivilligt påbyggnadsår.

Inriktningar för alla

Ålands Folkhögskola – eller Folkis som de flesta säger – erbjuder många upplevelser och stor variation. Det är stor bredd bland både utbildningar och åldersgrupper. Här möts studerande i olika åldrar och på olika platser i livet, från unga som precis slutat grundskolan till 60+.

Till skolans utbildningar hör förutom hantverkslinjen även NYAlinjen, MåBra!, Naturfoto samt nystartade linjen Grundvux där man under två år har möjlighet att läsa in de ämnen man behöver för att få ett avgångsbetyg från grundskolan. I höst anordnas även heltidskursen Hållbar naturturism som vänder sig till turismföretagare och andra naturintresserade personer.

- Må Bra-linjen handlar om att vandra, paddla och vara kreativa – ja allt som man mår bra av medan NYAlinjen passar för 15-20-åringar som inte vet vad de vill göra, är skoltrötta eller behöver läsa upp sina betyg, berättar Tanja Spormann-Karlsson, lärare i metall.

Tanja Spormann-Karlsson presenterar oss också för Natalia Mile från Rumänien som började NYAlinjen för ett år sedan, och nu har lärt sig svenska. Året på Folkis har gjort det möjligt för henne att söka till flera utbildningar vid Ålands yrkesgymnasium till hösten. Allra helst vill hon börja studera till närvårdare.

Låter det intressant? I så fall ska du ta chansen och söka till Folkis!

- Här finns allt som själen behöver. Så om du är minsta sugen – sök! hälsar de studerande vid Ålands Folkhögskola.
 

Ålands Folkhögskola

Folkhögskolevägen 41, Finström.
www.folkis.ax

Studera vid Ålands Folkhögskola 2021/2022: NYAlinjen, Hantverk, Hållbar naturturism, Naturfoto och Grundvux.
Läs mer om utbildningarna och anmälan på Folkis.ax

Tre kvinnor står med sina cyklar med vattnet i bakgrunden på Åland.
Aktiviteter

Cykla till vandring på Nåtö och Järsö

Söder om Mariehamn går vägen över ett pärlband av öar. Den uppskattas av cyklister som får uppleva skärgårdsnaturen på nära håll. Man kan också kombinera cykelturen med en vandring i en vacker löväng.

Garner i mängder i butiken Therese Broderi i Mariehamn.
Shopping

Garner, lädervaror och antika saker

Allt fler har stickat allt mer under pandemin. Om man vill köpa garn i Mariehamn går man till Therese Broderi o Garn. En mer välfylld...

Barn klättrar på äventyrsbanan Flow Park i Vårdö.
Barnens Åland

Äventyr, vandring och mat på Vårdö

På Vårdö finns aktiviteter för olika smaker. Äventyrsbanan Flow Park passar dem som gillar utmaningar uppe i luften, vandringsleden på Lövö dem som helst håller sig på marknivå.

Johanna Delfs bakom butiksdisken vid badhotellet Carlsro.
Mat från Åland

Badhotell Carlsro – ett utmärkt mål för utfärden

Insup en atmosfär av 1900-talet och en skön blandning av åländskt och danskt. Åk till Carlsro Badhotell – det nya landmärket i Degerby...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy