Må bra

Lärorika månader och en chans att byta riktning i livet!

Arlene Pipping, Therese Hjälmarstrand, Lilian Abrahamsson och Philippa Dunderfelt.

Ålands Folkhögskola avslutar traditionsenligt året med utomhusutställningen Art Park. Hela gården bubblar av sommarlovsyra efter ett givande läsår som nu närmar sig sitt slut. Aland.com har träffat några av skolans studerande.

Lena Johansson har snart gått klart sitt första år på hantverkslinjen.
- Alla borde få går här! Det här är en så fin skola, en riktig pärla. Det är otroligt att den finns på Åland med så bra lärare och verkstäder och så fin omgivning. Hantverk är underbart och för mig har utbildningen varit en nystart.

Therese Hjälmarstrand (andra från vänster i bilden), som också studerar vid hantverkslinjen, berättar att hon till och med flyttat till Åland för att få gå utbildningen.
- Jag följde min dröm, säger hon och tillägger; det bästa betyget är egentligen att alla i vår klass har valt att fortsätta i höst med ett frivilligt påbyggnadsår.

Inriktningar för alla

Ålands Folkhögskola – eller Folkis som de flesta säger – erbjuder många upplevelser och stor variation. Det är stor bredd bland både utbildningar och åldersgrupper. Här möts studerande i olika åldrar och på olika platser i livet, från unga som precis slutat grundskolan till 60+.

Till skolans utbildningar hör förutom hantverkslinjen även NYAlinjen, MåBra!, Naturfoto samt nystartade linjen Grundvux där man under två år har möjlighet att läsa in de ämnen man behöver för att få ett avgångsbetyg från grundskolan. I höst anordnas även heltidskursen Hållbar naturturism som vänder sig till turismföretagare och andra naturintresserade personer.

- Må Bra-linjen handlar om att vandra, paddla och vara kreativa – ja allt som man mår bra av medan NYAlinjen passar för 15-20-åringar som inte vet vad de vill göra, är skoltrötta eller behöver läsa upp sina betyg, berättar Tanja Spormann-Karlsson, lärare i metall.

Tanja Spormann-Karlsson presenterar oss också för Natalia Mile från Rumänien som började NYAlinjen för ett år sedan, och nu har lärt sig svenska. Året på Folkis har gjort det möjligt för henne att söka till flera utbildningar vid Ålands yrkesgymnasium till hösten. Allra helst vill hon börja studera till närvårdare.

Låter det intressant? I så fall ska du ta chansen och söka till Folkis!

- Här finns allt som själen behöver. Så om du är minsta sugen – sök! hälsar de studerande vid Ålands Folkhögskola.
 

Ålands Folkhögskola

Folkhögskolevägen 41, Finström.
www.folkis.ax

Studera vid Ålands Folkhögskola 2021/2022: NYAlinjen, Hantverk, Hållbar naturturism, Naturfoto och Grundvux.
Läs mer om utbildningarna och anmälan på Folkis.ax

Äppelblommor på en kvis med grönska i bakgrunden.
Sevärt

Åland grönskar under vårens mest upplevelserika helg

Upptäck den åländska landsbygden i blomstrande vårskrud under Åland Grönskar den 28-29 maj. På programmet står allt från ådvandring och...

Massor med plastleksaker och leksaksbilar på ett torgbord.
Barnens Åland

Barnloppis med unga entreprenörer

Återbruk med ny vinkel blir det på torget i Mariehamn lördagen den 13 augusti när City Mariehamn bjuder in till barnens egen loppmarknad...

Paddling i solnedgången på Åland.
Aktiviteter

Paddling i alla väderstreck

Åland har fina förutsättningar för paddling. Inte bara sommartid, även våren och hösten är suveräna. Här finns öar i parti och minut. Stora...

Åda ruvar under skydd byggt av föreningen Ådans Vänner.
Aktiviteter

Följ med på ådsafari till Båtskären i Ålands skärgård

Varje vår och försommar erbjuder projektet Ådans Vänner guidade turer till sin ådkoloni på Båtskären söder om Mariehamn. Under ett ådsafari...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy