Sevärt

Kulturarv och hantverkstraditioner

Två kvinnor tar en selfie vid vattnet i Sjökvarteret i Mariehamn.

På Åland finns många aktiva föreningar och engagerade volontärer som ivrigt arbetar för att bevara tidigare generationers kunskap om traditionellt hantverksarbete.

Sjökvarteret är en levande samlingsplats för traditionellt hantverk – från båtbyggare, segelmakare och riggare till byggnadsvård och traditionella reparbeten. Bland bodarna och längs med bryggorna strövar du gärna omkring. Ofta känner du doften av tjära och om du har tur får du vara åskådare till någon av de ständigt pågående aktiviteterna. Från hammarslag i smedjan till renovering av gamla motorer eller bygget av galeasen Emelia. Planerad sjösättning är 2024 i samband med Tall Ships Race i Mariehamn.

Värt ett besök är också museet med utställningar om skepps- och båtbyggeri från förr och nu samt en utställning om storbåtar.

Segel, ångmaskiner och hantverk

Vid Ålands sjöfartsmuseum utför Pommerns segelsömmare och gastar volontärarbete för museifartyget Pommern. Genom sitt arbete medverkar de också till att bevara Ålands maritima kulturarv och kunskapen om hur man sköter om ett segelfartyg. Vid sjöfartsmuseet finns även Tvärstyckarna, museets kunniga och passionerade volontärer som två gånger i veckan under högsäsong demonstrerar tändkulemotorn ombord på Pommern och trippelexpansionsångmaskinen inne i museet.

Besök även friluftmuseet Jan Karlsgårdens hantverksdagar. Varje onsdag i juli visar inbjudna hantverkare traditionellt hantverk kl. 11–15.

Äppelträd med röda äppel vid Grannas äppelodlingar på Åland.
Mat från Åland

Från vårsådd till höstskörd

Åland har ett gynnsamt klimat för spirande kreatörer och växande producenter. För det är inte bara i myllan det gror. Lika rikt som äpplen, lök och potatis frodas nya tankar och idéer.

Gult vetefält med skog, moln, blå himmel och ett rött hus i bakgrunden.
Mat från Åland

Axgan? Vad är det?

Axgan är ett helhetsbegrepp som beskriver en person som lever, äter och konsumerar åländska produkter och råvaror på Åland.

Skördefesten på Åland vid Bolstaholms gård.
Barnens Åland

Dags för skördefest på Åland – som vi har längtat!

Ät lokalt, drick lokalt och handla lokalt! Under Skördefesten på Åland den 22-24 september står åländska råvaror och produkter i fokus – och...

Provsmakning av vin och bubbel med smaktallrik i Vinsmedjan.
Mat från Åland

Smakrika upplevelser i Vinsmedjan

Fint värdskap och stor kunskap om mat och goda drycker hittar du hos Vinsmedjan i Kvarnbo, som delar gård med Kvarnbo Pensionat och Galleri...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy