Kastelholms slott i mars betyder viktiga samtal om fred

Soljus in genom ett fönster vid Kastelholms slott på Åland.

Välkommen till Kastelholmssamtalen 2023 den 30 mars med temat ”Fred, krig och pengar, pengar, pengar” där Ålands fredsinstitut fortsätter att främja fred och förebygga våld genom kunskap och dialog.

Årets slottspanel består av  Neta C. Crawford, professor i internationella relationer vid Oxford universitet, Nan Tian, forskare vid SIPRI och Peter Wiklöf, verkställande direktör vid Ålandsbanken. 

- Det ska verkligen bli intressant att höra olika perspektiv på årets tema! Effekterna av krig påverkar ju olika grupper och aktörer inom olika länder på så olika sätt. Och minoriteter drabbas ofta hårt, säger Liz Lindvall vid Ålands fredsinstitut.

- En dialog kring hur vi kan tänka kring ekonomi för en framtid med hållbar fred är mycket spännande, jag ser fram emot att få ta del av olika personers tankar i temat!

Fredliga lösningar

Kastelholmssamtalen är återkommande samtal om fred som arrangeras under beskydd av Finlands tidigare president Tarja Halonen. Samtalen hålls alltid i anslutning till Ålands demilitariseringsdag, som är den 30 mars. 

Liz Lindvall berättar att tanken med Kastelholmssamtalen är att lyfta fredsperspektivet genom att identifiera och diskutera lösningar och möjligheter till fredlig samexistens mellan människor, länder och regioner.

- Det har alltid varit viktigt att skapa utrymme för debatt om säkerhet, trygghet och konflikthantering. Nu om någonsin är det många som inser vikten av att fortsätta att arbeta för fredliga lösningar genom diplomati och dialog. 

Samtal i poddformat

En nyhet för i år är att samtalet på Kastelholms slott hålls på engelska. För det efterföljande rundabordssamtalet flyttar man till Alandica i Mariehamn, och det samtalet hålls på svenska. När du anmäler dig väljer du om du vill delta i båda samtal eller bara i det ena. Men skynda dig för platserna börjar ta slut!

Som uppladdning inför Kastelholmssamtalen 2023 kan du även lyssna på fredsinstitutets poddcasts med Edvard Johansson, professor i nationalekonomi vid Åbo akademi, Julia Lindholm, specialsakkunnig för Ålandsärenden vid Finlands EU-representation samt kulturjournalisten Fredrik Sonck. De medverkar också årets rundabordsamtal.

Skärmbild från digitala utställningen ”Små föremål – stora berättelser” vid Ålands sjöfartsmuseum.
Museer på Åland

Ålands sjöfartsmuseum lockar med digitala pärlor

Utställningen ”Små föremål – stora berättelser” kan du besöka när du vill, oavsett var du befinner dig. Utställningen är nämligen en digital...

Illustration med Fristad som är temat för Mariehamns litteraturdagar 2023.
Evenemang

Mariehamns litteraturdagar 2023 – en fristad för litteraturälskare!

Äntligen är det dags för Mariehamns Litteraturdagar 2023! Njut av intressanta samtal och författarmöten den 23-26 mars i stadsbiblioteket...

Marie Backman-Thors och tre andra kvinnor visar färgglada kläder i stora storlekar från klädmärke Dress like Marie.
Samarbete Shopping

Marie startade klädbutiken hon själv saknade

Marie Backman-Thors har alltid älskat att klä sig i både färg och mönster och gillar kläder så mycket att hon till och med skapat ett eget klädmärke, Dress like Marie.

Sportfiskeguiden håller upp 7 kilos gädda efter isfiske på isen.
Fiske på Åland

Det är lätt att uppskatta isfiske 

Vinter med kyla och starka isar öppnar upp för efterlängtat isfiske, där du borrar eller hugger upp ett hål i isen för att fiska. En rolig...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy