Mat från Åland

Julbordet på Silverskär är en oförglömlig upplevelse

Julbordet står dukat på Silverskär.

På Silverskär får du njuta av närheten till havet, tända brasor och julens alla dofter, smaker och dekorationer. Stämningen är nästan lite magisk, som om du stigit in i en gammaldags julsaga där endast tomten är vaken.

Intrycken börjar redan ombord på båten som tar dig ut till ön i Saltviks skärgård. Väl framme väntar först glögg och pepparkakor bland stearinljusen i gamla gården Mellangårds innan du strosar vidare mot Norrgårds och alla läckerheterna på det dukade julbordet.

Från jord till bord

Utmärkande för Silverskärs julbord är att det är så lokalproducerat det bara är möjligt. Det vill säga, här hittar du mat, dryck och andra råvaror från Åland. Helst ekologiska, och så närodlade och närproducerade det bara går. 

Silverskärs kökschef Gustav Eriksson berättar att köket förbereder och samlar under hela året för att duka upp ett julbord med lokala råvaror. 

- Laxen fiskar vi till exempel när den passerar Åland mellan maj och midsommar. Sen står vi och filera i flera dagar och sparar i frysen fram till jul. 

Frukt och grönsaker köps in på hösten från Odlaringens stora ekologiska sortiment och för att servera kött, chark och julskinka på julbordet köper Silverskär in hela djur som man sedan tar tillvara i sin helhet, precis som förr i tiden. Av öns egna krikon, små plommon, blir det hemkokt marmelad till dessertbordet.

- Det gäller att köpa och ta tillvara när råvarorna finns och spara dem tills de behövs!

Unika julbordsrätter

Gustav Erikssons egna favoriter på julbordet är laxrätterna och den confiterade skarven.
- Skarven har en klassisk sjöfågelsmak, det är otroligt gott! Vi brukar confitera låren och rosasteka bröstbitarna, det är samma tillagningsmetoder som med anka.

Stämningsfullt på Silverskär efter julbordet.
Stämningsfullt både ute och inne på Silverskär i juletid.

Sill är annars en klassiker, men i år har Silverskär bara två sorter. 
- I stället lägger vi in tio sorters strömming eftersom den går att få lokalt. Smakerna är samma som sillens, men vi väljer att servera strömmingsfiléer i stället för sillbitar.

Testa också åländsk sikrom och rätterna med sälkött. Skölj sen ner det goda med åländsk öl från Stallhagen och Open Water Brewery.

Till sist väntar dessertbordet där du bland annat hittar havtorn och godsaker som är baserade på sommarens bär.

En julbordsweekend

Om du inte vill åka hem efter maten kan du kombinera julbordsupplevelsen med en övernattning. Då får du avsluta julbordskvällen med magisk midnattsbastu under stjärnorna, och sen sova gott i sköna sängar innan morgonens goda skärgårdsfrukost.

Weekenderbjudandet gäller för gäster som bokar julbord antingen fredag-lördag eller lördag-söndag. 

Boka julbord på Silverskär

Julbordet serveras fredagen den 17 november till onsdagen den 6 december. 

Vanligtvis två dukningar, en dagsdukning ca kl. 12 och en kvällsdukning kl. 17 med flexibla avgångstider för båttransporten. 

Pris: 55€ för vuxna och 25€ för barn under 12 år, barn under 4 år är gratis. Tillägg för båttransporten, 15€/person t/r.

Boka julbordet på tel. +358 18 525 565 eller info@silverskar.ax

Är ni ett större sällskap? Kontakta Silverskär för mer information!

Läs mer om julbordet på silverskar.ax

Sportfiske i solnedgången på Åland
Aktiviteter

Räkna med napp på Fiske-Åland!

Fiske-Åland har öppet dygnet runt, året runt. Fångstmetoderna kan variera, fisken likaså. Ibland är det högsäsong för öring, ibland för lax...

Vinprovning av rödvin tillsammans med vänner.
Mat från Åland

Ett sätt att umgås kring vin tillsammans med likasinnade

Gillar du vin så mycket att du gärna träffar andra för att provsmaka och prata om just vin? Då är Vinföreningen Munskänkarna på Åland en...

Potatis och lök i korgar på Åland.
Mat från Åland

Tänk axgant – närodlat och härproducerat!

Många små producenter och en stor bredd! Lokalproducerat på Åland betyder allt från frukt och grönt till havtorn och honung. I skördetider...

Gult vetefält med skog, moln, blå himmel och ett rött hus i bakgrunden.
Mat från Åland

Axgan? Vad är det?

Axgan är ett helhetsbegrepp som beskriver en person som lever, äter och konsumerar åländska produkter och råvaror på Åland.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy