Ålänningar i världen

Jag älskar New York, men återvänder alltid till Åland!

Pia Mattsson står på gata i New York.

Åländska Pia Mattsson jobbar som advokat på Manhattan, men tillbringar gärna somrarna på Åland där hon gärna hjälper till vid familjeföretaget Grannas med bistro och äppelodlingar.

Egentligen har Pia Mattsson tre platser hon räknar som hemma; Stockholm, New York och Åland.

- Jag växte upp på Åland och studerade juridik på universitet i Sverige efter gymnasiet, både i Linköping och i Stockholm. Sen jobbade jag två år på advokatbyrå i Stockholm, men kände att jag inte riktigt var redo att slå mig till ro.

I stället bestämde Pia sig för att studera vidare i USA på Columbia University i New York.
- Det kändes som ett naturligt val. Jag gillar att resa och har många släktingar här eftersom två av Grannas-syskonen flyttade hit på 1950-talet.

Gillar utmaningen

Efter studierna fick Pia jobb på en amerikansk advokatbyrå på Manhattan, där hon också lever och bor.
- Innan pandemin hade jag 30 minuter pendling till jobbet vid Times Square, men sen mars 2020 jobbar jag hemifrån, vilket är både bra och dåligt. Jag slipper pendla, men jag har också kollegor som jag ännu inte träffat fast vi har jobbat tillsammans i ett och ett halvt år. Vi har ändå lärt känna varandra, men det hade varit lättare om vi inte bara träffats via Zoom.

Jämfört med Norden är arbetsmiljön också hårdare och mer individualistisk, mängden arbetstimmar är också större.
- Det är mer familjärt i Sverige och mer press och armbågar här. Samtidigt lär jag mig massor och utvecklas mycket, därför känner jag att det också är värt att jobba väldigt mycket nu under de första åren i karriären.

Full fart

Trots arbetsmängden och det höga tempot trivs Pia i New York. 
- Det är perfekt att bo här när man är yngre och inte har familj. Du får många erfarenheter och träffar massor med intressanta människor från hela världen. Normalt är det full fart och ett socialt liv. Det är också givande att jobba i en annan kultur, du utvecklas mycket som person och får ett helt annat perspektiv.

Just nu har hon inga planer på att flytta tillbaka till Åland eller Norden, men det är ett beslut som kan ändra snabbt. Som det ofta gör i Pias värld.
- Jag älskar Åland, men är inte redo att bo där än. Om jag flyttar tillbaka är jag osäker på om jag skulle fortsätta jobba med det jag gör i dag, kanske det blir något inom familjeföretaget istället. Samtidigt har remote-kulturen öppnat nya dörrar. Stockholm är annars ett mellanting, kanske är det där jag landar?

Sköna kontraster

Däremot är Åland alltid en viktig del av livet.
- Det är min frizon, här kan jag zooma ut och göra ingenting! Jag saknar alltid familjen och vännerna och att det är så nära till allt, det är en lyx. Du kan ta bilen överallt, och allt finns här. Vatten, hav, skärgård – och tennis! I New York är det jättedyrt att spela.

Behovet av Åland finns alltid kvar.
- Jag kommer alltid tillbaka! Det är också roligt att när vi ålänningar möts ute i världen hälsar vi alltid på varandra!

Ett färgglatt täcke av lönnlöv på marken.
Barnens Åland

Vad händer på höstlovet?

Nu är det dags för höstlov på Åland! Förutom att vara ledig och njuta av hösten är det roligt med olika aktiviteter. Här hittar du tips på saker att göra under höstlovet på hemmaplan!

Kvinna tittar på tavlor i konstutställningen "Havets humör".
Museer på Åland

Förhöj museiupplevelsen med en specialguidning

Ett besök vid något av Ålands fina museer är alltid uppskattat – men visste du att museerna regelbundet arrangerar specialguidningar av sina...

 Timrade bodar på ön Klobben vid Silverskär Islands en stjärnklar och stilla natt.
Möten

Åland – en fridfull plats för effektiva möten

Åland är den fridfulla mötesplatsen. Ingen hets och inget jäkt. Inga långa transporter. Inga bilköer. Men mycket att göra på fritiden. Det...

Dukat bord med hemvete, Ålandspannkaka, smör, ost och annan mat från Åland
Mat från Åland

Smaka på Åland

Fina matminnen är en del av reseupplevelsen. På Åland är smakupplevelserna många – och goda! Här hittar du några tips på mat som smakar...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy