Museer på Åland

Intressanta möten på konstens Åland

Nayab Ikram är en av sex kvinnliga konstnärer  som deltar i utställningen IN YOUR FACE.

Konsten är i allra högsta grad levande på Åland med många aktiva konstnärer och flera fina konstmuseer och gallerier.

Ålands konstmuseum öppnade 1963 och har i dag över 1.300 verk med åländsk anknytning i samlingarna. Museet varvar specialutställningar med att lyfta den åländska konsten ur ett brett perspektiv.

I sommarens utställning IN YOUR FACE, visar sex kvinnliga konstnärer med åländsk anknytning konst med allvar, humor, starka budskap och intressant bildspråk. Karl-Henrik Edlund inleder sedan hösten med fotoutställningen Eden innan silversmed Ru Runeberg och bildkonstnär Elisa Matkiainen tar över i november. Sevärd är också Kennet Bambergs foto- och videobaserade utställning om män som blivit utsatta för våld i nära relationer under februari och mars.

Friluftsmåleri

Mer konst på Åland hittar du vid Önningebymuseet i Jomala, som fokuserar på den koloni med nordiska målare som vistades i byn kring sekelskiftet 1900. Till september visas en specialutställning om den finlandssvenska konstnären Helmi Sjöstrand samt den jurybedömda utställningen ”Frihet”.

Konstrundan

Varje år välkomnar konstnärerna besökare till sina ateljéer under Konstrundan, som lockar med intressanta möten och diskussioner. Många konstnärer tar även emot besökare enligt överenskommelse.

Studerande vid Ålands Folkhögskola har byggt upp årets Art Park under temat ”Åland 100 - hundra år av egensinne”. Verken finns utomhus fram till hösten.

Foto: Nayab Ikram är en av sex kvinnliga konstnärer som deltar i utställningen IN YOUR FACE.

Ryggen av en kvinna som lyfter en regnbågsflagga mot himlen.
Evenemang

Äntligen dags för Åland Pride!

Årets efterlängtade och viktiga pridevecka äger rum den 22-28 augusti och bjuder på ett varierat program från måndag till lördag. Välkommen...

Par med shoppingkassar promenerar bort längs gågatan i Mariehamn.
Shopping

I Mariehamn finns allt du behöver samlat inom några kvarter

Restauranger, caféer, butiker, trivsamt vimmel och härlig shopping. Här finns något för alla, oavsett behov. Dessutom har du tillgång till...

Flygvy över Baltic Arena för friidrott i Mariehamn.
Sportig ö

Friidrott på Baltic Arena

Nyast bland idrottsanläggningarna är Baltic Friidrottsarena i södra Mariehamn, som firar sin första säsong med att vara värd för SFI...

Våtmarken vid Nabben med bänkar och infoskyltar.
Sevärt

Besök en lärorik våtmark!

En ny våtmark har anlagts nära badstranden Nabben i Mariehamn. Här finns gångstigar och informationsskyltar som berättar mer om...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy