Är du fascinerad av hur tidigare generationer levde i de högre stånden med fina gårdar, vackra kläder, lyx och civiliserat umgänge? Då ska du besöka Ålands kulturhistoriska museum och ta del av vårens föreläsningsserie om herrgårdsliv.
- Det är till de högre stånden fantasin ofta bär oss när vi tänker på det förflutna, även om vi innerst inne förstår att de flesta människorna har levt tuffa, arbetsfyllda liv – både på herrgårdarna och utanför – och inte en version av Jane Austens romaner, säger museiguide Hanna Leppälä.
Under tre lördagar i vår den 15, 22 och 29 april klockan 14 har du möjlighet att lära dig mer om herrgårdslivet på Åland. Föreläsningarna ingår i inträdet till museet.
Intressanta tider
Hanna Leppälä berättar att initiativet till föreläsningsserien och att uppmärksamma de åländska herrgårdarna kommer från museets forskare Conny Andersson.
- Det finns så mycket intressant som gårdarna har upplevt under århundradens lopp medan förutsättningarna för odling, ideal och hela samhället kring dem har utvecklats på olika sätt.
Hur uppstod egentligen gårdarna? Levde man verkligen ståndsmässigt, eller fanns det bara knapadel på Åland? Hur påverkade maktkampen mellan kungen och adeln de åländska gårdarna? Och vad hände sen?
Kastelholm, Bolstaholm och Bastö
Det är inte möjligt att fördjupa sig i samtliga herrgårdar på Åland. I stället försöker Kulturhistoriska ge en så mångsidig bild som möjligt utgående från tre utvalda gårdar och deras historia, ända fram till nutid.
- Vi valde självklart Kastelholm, en prestigefull kungsgård i tiderna med rätt att utnyttja böndernas dagsverk som arbetskraft, men som inte har någon verksamhet längre. Sen valde vi de gamla säterierna Bolstaholm och Bastö, som lever vidare än i dag.
Många är bekanta med Bolstaholm sen tidigare, mycket tack vare de vårliga kosläppen och gårdens popularitet som besöksmål under höstevenemanget Skördefesten på Åland.
- Alla känner däremot inte till de figurer som har levt på gården under dess glansperiod. Ännu mindre är skrivet om släkterna som hade gården under 1800-talet.
Bastö är i sin tur en gård med anor från den tidiga medeltiden, som samtidigt har fungerat som hem till en riktig adelsman ända fram till 2020-talet.
- Vi har verkligen mångsidiga öden att lyfta fram! I en av föreläsningarna berättar vår bebyggelseantikvarie Jonas Karlsson om gårdarnas historia från en mer praktisk synvinkel, det har många byggnadsvårdsintresserade säkert ett intresse för.
Även en utställning
Personligen ser Hanna fram emot att få leda åhörarna till frälsevardagen under de tidigare århundradena på den första föreläsningen den 15 april.
- Det ska också bli intresserad av att höra vad Conny har fått fram från mindre kända källor angående 1800-talet under föreläsningen den 22 april – och allt Jonas kan berätta baserat på gårdarnas byggnader under olika tider den 29 april. Så vi tänker nog duka upp med både romantisk lyx och realism!
Som komplement till föreläsningsserien har Kulturhistoriskas antikvarie Cia Haldin tagit fram en pop-up-utställning ur museets samlingar med föremål från de åländska herrgårdarna. Utställningen visas i Filmsalen från och med den första föreläsningen fram till söndagen efter den sista.