Odling och trädgård

Hållbar stugodling från jord till bord

Soile Wartiainen, ekologisk rådgivare och ekoodlare, sitter bland sina odlingar.

Det är enkelt att odla hållbart i stugmiljö. Det gynnar både en själv och naturen, och kan innefatta allt från att återanvända gamla kakpaket som odlingskrukor till att ta hjälp av tång från havet. Soile Wartiainen, ekologisk rådgivare och ekoodlare, ger sina bästa tips till tidningen Åland Just Nu.

Att odla ekologiskt betyder att inte använda kemikalier, utan att i stället ta största möjliga hänsyn till naturen och dess förutsättningar, säger Soile Wartiainen.

- Man kan till exempel ta frön eller sticklingar själv från plantor för att dessutom hålla nere odlingskostnaderna.

Ett annat effektivt sätt att odla miljösmart är att återanvända krukor. Man kan också göra egna odlingslösningar – ett gammalt kakpaket kan bli små krukor att odla kryddor i, och krukan som kommer med kruksallad kan användas igen med ny jord och ett fat under. Det viktigaste är att matförpackningarna får sig ett dräneringshål undertill.

- Hållbar odling är verkligen ett brett fält, och det går att odla mycket i kruka eller balkonglåda på landet som är användbart i vardagen om man inte har en odlingslott. Rosmarin, mynta, lagerblad och andra kryddor och örter är bara några exempel.

Använd markens löv

Fröodling kräver längre växttid, och då kan det passa att så grödorna lagom till att man inleder stugsäsongen i februari eller mars. Om man vill fortsätta återanvända även när man ska plantera är ett roligt alternativ att ta den gröna toppen av en rotfrukt, till exempel av en morot.

- Den kan man plantera i mars eller april för att snabbt och effektivt få lite grönt i stugmiljön, säger Soile Wartiainen.

Om man har tillgång till ett land eller en odlingslott är det lönt att ta hjälp av omkringliggande löv. På hösten kan man kratta dem över trädgårdslandet och arbeta ner dem lite i jorden för att sedan kratta bort dem eller böka ner dem ännu lite till på våren. Det ger maskarna att äta i stället för att man bränner löven i en brasa.

- Att använda sin kompost i odlingen ger också jorden bra näringsämnen, men det går förstås även bra att köpa eller ta emot olika sorters naturgödsel. Naturgödsel ska alltid vara välbrunnen/välkomposterad och grundligt blandas ner i jorden. Hönsgödsel ska man använda med försiktighet eftersom den är mycket näringsrik.

En annan möjlighet är att täcka landet med gräsklipp mellan raderna.
- Det ger dig en täckodling som håller fukten bra, säger Soile Wartiainen.

Tång är jordförbättrande

För den som har stuga i närheten av havet är det lönt att hålla utkik efter tång. Det är nämligen en vattenväxt som är jordförbättrande. Man kan också använda tången som marktäckning runt till exempel bärbuskar.

- Många odlar potatis i tång, och det är ett fantastiskt och fördelaktigt material att använda i sin odling om man har tillgång till det. Tången har tyvärr varit borta ur våra hav länge på grund av föroreningar, men den verkar sakta men säkert börja komma tillbaka, säger Soile Wartiainen.

Hon ser det också som möjligt att använda alger i sin hållbara odling – men med försiktighet. På den egna stugan har man komposterat alger som blivit uppkrattade från stranden.
- Det har blivit riktigt fin jord av dem.

Hon menar att det inte alls är svårt att idka hållbar odling i stugmiljö. Tvärtom är det lättare ju mindre formatet är.
- Man kommer långt med att använda bondförnuftet!

Rekommenderar växtföljd

Om man har flera odlingslotter vid stugan rekommenderar Soile Wartiainen att man odlar med växtföljd. Det innebär att man inte odlar samma gröda på samma jordplätt varje år. Att odla med växtföljd ger näring till jorden samt motverkar skadedjur och sjukdomar.

- När man odlar med växtföljd kan man också plantera baljväxter i landen för att binda kväve från luften. Det behöver inte vara så klurigt att vara medveten i sin odling. I stället för att slänga jorden från växter som har dött kan man smula ner den i stugträdgården, rabatten eller bärbusken.

Dessutom kan den som är intresserad av klimatsmart matkonsumtion plocka vildväxter till maten under våren. Till exempel nässlor, hundfloka, kirskål, tusensköna och gräslök är alla växter som man med största sannolikhet kan hitta vid stugan, menar Soile Wartiainen. Hon är övertygad om att många ålänningar börjar hitta till den hållbara odlingen även vid stugorna.

- Många väljer bort kemikalier i sin närmiljö och medvetenheten ökar. Hållbarhet inom alla områden är verkligen på allas läppar i dag.

Artikeln publiceras i samarbete med Åland Just Nu
Text: Norah Lång
Foto: Hülya Tokur-Ehres
Ålandstidningen

Soiles hållbara odlingstips i stugmiljö

1. Återanvändning. Allt från yoghurtburkar till mjölktetror kan odlas i.
2. Använd naturgödsel och ekologisk plantjord.
3. Odla med växtföljd om du har flera odlingslotter.

Tips! För att få lite grönt hemma på fönsterbrädet kan man skära ‘nacken’ av morötter, rödbetor, palsternackor eller andra rotfrukter och ställa dem på ett fat med vatten. Då växer det snart ut små blad som man kan äta i en sallad eller använda i matlagningen.

Flygfoto över växthuscaféet Humlan.
Mat från Åland

Goda smaker och fina upplevelser på Syskonhem i Norrby

Till släktgården Syskonhem i Norrby i Lemland välkomnar Malin och Matz Olsson alla som uppskattar god mat i lantlig miljö. På dagtid i...

trälåda öl
Mat från Åland

Närproducerat och alkoholfritt sommarens trender

Efter en vår där restauranger fått fokusera på take-away är sommaren är här och de åländska krogarna får öppna upp igen. Åland Just Nu ringde upp några åländska krogprofiler för att fråga vad sommarens trender kan tänkas bli.

Dejt
Hemester på Åland

Tre tips för den perfekta dejten

Pasta hemma vid köksbordet kan vara trevligt men på Sommaråland finns många romantiska platser att upptäcka. Här är tre exempel på hur man kan lyxa till det för en speciell dag eller helt vanlig måndag.

Linda Karlsson, Inger Nygård och Annika Åkerfelt i butiken Viktor Crafts & Design.
Shopping

Viktor, ett hantverkshus att upptäcka. Många gånger.

Viktor med café, konsthantverk, design och återbruk i trivsam blandning är en skattkista fylld med upplevelser för alla sinnen. När du rör...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy