Sevärt

Gör en utflykt till Kökar

Kvinna står inne i Källskärs kannan på Kökar.

Kökar bjuder på vacker skärgårdsnatur och intressant historia. Det går bra att göra en dagsutflykt från huvudön och lika bra att stanna en natt eller två.

Se mer av Åland! Åk till Kökar, en kommun i Ålands sydöstra hörn. Färjan från huvud­­ön går längs den Södra linjen från Långnäs, som ligger cirka 30  km från Mariehamn. Färjeresan en väg tar 2,5 timmar. Vid fint väder sitter man gärna ute på däck.

Färjan är gratis för personer medan ­bilen kostar. Boka plats för bilen på förhand!

Cykla och vandra

Väl på Kökar kan man cykla – cyklar finns att hyra bland annat på campingplatserna – eller ta sig runt med bil. Man kan njuta av både landskapet och sevärdheterna.  I klosterkällaren nära kyrkan visas fynd, som grävts fram efter ett franciskanerkloster, som anlades på 1400-talet. 

Sevärt är också Otterböte, en boplats för säljägare för 2.800 år sedan. Hit kan man följa en utprickad vandringsled på Kalen. Leden bjuder också på fin skärgårdsnatur och rester av ett ryskt kustbatteri.

Gör gärna en utfärd till ön Källskär. Här finns intressanta naturformationer och miljöer skapade av människan.

I Kökar hembygdsmuseum kan man se hur skärgårdsborna levde förr i tiden. En nyhet i år är fågelplattformen med information om olika fågelarter som man kan få syn på. Nytt är också konstutställning i en stensal.

Pia Mattsson står på gata i New York.
Ålänningar i världen

Jag älskar New York, men återvänder alltid till Åland!

Åländska Pia Mattsson jobbar som advokat på Manhattan, men tillbringar gärna somrarna på Åland där hon gärna hjälper till vid...

Kvinna tittar på tavlor i konstutställningen "Havets humör".
Museer på Åland

Förhöj museiupplevelsen med en specialguidning

Ett besök vid något av Ålands fina museer är alltid uppskattat – men visste du att museerna regelbundet arrangerar specialguidningar av sina...

 Timrade bodar på ön Klobben vid Silverskär Islands en stjärnklar och stilla natt.
Möten

Åland – en fridfull plats för effektiva möten

Åland är den fridfulla mötesplatsen. Ingen hets och inget jäkt. Inga långa transporter. Inga bilköer. Men mycket att göra på fritiden. Det...

Dukat bord med hemvete, Ålandspannkaka, smör, ost och annan mat från Åland
Mat från Åland

Smaka på Åland

Fina matminnen är en del av reseupplevelsen. På Åland är smakupplevelserna många – och goda! Här hittar du några tips på mat som smakar...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy