Sevärt

Gör en utflykt till Kökar

Kvinna står inne i Källskärs kannan på Kökar.

Kökar bjuder på vacker skärgårdsnatur och intressant historia. Det går bra att göra en dagsutflykt från huvudön och lika bra att stanna en natt eller två.

Se mer av Åland! Åk till Kökar, en kommun i Ålands sydöstra hörn. Färjan från huvud­­ön går längs den Södra linjen från Långnäs, som ligger cirka 30  km från Mariehamn. Färjeresan en väg tar 2,5 timmar. Vid fint väder sitter man gärna ute på däck.

Färjan är gratis för personer medan ­bilen kostar. Boka plats för bilen på förhand!

Cykla och vandra

Väl på Kökar kan man cykla – cyklar finns att hyra bland annat på campingplatserna – eller ta sig runt med bil. Man kan njuta av både landskapet och sevärdheterna.  I klosterkällaren nära kyrkan visas fynd, som grävts fram efter ett franciskanerkloster, som anlades på 1400-talet. 

Sevärt är också Otterböte, en boplats för säljägare för 2.800 år sedan. Hit kan man följa en utprickad vandringsled på Kalen. Leden bjuder också på fin skärgårdsnatur och rester av ett ryskt kustbatteri.

Gör gärna en utfärd till ön Källskär. Här finns intressanta naturformationer och miljöer skapade av människan.

I Kökar hembygdsmuseum kan man se hur skärgårdsborna levde förr i tiden. En nyhet i år är fågelplattformen med information om olika fågelarter som man kan få syn på. Nytt är också konstutställning i en stensal.

Tre kvinnor står med sina cyklar med vattnet i bakgrunden på Åland.
Aktiviteter

Cykla till vandring på Nåtö och Järsö

Söder om Mariehamn går vägen över ett pärlband av öar. Den uppskattas av cyklister som får uppleva skärgårdsnaturen på nära håll. Man kan också kombinera cykelturen med en vandring i en vacker löväng.

Garner i mängder i butiken Therese Broderi i Mariehamn.
Shopping

Garner, lädervaror och antika saker

Allt fler har stickat allt mer under pandemin. Om man vill köpa garn i Mariehamn går man till Therese Broderi o Garn. En mer välfylld...

Barn klättrar på äventyrsbanan Flow Park i Vårdö.
Barnens Åland

Äventyr, vandring och mat på Vårdö

På Vårdö finns aktiviteter för olika smaker. Äventyrsbanan Flow Park passar dem som gillar utmaningar uppe i luften, vandringsleden på Lövö dem som helst håller sig på marknivå.

Johanna Delfs bakom butiksdisken vid badhotellet Carlsro.
Mat från Åland

Badhotell Carlsro – ett utmärkt mål för utfärden

Insup en atmosfär av 1900-talet och en skön blandning av åländskt och danskt. Åk till Carlsro Badhotell – det nya landmärket i Degerby...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy