Sevärt

Gör en utflykt till Kökar

Kvinna står inne i Källskärs kannan på Kökar.

Kökar bjuder på vacker skärgårdsnatur och intressant historia. Det går bra att göra en dagsutflykt från huvudön och lika bra att stanna en natt eller två.

Se mer av Åland! Åk till Kökar, en kommun i Ålands sydöstra hörn. Färjan från huvud­­ön går längs den Södra linjen från Långnäs, som ligger cirka 30 kilometer från Mariehamn. Färjresan enkel väg tar 2,5 timmar. Vid fint väder sitter du gärna ute på däck.

Färjan är gratis för personer medan ­bilen kostar. Boka plats för bilen på förhand!

Intressant historia

Väl på Kökar kan du cykla eller paddla – cyklar och kajaker finns att hyra bland annat på campingplatserna – eller ta dig runt med bil och njuta av landskapet och sevärdheterna. 

Förutom vacker skärgårdsnatur bjuder Kökar en intressant historia. På medeltiden gick Kung Valdemars segelled via Kökar, som då var en viktig mellanhamn under seglatser till och från Reval, dagens Tallinn. Vid den tiden anlades även ett sjöfararkapell och ett franciskanerkloster på Hamnö. I dag kan du i stället besöka klosterkällaren nära kyrkan som visar fynd som grävts fram efter klostret.

Sevärt är också Otterböte, en boplats för säljägare för 2.800 år sedan. Hit kan du följa en utprickad vandringsled på Kalen. Leden bjuder även på fin skärgårdsnatur och rester av ett ryskt kustbatteri.

Fina utflykter

För dig som vill smaka på Kökar är Peders Aplagård ett tips. Gården förädlar sina äpplen till läskande alkoholfria drycker och andra produkter. Här finns även sommarcafé och gårdsbutik.

Gör gärna en utfärd till ön Källskär. Här finns intressanta naturformationer och miljöer skapade av människan.

I Kökar hembygdsmuseum kan man se hur skärgårdsborna levde förr i tiden. En nyhet i år är fågelplattformen med information om olika fågelarter som man kan få syn på. Nytt är också konstutställning i en stensal.

Ryggen av en kvinna som lyfter en regnbågsflagga mot himlen.
Evenemang

Äntligen dags för Åland Pride!

Årets efterlängtade och viktiga pridevecka äger rum den 22-28 augusti och bjuder på ett varierat program från måndag till lördag. Välkommen...

Par med shoppingkassar promenerar bort längs gågatan i Mariehamn.
Shopping

I Mariehamn finns allt du behöver samlat inom några kvarter

Restauranger, caféer, butiker, trivsamt vimmel och härlig shopping. Här finns något för alla, oavsett behov. Dessutom har du tillgång till...

Flygvy över Baltic Arena för friidrott i Mariehamn.
Sportig ö

Friidrott på Baltic Arena

Nyast bland idrottsanläggningarna är Baltic Friidrottsarena i södra Mariehamn, som firar sin första säsong med att vara värd för SFI...

Våtmarken vid Nabben med bänkar och infoskyltar.
Sevärt

Besök en lärorik våtmark!

En ny våtmark har anlagts nära badstranden Nabben i Mariehamn. Här finns gångstigar och informationsskyltar som berättar mer om...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy