Mat från Åland

Goda smaker och fina upplevelser på Syskonhem i Norrby

Flygfoto över växthuscaféet Humlan.

Till släktgården Syskonhem i Norrby i Lemland välkomnar Malin och Matz Olsson alla som uppskattar god mat i lantlig miljö. På dagtid i sommarcaféet Humlan och till kvällen i restaurangen Mormors Gröna Hus.

- Många blir glatt överraskade när de kommer hit efter att ha slingrat sig fram på vägarna och tycker att vi har ett litet paradis här, säger värdparet.

För väl framme väntar nämligen en lummigt inramad tomt med stora gräsytor och trivsam lantidyll. I och kring växthuset byggt av gamla fönster huserar Humlan medan den grönmålade trävillan rymmer Mormors Gröna Hus. Lugnet är slående.

- Här kan du verkligen koppla av, säger Matz. Och alla med barnasinnet kvar kan roa sig med lek och spel. Kocketplanen är alltid uppställd.

Uteservering på altanen vid restaurang Mormors Gröna Hus.
Restaurangen Mormors Gröna Hus har uteservering på altanen.

Nytt liv på släktgården

Paret Olsson flyttade från Stockholm till Åland redan 1996 efter många år som sommarålänningar. På gården har Matz nämligen sina rötter, hans mamma och mormor är födda här. I dag bor familjen i det röda boningshuset medan växthuset är café och det charmiga gröna huset har fått nytt liv som restaurang.

- Egentligen började allt med att vi snubblade över ett stort parti fina fönster och växthuset som vi byggde blev mycket större än vi tänkt. Vi konstaterade lite på skoj att här kunde rymmas ett café. Sagt och gjort, så var Humlan född.

Till en början var tanken att testa cafélivet under en sommar, men det var så roligt att värdparet nu är inne på sin sjätte sommar. 

Sommarcafé i växthuset med uteservering i trädgården.
Fina fikastunder väntar i växthuset eller i trädgården vid Humlans sommarcafé.

Lunch och fika

I Humlan Café kan du njuta av fika och lättare lunchrätter omgiven av pelargoner och tomatplantor alla dagar fram till den 9 augusti.
- Vi bakar allt fikabröd själva och erbjuder även lokal öl eller ett glas vin till maten om så önskas.

Om du har svårt att välja är den goda dumlekakan ett tips.
- Ja, den blev en snackis redan första sommaren och måste alltid finnas med bland våra bakverk.

Gammalt och nytt

På tomten finns även Mormors Gröna Hus, en restaurang på landet med öppet året runt. Restaurangen är inrymd i Matz mammas föräldrahem, där även hans mormor och mormorsmor har bott, därav namnet. Givetvis andas även atmosfären inomhus gamla tider och hemma hos mormor med spetsgardiner och blommiga tapeter.

Dukat bord i kammaren i restaurang Mormors Gröna Hus.
Bordet står dukat i kammaren i Mormors Gröna Hus.

- Vår filosofi är att gräva där vi står. Vi råkar ha en underbar plats på jorden och vill dela med oss av den med den historia den rymmer. Förfäderna finns med oss och deltar i middagarna där de sitter inramade på väggarna. De levde sina liv här i glädje och sorg.

Samma anda och tankesätt hittar du i maten som serveras.
- Vi tänker att vi inte behöver ”gå över ån efter vatten” när det finns fina råvaror att hämta runt om på Åland och försöker verkligen servera så åländskt det bara går, säger Matz. Mormors gamla recept kommer också till pass ibland.

Konceptet är också uppskattat bland restaurangens gäster.
- Många säger att de känner den stämning och lugn som finns i huset. Det gör oss jätteglada och värmer våra hjärtan, då känns det som om vi lyckats!

Malin och Matz Olsson.
Malin och Matz Olsson välkomnar dig till släktgården.

Besök Humlan och Mormors Gröna Hus

Sjögrensgatan, Lemland.
Telefon +358 457 3450323

HUMLAN CAFÉ
Öppet dagligen klockan 11-16 till och med 9 augusti.
www.humlan.ax

MORMORS GRÖNA HUS
Sommaröppet onsdag-söndag klockan 17-22 till och med 8 augusti.
www.mormors.ax

Pressbild av Cecilia Zilliacus, konstnärlig ledare vid Katrina kammarmusik.
Evenemang

En härlig vecka kammarmusik med Katrina

Musik från 20-talen och inblickar i olika århundraden får du uppleva när Kulturföreningen Katrina bjuder in till kammarmusikfestival den 11...

Pressbild av Glitterfittan, band från Sverige.
Evenemang

Solidaritet, miljö och människor under Emmausfestivalen

Under två sköna augustikvällar får du uppleva allt från tantkraftcafé till musik och väggmålning när årets Emmausfestival arrangeras den 13...

Leende och glad tjej står bakom cafédisken vid Kafé Kalesch.
Sevärt

Färg, form och fika vid post- och tullhuset

Konsthantverksutställningen Festival och nyöppnade Kafé Kalesch vid Eckerö post- och tullhus är en fin kombination för alla utflyktssugna...

Allt om Åland - banner för sommartävlingar på Aland.com.
Tävla med Aland.com

Kan du ditt Åland? Nu startar tävling nummer 6!

Hela sommaren från 1 juli till 19 augusti kan du delta i vår festliga sommartävling ALLT OM ÅLAND. Varje vecka presenterar vi en ny tävling där du kan vinna allt från flygbiljetter och restaurangbesök till choklad och äventyr.

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy