Aktiviteter

God mat och skärgård i trivsam kombination på M/S Sunnan II

M/S Sunnan II i solnedgången på väg in till Sjökvarteret i Mariehamn.

Även i sommar är du välkommen ombord på M/S Sunnan II för en lunch- eller middagskryssning i trivsam takt genom den åländska skärgården.

Sjökvarteret i Mariehamns östra hamn är hemmahamn för gamla ångfartyget M/S Sunnan II, som inte längre går på ånga utan är utrustad med motor av modernare slag. Ändå finns känslan av gamla tider kvar ombord på det välhållna fartyget, som byggdes 1906 och alltså fyller respektingivande 115 år i år. Hon är därmed nästan lika gammal som museifartyget Pommern från 1903, som ligger stilla i sin docka i Mariehamns västra hamn.

Telegrafen ombord på Sunnan II.
Den gamla telegrafen ombord på Sunnan II används än i dag.

- Telegrafen utanför styrhytten fungerar ännu även om den numera är mekanisk, säger Erik Kemmelmeier och visar hur det går att dra i reglaget. 
- Så när kaptenen lägger i fram eller back så ringer det en klocka i maskinen.

Familjeföretag

Erik Kemmelmeier äger företaget KEO Rederi Ab tillsammans med sin bror Ove Kemmelmeier och hans fru Katja Mustonen-Kemmelmeier. Ove och Katja står även för värdskapet vid Brobacka gästhem och café, ett annat populärt utflyktsmål i den åländska sommaren.

God mat och gott värdskap ombord på restaurangbåten Sunnan II.
God mat och gott värdskap i kajutan.

Inför starten av säsongen 2021 har ett intensivt renoveringsarbete och förbättringar av rutiner pågått ombord. Från totalrenovering av maskinen och uppfräschningar i byssan – köket ombord – till nypolerade mässingsdetaljer.
- Förra sommaren var lite av ett testår – nu vet vi hur vi vill ha det och hur vi vill jobba, säger Erik Kemmelmeier.

Hav och skärgård

Från 4 juni och hela sommaren kan du följa med M/S Sunnan II på lunch- och middagskryssningar i den åländska skärgården. Räkna med cirka tre-fyra timmar för en lunchkryssning eller middagstur, lite längre för en dagskryssning.
- Det är verkligen en trevlig utflykt. Våra gäster uppskattar att få komma ut på sjön och uppleva naturen – och njuta av god och bra mat!

Sunnan II kryssar i Ålands skärgård.
M/S Sunnan II kryssar fram i Ålands skärgård.

Veckans dagar har olika destinationer, och längden på turerna varierar. Du kan välja allt från rundtur i södra Mariehamn till längre kryssningar med paus i historiskt intressanta Kastelholm eller pittoreska skärgårdsbyn Degerby. 
- Det finns flera olika ruttalternativ, en sväng via Rödhamn är också en möjlighet. Men väder och vind avgör vilken rutt kaptenen väljer, det ska vara roligt att åka också, säger Erik och tillägger att man vid riktigt dåligt väder håller restaurangen öppen vid kajen istället.

Ombord kan 70 personer sitta till bords i olika salonger. Det finns även sittplatser på övre däck, där du också hittar baren.
- Fredagar och lördagar har vi musikunderhållning ombord med gästspelande musiker. Vi har högtalare runt hela båten, så du kan lyssna med var du än sitter.

Tubadurunderhållning på akterdäck ombord på restaurangbåt Sunnan II.
Trubadurunderhållning på akterdäck i sommarkvällen.

Flytande restaurang

All mat tillagas ombord, alltid av lokala råvaror när det är möjligt.
- Köttet från våra pannbiffar kommer till exempel från Mattas gård i Sund, säger Erik. Det är bara bröd och efterrätter som vi bakar iland och hämtar från Brobacka café.

Fjolårsfavoriten varmrökt åländsk havlax eller forell med potatis finns fortfarande kvar på lunchmenyn medan Sunnans Ångbåtsbiff är en nyhet på à la carte-menyn. Om Erik själv får välja efterrätt avslutar han gärna med en halloncheesecake, som också är vegansk.

Välkommen ombord i sommar!

Boka en kryssning med Sunnan II

Besök Sunnan.ax för bokning och mer information kryssningar och menyer.

Fartyget M/S Sunnan II
Sjökvarteret, Mariehamn.
Telefon: +358 457 3456030
E-post: info@sunnan.ax
www.sunnan.ax

Glada kvinnor handlar på sommarloppis utomhus.
Samarbete

Välkommen till sommarens maritima folkfest i Mariehamn!

Sjöfartsstaden hissar sina segel extra stolt under den glada sommarfesten Sail Åland. Välkommen till Mariehamn den 22-25 juli! - Det blir...

Stenar på röd granit.
Samarbete Må bra

Njut mer av Åland - hitta sköna behandlingar här!

Lugnet i vår åländska skärgårdsnatur är magisk. Ta hjälp av lokala experter för att hitta sköna och rofyllda upplevelser! Yogainstruktörer...

Tjej som paddlar i röd kajak på Åland.
Hemester på Åland

Upplev mer av Åland - hitta aktiviteter här!

Vår åländska skärgårdsnatur är magisk. Ta hjälp av lokala experter för att hitta det du vill göra! Fiskeguider visar dig de bästa...

Collage med pärmbilder för turistbroschyren Åland Guide 2021.
Fakta om Åland

Åland Guide - din bästa följeslagare

Åland Guide är din bästa följeslagare när du vill upptäcka Åland! I broschyren hittar du tips på aktiviteter, evenemang och sevärdheter över...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy