Museer på Åland

Glas och konsthantverk i Eckerö

Konsthantverk från utställningen "Livet på Kobben" vid Eckerö post- och tullhus på Åland sommaren 2023.

Sommarutställning med konsthantverk är tradition vid Eckerö post- och tullhus. Nytt för i år är att du har hela tre utställningar att upptäcka. 

I nyrenoverade utrymmen på nedre våningen visar post- och tullhuset dels en utställning om byggnadens historia, postvägen och tullväsendet, dels utställningen GLAS med glas tillverkat eller designat av ålänningar eller personer med åländsk anknytning. 

På övre våningen visar föreningen Ålands Slöjd & Konsthantverk i sin tur ”Livet på kobben”, en ren konsthantverksutställning med tolkningar av livet i ett litet ö-samhälle. 

Imponerande bredd

I ”Livet på kobben” medverkar 31 utvalda konsthantverkare som visar upp en stor bredd. I utställningen finns till och med ovanliga saker som sälskinn, knivsmide, stickade spjällsnören och en handvävd bärsjal. 

- Jag ser fram emot att få visa besökarna en stor konsthantverksutställning, säger Hanna Wiik-Rosenqvist vid Ålands Slöjd & Konsthantverk. 

- Jag som älskar allt hantverk njuter av att se många olika material och tekniker tillsammans, de tillför varandra värde när de ses tillsammans. Gemensamma utställningar är en viktig del av föreningens verksamhet och speglar även våra medlemmar, de jobbar med en stor diversitet av material och tekniker!

För Hanna Wiik-Rosenqvist är det också glädjande med många nya medverkande.
-  Vi har fem utställare som aldrig tidigare har deltagit i föreningens utställningar. Dessutom har vi några som inte varit med på många år, men börjat hantverka på nytt efter pensionen och deltar nu igen.

Många upplevelser

Utställningen är uppdelad i fyra rum med egna teman. Många har tolkat ”Livet på kobben” enligt årstiderna så här finns både sommar och vinter, men du bjuds även på upplevelser av skördefest och havet

Hanna Wiik-Rosenqvist berättar att föreningen Ålands Slöjd & Konsthantverk är glada över möjligheten att ställa ut i Eckerö Post & Tullhus ännu en sommar.
- Det är en fantastisk plats. Konsthantverk passar verkligen bra i huset och vi tycker att årets utställning håller samma höga klass som tidigare. En stor gemensam utställning är resurskrävande, både i pengar och arbete, och tiden har varit kort. Ändå har medlemmarna sporrats av uppgiften och utmanat sig själva att göra nya saker till utställningen.
 
Nytt för i år är att föreningen visar upp sina nyproducerade filmer om hantverkare på Åland.
- Vi presenterar även portalen viligt.ax där du hittar konsthantverkare på Åland, samlade på samma ställe.

Besök Eckerö post- och tullhus

Sandmovägen 111, Eckerö.
Öppet dagligen 10-18.

Utställningar
4 juni – 24 september – Livet på Kobben, tolkningar av livet i ett litet ö-samhälle i form av konsthantverk.
6 maj – 24 september – GLAS, glas tillverkat eller designat av ålänningar eller personer med åländsk anknytning.
6 maj – 24 september – Ny basutställning om byggnadens historia, postvägen och tullväsendet.

Läs mer om åländska konsthantverkare på Viligt.ax

Äppelträd med röda äppel vid Grannas äppelodlingar på Åland.
Mat från Åland

Från vårsådd till höstskörd

Åland har ett gynnsamt klimat för spirande kreatörer och växande producenter. För det är inte bara i myllan det gror. Lika rikt som äpplen, lök och potatis frodas nya tankar och idéer.

Gult vetefält med skog, moln, blå himmel och ett rött hus i bakgrunden.
Mat från Åland

Axgan? Vad är det?

Axgan är ett helhetsbegrepp som beskriver en person som lever, äter och konsumerar åländska produkter och råvaror på Åland.

Skördefesten på Åland vid Bolstaholms gård.
Barnens Åland

Dags för skördefest på Åland – som vi har längtat!

Ät lokalt, drick lokalt och handla lokalt! Under Skördefesten på Åland den 22-24 september står åländska råvaror och produkter i fokus – och...

Provsmakning av vin och bubbel med smaktallrik i Vinsmedjan.
Mat från Åland

Smakrika upplevelser i Vinsmedjan

Fint värdskap och stor kunskap om mat och goda drycker hittar du hos Vinsmedjan i Kvarnbo, som delar gård med Kvarnbo Pensionat och Galleri...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy