Evenemang

Fyra generationer möts vid Skeppargården Pellas

Exteriör från Skeppargården Pellas i Lemland, foto av Tiina Tahvanainen.

I sommar bjuder Skeppargården Pellas in till en samutställning där sex amatörkonstnärer i fyra generationer visar sina tolkningar av havet.

- Vi är amatörmålare i rakt nedstigande led från grundaren till Skeppargården Pellas som under sommaren ställer ut våra målningar på Pellas, säger Git Bock, som tillsammans med sin farfar Ludvig, pappa Bjarne, bror Ben, son Adrian och brorsson Mathias utgör utställningens sex konstnärer.

Segelfartygens tid

Allt började med Adele Eriksson (1893-1987), syster till Hertzogin Cecilies kapten Sven Eriksson, som växte upp på Skeppargården Pellas i Lemland. Hon gifte sig med Gits Bocks farfar Ludvig Bock (1891-1954) och flyttade därefter giftemålet till Flakaby i Lemland.

- Ludvig var road av måleri och umgicks med Joel Petterson en annan idag väl känd konstnär från Lemland.

Kärleken till havet

Adele och Ludvig fick två söner, Yngve Bock (1928-1994) och Bjarne Bock (1929-2011). Båda konstnärliga, men Git berättar att det tyvärr inte finns något bevarat av farbrodern Bjarnes teckningar eftersom han oftast ritade på det papper som fanns till hands.

- Min far Yngve gick i unga år till sjöss som maskinbefäl. Under tiden till sjöss ägnade han sig åt målning ofta med motiv från havet eller de länder han besökte. Han målade mest i olja, en del teckningar finns också bevarade.

På 1960-talet byggde Yngve hus på Ängesskär vid Herrövägen i Lemland. Där tillbringade Git och brodern Ben all familjens lediga tid, och gör än idag.

- Jag och Ben har varsin fastighet på Ängesskär och precis som vi har våra barn fått en stor kärlek till denna plats vid havet som på olika sätt format oss. Det är den kärleken till havet som i olika stilar tar sig uttryck i vårt måleri i utställningen.

Fyra generationer

Som tredje och fjärde generation i utställningen medverkar alltså Git Bock tillsammans med brodern Ben Bock och deras söner Adrian Bock-Carlsson och Mathias Bock Agerman.

- Att som ättling till stora namn i seglationstidens era få äran att ställa ut sina verk på Skeppargården Pellas är näst intill overkligt, säger Git.

- Vi tackar för förtroendet och hoppas att ni hittar någon målning som ni tar till er och bär med er i hjärtat eller hem efter att ha sett utställningen.

Foto: Visit Åland / Tiina Tahvanainen

Fyra generationer vid havet

Utställningen visas den 13 juni till 27 augusti vid Skeppargården Pellas.

Läs mer om 4 generationer vid havet i evenemangskalendern.

Fin dukning med kaffekoppar och fat med Ålandspannkaka.
Mat från Åland

Lyfter åländsk matkultur och Åland som smakdestination

Grattis säger vi till publikationen Århundradets Åländska maträtt som vann pris inom kategorin "Best in the world" för bästa trycksak med...

Konsthantverk från utställningen "Livet på Kobben" vid Eckerö post- och tullhus på Åland sommaren 2023.
Museer på Åland

Glas och konsthantverk i Eckerö

Sommarutställning med konsthantverk är tradition vid Eckerö post- och tullhus. Nytt för i år är att du har hela tre utställningar att...

Föglö sommarteater ger pjäsen "Drömmar, svek och luffarschack".
Evenemang

Sommarteater med 70-talsvibbar i skärgårdsbyn Degerby

Föglö sommarteater bjuder in till Drömmar, svek och luffarschack, en tragikomisk historia som tar dig tillbaka till 1970-talet. Här får ett...

Scampisallad från Iwa Café & Bistro på Åland.
Mat från Åland

Välkommen till nya Iwa – smakupplevelser för alla!

I mitten av juni nyöppnar Iwa i Maxinge i större lokaler och med ny inriktning – från enbart café och konditori till café med bistro och...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy