Shopping

Fotoskola - fånga Åland genom mobilen

Fotocollage med olika bilder från livet på Åland.

Att föreviga de små vardagsintrycken och händelserna är i dag nästan barnsligt lätt. De flesta har en smarttelefon i fickan och dessa telefoner utrustas med allt bättre kameror i rasande takt. Med några enkla knep kan du förbättra dina mobilbilder och fånga dina Ålandsvyer på ett ännu vackrare sätt. Tidningen Åland Just Nu har samlat de bästa tipsen.

Många smartphones har utrustats med diverse funktioner kopplade till kameran för att hjälpa användaren att ta bättre bilder. Det är definitivt värt att testa de olika funktionerna för att hitta sin favorit och på så vis snabbt kunna ta bättre bilder i stunden, genom de färdigt inbyggda hjälpmedlen.

Det viktigaste för att ta bra bilder med mobilkameran är att våga testa och ta många bilder. Testa olika vinklar genom att ställa dig på en stol, att sätta dig på huk eller lägg dig ner på marken. Bäst som det är hittar du vinkeln som gör att din mobilbild blir mer än bara en i mängden.

Ytterligare en viktig detalj när du fotograferar med mobilen är att alltid torka av linsen innan du tar bilden. Ofta har linsen små fettfläckar, fingeravtryck och smuts som inte syns genom kameran men som märks genom betydligt sämre bildkvalitet. Putsa därför alltid linsen med ett hörn av din tröja innan du tar bilden, du kommer märka skillnaden.

Förbättra dina porträttbilder

För att ta bättre porträttbilder, till exempel när systerdottern konfirmerar sig, gäller det främst att få modellen bekväm. Att försöka fånga en ögonblicksbild ger ofta ett finare och naturligare resultat än att placera modellen mot en platt vägg och ropa ”Say cheese”.

En annan viktig sak att tänka på är ljussättningen i bilden. Ett mörkt vardagsrum kommer ge en betydligt mycket sämre bild än en solig altan. Fotograferar du inomhus bör du leta efter ett rum med mycket fönster och naturligt ljusinsläpp. Se till att ljuset träffar modellens ansikte och undvik motljus.

Fotograferar du utomhus kan det vara bra att undvika direkt starkt solljus på modellen, då detta ofta skapar konstiga skuggor i ansiktet. Testa i stället att ta bilden under skuggan av ett träd!

Bättre bilder på rörliga objekt

Att fotografera springande barn, hundar eller andra rörliga objekt har blivit allt lättare i och med att mobilkamerorna blir allt snabbare.

Använder du en Nokia, iPhone eller en Samsung finns det en funktion som heter ”live photo” vilket innebär att varje bild egentligen blir likt en liten videosekvens, och du kan i efterhand välja vilken ”del” av videon du vill använda. Detta ger dig stora möjligheter att välja ”delen” där hunden har huvudet mot kameran, i stället för svansen.

En bra utgångspunkt för bättre bilder är också att utnyttja kamerans hastighet och ta många bilder, för att sedan gå igenom bildserien och välja den bästa.

Fånga havet och solen

Många har försökt fånga den vackra solnedgången över vattnet och märkt att det är lättare sagt än gjort. Att fotografera havet bjuder på lite utmaningar då det ofta reflekterar ljuset från solen och gör att ljuset på bilden inte alltid avspeglar verkligheten.

Det lättaste sättet att tackla detta om du använder en mobilkamera är att ändra fokuspunkten. Denna syns ofta som en liten fyrkant på skärmen, som placerar sig på den punkten där du trycker. Testa att trycka på olika ställen på bilden, tryck på den ljusaste delen av skärmen eller på den mörkaste, och på olika nyanser där emellan. Då kommer du se att ljuset på bilden förändras, och var du ska placera fokuspunkten för att ljuset ska bli så bra som möjligt.

Finare landskapsbilder

För att ta finare landskapsbilder är ett enkelt knep att alltid försöka ta en version av bilden i landskapsläge, vilket innebär att du tar bilden i liggande format. De flesta mobiler har även funktionen panorama-bilder, vilket kan ge riktigt breda bilder men på bekostnad av skalenlighet.

För att komponera en vacker landskapsbild är det bra att använda sig av rutnätet i mobilkameran. Detta aktiverar du oftast genom telefonens inställningar. Rutnätet gör att du enkelt kan symmetriskt komponera bilden och se till att bilden du tar blir rak, den lilla detaljen lyfter din bild rejält.

Undvika att zooma allt för mycket när du fotograferar landskap, det försämrar bildkvaliteten och är jobbigt då man inte kan ”ångra” sig och zooma ut i efterhand.

Artikeln publiceras i samarbete med Åland Just Nu
Text och foto: Alexandra Gäddnäs
Ålandstidningen

Konstnärerna Jonas Wilén och Ernst Billgren.
Museer på Åland

Möte i konst – Billgren vs Wilén

Förväntningarna är höga. Vad bjuder konstnärerna Ernst Billgren och Jonas Wilén på när de i sommar möts i en gemensam utställning på Ålands...

Linda Karlsson, Inger Nygård och Annika Åkerfelt i butiken Viktor Crafts & Design.
Shopping

Viktor, ett hantverkshus att upptäcka. Många gånger.

Viktor med café, konsthantverk, design och återbruk i trivsam blandning är en skattkista fylld med upplevelser för alla sinnen. När du rör...

Allt om Åland - banner för sommartävlingar på Aland.com.
Tävla med Aland.com

Testa dina Ålandskunskaper!

Hela sommaren från 1 juli till 19 augusti kan du delta i vår festliga sommartävling ALLT OM ÅLAND. Varje vecka presenterar vi en ny tävling där du kan vinna allt från flygbiljetter och restaurangbesök till choklad och äventyr.

Collage med pärmbilder för turistbroschyren Åland Guide 2020.
Hemester på Åland

Åland Guide - din bästa följeslagare

Nu är den äntligen här – Åland Guide 2020, din bästa följeslagare när du vill upptäcka Åland! I broschyren hittar du tips på aktiviteter...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy