Sevärt

Formstarkt med metall i alla former

Havets underligheter, en brosch av Annika Åkerfelt. Guldsmide i silver och nylon.

I sommar lyfter Eckerö post- och tullhus både ädla och oädla metaller i sin stora sommarutställning. Upplev samtida hantverk och design blandat med historiska föremål.

- Om du är intresserad av konsthantverk, hantverk och design ska du absolut komma och titta på den här utställningen, säger Julia Nyman, vikarierande intendent vid Ålands Museum. 

- Här finns flera föremål och smycken som inte visats för allmänheten förut – du kommer också att bli överraskad över hur mycket man kan tillverka av metall!

Konsthantverk med bredd

Metallföremålen är tillverkade eller designade av ålänningar, personer som är verksamma på Åland eller har Ålandskoppling. Sammanlagt deltar cirka 20 hantverkare i utställningen med smycken, bruksföremål, prydnadsföremål och accessoarer. Allt från små smycken, som Annika Åkerfelts silverbrosch "Havets underligheter" (bilden ovan) till större verk, som en svetsad grind och en golvljusstake i järn.

- En så här omfattande utställning med åländskt hantverk i metall har vad jag vet inte visats tidigare. Den visar också vilken kunskap, kompetens och enorm variation det finns på ett så litet område som Åland. 

Ädla och oädla metaller

Julia Nyman berättar att trä traditionellt har varit det vanligare av de hårda hantverken på Åland, men att man också har utfört järnsmide på gårdarna. Främst för att tillverka verktyg och andra redskap.

Hästskor av Åke Gustafsson.
Åke Gustafssons hästskor är smidda i järn.

- Föremål av ädla metaller tycks däremot inte ha tillverkats på Åland innan den första guldsmeden kom till Mariehamn i slutet av 1800-talet, säger hon.

I Sjökvarteret har guldsmeden Maria Karlström vid Guldviva en utställning med föremål av de guldsmeder som var verksamma i Mariehamn från slutet av 1800-talet fram till 1980. Delar av den utställningen har Ålands Museum fått låna till sin sommarutställningen i Eckerö post- och tullhus.  

Besök samtidigt jubileumsutställningen ”starkt, SALT, skarpt” som också visas i Eckerö post- och tullhus i sommar med konsthantverk av kvinnorna bakom hantverkshuset SALT.

Besök sommarutställningen Metall

Se utställningen "Metall" i Eckerö post- och tullhus.

5 maj-18 september dagligen klockan 10-18.
Sandmovägen 111, Storby.
Museibutik med hantverk och souvenirer.

Läs mer om konsthantverksutställningen "starkt, SALT, skarpt" som visas samtidigt som "Metall".

Slottsbanan vid Ålands Golfklubb med utsikt över Kastelholms slott.
Golf på Åland

Spela högklassig golf med havskontakt

Av spelarna får nya Slottbanan beröm för sin vackra sträckning längs Slottssundet, där du har utsikt över havsviken från alla 18 hål. Det är...

Två blåa BugNic Classic.
Evenemang

Verkligen en fullspäckad bil- och motorsommar!

Intresset för bilar och motorer är stort på Åland, det märks tydligt i evenemangskalendern. Här hittar du allt från hobbyfordonsträffar och...

Äppelblommor på en kvis med grönska i bakgrunden.
Sevärt

Åland grönskar under vårens mest upplevelserika helg

Upptäck den åländska landsbygden i blomstrande vårskrud under Åland Grönskar den 28-29 maj. På programmet står allt från ådvandring och...

Kallas Stadskrog i Mariehamn, exteriör.
Mat från Åland

Från skärgårdsbord till stadskrog

Omtyckta skärgårdsrestaurangen Kallas Skärgård har öppnat systerkrog i Mariehamn. Numera kan du alltså njuta av Kallas goda mat även i...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy