Resa till Åland

Flyg till Åland i sommar

Air Leap flygplan lyfter från Mariehamns flygplats tejpad med Åland100 logotypen.

Efter en tuff vår för resebranschen ser Tanja Sabel, Airport Manager vid Mariehamns flygplats, fram emot en sommar med mindre reserestriktioner, fler flygavgångar och flygplan som marknadsför Åland100-kampanjen.

- Nu börjar reserestriktionerna luckras upp, inrikesresandet i Finland inklusive Åland är tillåtet och snart kanske även resenärer från övriga länder är välkomna, säger Tanja Sabel och tillägger:

- Vi är glada att flygtrafiken ser ut att bli betydligt frekventare än vanligt i sommar. 
FinnAir flyger från och med början av juli fjorton flyg i veckan till Åland, två flyg varje dag. Dessa flyg är så kallade triangelflyg som mellanlandar på ena etappen i Åbo. Det går alltså även att flyga Åbo-Mariehamn varje dag. 

Air Leap flyger redan nu på vardagar mellan Åbo och Mariehamn.
- De kommer att fortsätta flyga linjen minst till och med första veckan i juli och igen i mitten på augusti. Förövrigt flyger Air Leap sex dagar i veckan linjen Arlanda-Mariehamn året om.    

Tryggt att resa

Åland vänder sig nu i första hand till turister från Finland enligt de rådande restriktionerna. Tanja Sabel berättar att branschorganisationen Visit Åland därför kör kampanjer i sociala medier, radio och tidningar i Finland. 

- Förhoppningsvis lyckas vi ålänningar tillsammans förmedla budskapet till potentiella Ålandsbesökare att det går att ta sig till Åland även med flyg. Vår turistindustri på Åland inklusive restaurang- och handelsbranschen behöver alla gäster vi kan attrahera nu. 

Flera åtgärder har vidtagits på flygplatserna och ombord på flygen för att resandet ska vara hygieniskt tryggt och säkert. 
- Även på Åland har Visit Åland arbetat för att stärka kunnandet om rådande hygienrekommendationer och restriktioner så Åland ska vara en trygg och attraktiv resedestination för våra besökare. 

Uppmärksammar självstyrelsen

Våren 2020 har däremot varit tuff på grund av COVID-19.
- Resandet har mer eller mindre stannat upp, endast nödvändigt resande för arbete och hälsovård har förekommit från Åland och flygturerna har varit färre. 

Tanja Sabel ser därför extra mycket fram emot den ökade flygtrafiken under sommaren. Dessutom med lite extra synlighet för Åland eftersom ett av flygen också marknadsför att Ålandssjälvstyre fyller 100 år.
- För att öka kännedomen synligheten för jubileumsåret som inleds nästa sommar har Ålands landskapsregering låtit tejpa ett flyg med Åland 100-loggan. Flyget flyger både i Finland och Sverige och påminner om vårt fina, egensinniga örike. 
 
Tanja hoppas att de goda flygförbindelserna och den extra synligheten för flyget lyckas bidra till att skapa ett intresse för och resande till Åland. 

- Så att vi får uppleva en så lyckad och solig sommarsäsong som möjligt i vårt vackra örike – och att både våra gäster och vi får hållas friska, krya, nöjda och glada!

Foto: Lucas Stjärnfelt, @planespotter.ax

Flyg till Åland

AIR LEAP
Stockholm-Mariehamn
Åbo-Mariehamn
www.airleap.se

FINNAIR
Helsingfors-Mariehamn-Åbo
www.finnair.com

Skådespelaren Matts Stenlund med en bukett med rosor.
Evenemang

Åländsk stand up med Matts Stenlund

Skådespelaren Matts Stenlund går från teater till stand up-show i helgens två föreställningar av ”Singelolycka på Tinder – en renodlad...

Mezzosopranen Jenny Carlstedt tolkar tyska kompositören Clara Schumann.
Evenemang

En konsert i ord och toner när Jenny tolkar Clara

Tyska Clara Schumann var en av 1800-talets mest berömda pianister och kompositörer. Under konserten ”Clara Schumann eftersom det handlar om ett verk av en kvinna” ger mezzosopranen Jenny Carlstedt sin tolkning av Claras intressanta levnadsöde.

Interiör från Compagniet restaurang och bar i Mariehamn med indisk touch.
Mat från Åland

Compagniet – en touch av Indien mitt i Mariehamn

Hotell Arkipelag välkomnar hösten med invigning av Compagniet, hotellets nya restaurang och bar med en känsla av orienten. En given...

Sovrum vid Klintvägen Apartments i Mariehamn.
Bo på Åland

Moderna och nymöblerade semesterlägenheter på Åland

Vill du bo bekvämt i en ljus och modern lägenhet under din semester på Åland? Klintvägen Apartments erbjuder flera barnvänliga, nymöblerade...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy